Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.12.2016.

23:12

Novinarima zabranjeno pisanje o utaji poreza

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je odluku španskog suda o prenošenju tekstova "Football Leaks-a".

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novinarima zabranjeno pisanje o utaji poreza
Photo by Alex Caparros/Getty Images

Španski sud je zabranio novinarima 12 evropskih kuća prenošenje tekstova o utaji poreza fudbalera.

Reporteri bez granica objavili su da se na taj način pravi cenzura na celom kontinentu, posle prošlonedeljne odluke Suda u Madridu da konzorcijum, koji obuhvata francuski Medijapart, nemački Špigl i španski El Mundo Deportivo, prenosi poverljive informacije o poznatim fudbalerima jer smatra da se tako krše lična prava.

Nalog za zabranu prenošenja u štampanom ili internet izdanju stigao je kao odgovor na žalbu advokatske firme Sen Ferero jer se tvrdi da su hakovani poverljivi podaci o finansijskoj, fiskalnoj i pravnoj strani klijenata.

"Izražavamo našu podršku za novine konzorcijuma koji probijaju ovu priču i osuđujemo sudsku odluku, što predstavlja grubo kršenje slobode informisanja. Pravo na informisanje mora da bude zaštićeno", rekla je Polin Ades-Mevel, šef deska balkanskog deska RSF-a.

U objavljenim tekstovima "Footbal Leaks-a" spominje se da ljudi iz fudbalskog sveta sakrivali milione u državama sa poreskim olakšicama, posle tekstova "Football Leaks" o Kristijanu Ronaldu, Žozeu Murinju, Luki Modriću i drugima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve