Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.09.2016.

14:15

UEFA: Rostov u problemu zbog banane na terenu

Evropska fudbalska unija (UEFA) najverovatnije će pokrenuti disciplinski postupak protiv ruskog Rostova zbog rasizma njegovih navijača.

Izvor:

Autor:

UEFA: Rostov u problemu zbog banane na terenu
EPA/MAXIM ROMANOV

Navijači ruskog vicešampiona su tokom utakmice sa PSV Ajndhovenom u Ligi šampiona na teren bacili bananu.

Mreža FARE, koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, saopštila je da je u osmom minutu utakmice u Rusiji izmedju Rostova i PSV (2:2) ubačena banana na teren, gde je ostala najmanje 15 minuta.

"Pregledali smo snimke sa utakmice i videli da se to dogodilo u osmom minutu pošto je Rostov postigao gol, a to se dogodilo na drugom delu terena. UEFA će dobiti od nas dopunski izveštaj", navodi se u saopštenju FARE.

Počasni predsednik Fudbalskog saveza Rusije Vjačeslav Koloskov rekao je da bi incident mogao da naruši ugled Rusije, koja se priprema za organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

Utakmice Svetskog prvenstva igraće se i u Rostovu.

"Ta banana bi mogla skupo da nas košta. To nećemo nikada tolerisati, pogotovo ne sada", rekao je Koloskov.

Prethodnih godina u ruskom fudbalu navijači su vređali tamnopute igrače, a pojedine su gadjali bananama, među kojima je bio i Brazilac Roberto Karlos.

UEFA je u više navrata kažnjavala CSKA iz Moskve zbog rasističkih incidenata navijača u Ligi šampiona.

Bivši trener Rostova Igor Gamula suspendovan je 2014. godine zbog uvredljivih komentara o tamnoputim igračima u svojoj ekipi.

Posle protesta igrača on je dobio otkaz, ali je preuzeo mladi tim, gde i dalje radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve