Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.12.2016.

18:08

Čeferin potvrdio: Nema ništa od regionalne lige

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA ) Aleksandar Čeferin potvrdio je da nije u planu osnivanje regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Čeferin potvrdio: Nema ništa od regionalne lige
Foto: Getty images

Proteklih dana se dosta pisalo o ogranizovanju "Balkanske lige" koja bi imala finansijsku podršku UEFA i prohodnost u kontinentalna takmičenja.

"Neki lokalni fudbalski funkcioner predstavio je neku svoju ideju, prvo hrvatskim medijima i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj regionalnoj ligi, o novcu koji je već UEFA pripremila za to. Ponavljam, nikakva regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je najavio gospodin iz makedonskog saveza koji s UEFA nije apsolutno nikako povezan. Ako neko drugi osim UEFA želi da organizuje regionalnu ligu, to je druga stvar", rekao je Čeferin.

On je rekao da je svake godine vidljiva sve veća razlika između velikih i malih klubova.

"Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske i Holandije, ljudi razmišljaju o tome, ali to ne znači da će to biti i liga zemalja bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi, biće iz više susednih država i to da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evropa. Ali, osim razmišljanja o tome, ništa se nije dogodilo", rekao je Čeferin.

Čeferin je u utorak posetio Zagreb gde je posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsednikom FSH Davodom Šukerom upozorio svoje domaćine da će biti oštro kažnjena zbog ponašanja njenih navijača.

"Svi fudbalski savezi imaju određene probleme, a ja u Hrvatskoj vidim dva, jedan je s navijačima koji može dovesti do drastičnih kazni, a drugi je jako loša infrastruktura. Ako upoređujemo zemlje približne veličine i s takvim uspehom, Hrvatska je jedna od najslabijih", dodao je bivše čelnik slovenačkog fudbala.

Predsednik evropske kuće fudbala rekao je da se Hrvatska suočava sa oštrim kaznama zbog nacizma i huliganizma navijača.

"Upozorio sam premijera Andreja Plenkovića i predsednika Saveza Davora Šukera o ozbiljnoj mogućnosti najtežih kazni", dodao je Čeferin.

Šuker je pozvao vlasti na "pošten zakon o huliganizmu". Hrvatski navijači poznati su po isticanju nacističkih i ustaških simbola.

Između ostalog, u junu 2015. godine navijači reprezentacije su nacrtali svastiku na terenu pre utakmice sa Italijom u Splitu, a na tribinama se često čuje ustaški slogan "Za dom spremni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve