Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.01.2017.

21:57

UEFA Liga nacija – šta znači za fudbal i Srbiju?

Evropska fudbalska unija (UEFA) predstavila je novo takmičenje reprezentacija nazvano Liga nacija, koja treba da počne 2018. godine.

Izvor:

Autor:

UEFA Liga nacija – šta znači za fudbal i Srbiju?
Getty Images

UEFA je takmičenje predstavila na zasedanju svog Izvršnog odbora u Nionu i ocenila je da će ono zameniti skoro sve prijateljske utakmice.

U Ligi nacija učestvovaće 55 reprezentacija, koje će biti podeljene u četiri kvalitativna razreda (A-B-C-D), a svaki od njih u dodatne tri do četiri podgrupe sa po tri ili četiri reprezentacije.

U najjačem rangu učestvovaće 12 reprezentacija podeljenih u četiri grupe, čiji će pobednici izboriti plasman na završni turnir Lige nacija 2019.

Razredi će se popunjavati na osnovu rang-liste UEFA iz novembra ove godine, a Srbija je trenutno 30. na toj listi.

Najbolji iz svakog razreda seliće se u viši rang, a najslabiji ispadati u niži, dok će četiri najbolja tima iz Lige nacija izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

"Podmlađivanje reprezentativnog fudbala došlo je iz želje UEFA, i naročito njenog predsednika, da unapredi kvalitet i ugled reprezentativnog fudbala. Postoji takodje želja iz nacionalnih saveza da se unese više sportskog značaja u reprezentativni fudbal, a savezi, treneri, igrači i navijači sve više misle da prijateljske utakmice ne donose adekvatno takmičenje nacionalnim timovima", navela je UEFA u obrazloženju ove odluke.

U doigravanju za četiri mesta koja vode na EP 2020. učestvovaće 16 timova, odnosno pobednici svake grupe u kvalitativnim razredima.

Ako plasman na EURO preko Lige nacija izbori ekipa koja se plasirala putem redovnih kvalifikacija, onda se kvalifikacija prebacuje na sledeću ekipu po plasmanu. Plasman na EP izboriće po jedna reprezentacija iz razreda A do D.

Utakmice po grupama u Ligi nacija igraće se u septembru, oktobru i novembru 2018, u već postojećim reprezentativnim terminima. Svaka reprezentacija igrala bi jednu utakmicu u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija.

EP 2020. igraće se prvi put u 13 gradova različitih zemalja i tako će se obeležiti 60 godina ovog takmičenja.

Evropsko prvenstvo 2020. održaće se po prvi put u 13 gradova u različitim zemljama Evrope kako bi se obeležila 60. godišnjica takmičenja

Mečevi će se igrati u Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Briselu, Budimpešti, Bukureštu, Dablinu, Glazgovu, Kopenhagenu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu. Polufinala i finale igraće se na londonskom Vembliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve