Nova vest
Fudbal

Sreda, 04.01.2017.

13:40

FIFPro igračima: Ne idite u Srbiju!

Svetski sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro poslao je savet profesionalnim fudbalerima da u zimskom prelaznom roku ne potpisuju za srpske klubove.

Izvor: mn

Autor: mn

FIFPro igračima: Ne idite u Srbiju!
Starposrt

Razlog su loši uslovi rada za igrače, a istraživanja su pokazala da čak 68 posto fudbalera ne dobija platu na vreme, a 89 posto je bilo naterano na transfer.

FIFPro ističe da posle nenajavljene promene u Arbitražnoj komisiji više nema predstavnika fudbalera i čine je samo ljudi bliski klubovima, a igrači imaju sve manje šansi na fer tretman.

Prema pravilima FIFA, Arbitražnu komisiju mora činiti jednak broj sudija koje odrede klub i igrač u sporu.

Savez je odbacio sudije koje je izabrao sindikat i ostavio kao predsednika i potpredsednika komisije one koji su usko povezani sa Crvenom zvezdom i Partizanom. A predsednik i potpredsednik imaju pravo odlučivanja ako je glasanje Komisije izjednačeno, navodi FIFPro

Napominje se i da su takse koje igrači plaćaju prilikom pokretanja arbitraže ogromne.

“Ovo je kršenje osnovnih prava profesionalnih fudbalera, koji praktično igraju u uslovima u kojima vlada bezakonje. Pozivamo Fudbalski savez da odmah reši ove probleme. Dok se situacija ne popravi, savetujemo svim igračima da ne idu u Srbiju”, saopštio je generalni sekretar FIFPro Teo van Segelen.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ rekao je da je u poslednje dve godine 250 fudbalera, u Ligi kojiji igra oko 500 igrača, tražilo svoja prava putem arbitraže.

Kada potpišete ugovor sa klubom iz Srbije, imate 50 odsto šansi da završite na sudu“, rekao je Poledica.

Prelazni rok u Srbiji traje od 23. januara i traje do 17. frebruara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve