Nova vest
Fudbal

Petak, 11.11.2016.

16:00

Dan kada je cela Argentina plakala...

Pre devetnaest godina, 11. novembra 1997. godine karijeru je završio najbolji igrač svih vremena Dijego Armando Maradona.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Dan kada je cela Argentina plakala...
SS

Legendarni 'El Pibe' poslednji meč odigrao je na 'Bombonjeri' svoje Boke Juniors, tačno četiri godine od 'zvaničnog' oproštaja, pred više od 60.000 navijača.

Bio je to duel selekcije Argentine i tima 'Svih zvezda', a među fudbalskim velemajstorima našli su se, između ostalih, Havijer Zaneti, Herman Burgos, Matijas Almeida, Nolberto Solano, Huan Roman Rikelme, Karlos Valderama, Hristo Stoičkov, Lotar Mateus, Erik Kantona...

"Želim samo da vas zamolim jednu stvar, da ova ljubav između nas nikada ne prestane. Ne znam šta bih rekao, ostao sam bez reči, ne znam kako da vam se zahvalim za ovo što ste mi priredili.... Jedino što sam želeo jeste da igram fudbal, budem srećan i ujedno i vas učinim srećnima. Izgleda da sam uspeo u tome... Moja karijera, kao i život, nije bila besprekorna, mnogo, mnogo sam grešio... Ali sam sve to sâm i platio...", jedva je Maradona održao govor, dok je ceo stadion 'vadio nešto iz oka'.

Pre nego što je sa svima zapevao čuvenu 'Dale dale Boca' izgovorio je možda i rečenicu koja najbolje opisuje sve ono što je uradio na terenu.

"Lopta nije ljigava".

Ostao je upamćen kao jedini čovek koji je gotovo sâm doneo svojoj zemlji najvredniji trofej u istoriji fudbala, trijumfom na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, na kome je postigao najlepši gol svih vremena, ali i kao čovek koji je obeležio borbu siromašnog juga Italije protiv moćnog severa – donevši Napoliju jedine dve titule u istoriji i Kup UEFA:

Opširnije o životu i karijeri genija iz Buenos Airesa pročitajte u temi našeg Nemanje Đorđevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve