Nova vest
Fudbal

Nedelja, 11.12.2016.

18:39

Regionalna liga kreće od 2018. godine!

Direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski kaže za ’Večernji’ da je UEFA odobrila početak regionalne lige za 2018. godinu.

Izvor: B92

Autor:B92

Regionalna liga kreće od 2018. godine!
Thinkstock

Tu ligu bi navodno trebalo da čine 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije.

„Iskreno, ni meni se ne sviđa ime Balkanska liga, nisam ga ja osmislio, nego je neko na prvom sastanku to ime stavio na sto. Balkanska liga je nezvanično ime i ne verujem da će zaživeti. Verovatno će ime novoga takmičenja biti ‘ispeglano’ u kancelariji iz koje će biti vođena, a on je u Nionu“, kaže Dojćinovski i dodaje:

„Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući poslednji sastanak u Moskvi. Ipak, najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je direktor takmičenja UEFA Đorđo Marketi, čovek koji je osmislio i budući format Lige šampiona, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član radne grupe UEFA“.

Prema tom modelu liga bi počela u jesen 2018. godine nakon što se u kvalifikacijama za evropska takmičenja vidi koje će ekipa igrati grupnu fazu. Svi klubovi iz regiona koji ne prođu u grupu Lige Evrope ili Lige šampiona bi automatski bili prebačeni u grupnu fazu regionalnog takmičenja – šest grupa po četiri tima.

Ipak, postoje i određeni problemi.

„U vazduhu su još ostali benefiti za pobednika i finaliste. Mi smo malo neskromni pa za pobednika želimo mjesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Takođe, nismo još definisali bi li se u prolećnom delu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LŠ.“

„Brine i sigurnosni aspekt, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora ići dalje, prema napred, neopterećen politikom.“

Tu je naravno i pitanje ko će finansirati ovu ligu.

„Neslužbeno sam čuo kako je UEFA u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve