Nova vest
Fudbal

Petak, 26.08.2016.

11:34

"Veliki" pobedili, 16 klubova direktno u LŠ

Prve četiri ekipe iz četiri najjače lige imaće garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona od sezone 2018/2019, saopštila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

Izvor: AK

Autor: AK

Tako će timovi iz Premijer lige, Primere, Bundeslige i Serije A činiti polovinu učesnika elitnog takmičenja, biće ih najmanje 16 od 32.

Peti i šesti po koeficijentu će imati po dva predstavnika, a od sedmog do devetog mesta po jedan tim u LŠ.

Osvajač Lige Evrope će i ići direktno u grupnu fazu LŠ, a novina je i obračunavanje koeficijenta klubova koji će zavisiti samo od njihovog ličnog učinka, ne više i od ranga svoje lige, osim ako je individualni niži 20% od koeficijenta zemlje.

U koeficijent će biti uračunat i istorijski rezultat kluba, poeni od ranije osvajanih titula evropskih takmičenja, a najvažnije za klubove je što će dobijati više novca u oba takmičenja.

Finansijska distribucija zavisiće od četiri osnove, tu su početna nagrada, učinak u takmičenju, individualni klupski koeficijent i udeo u tržištu. Tako će sportski uspeh biti više nagrađen nego do sada, a porašće i prihodi od tržišta.

Što se tiče kvalifikacija, ostaju podeljena dva "puta", staza šampiona i ostalih ekipa, LŠ će i dalje imati 32 kluba podeljena u osam grupa po četiri iz kojih po dva tima idu u nokaut fazu. Isto format će zadržati i LE.

Ostali detalji nisu objavljeni, ali nema sumnje da će "mali" klubovi od 2018/2019 imati znatno manje šanse da se probiju u elitno takmičenje.

Ova odluka usledila je pod pritiskom velikih klubova koji su navodno zagovarali osnivanje svog takmičenja zatvorenog karaktera nezavisno od UEFA.

Trenutna rang lista liga*:
1. Španija
2. Nemačka
3. Engleska
4. Italija
5. Francuska
6. Rusija
7. Portugal
8. Ukrajina
9. Belgija
10. Turska
11. Češka
12. Švajcarska
13. Hrvatska
14. Grčka
15. Holandija
27. Srbija

* Rang lista za sledeću sezonu zavisiće od rezultata predstavnika zemalja u nastavku evropskih kupova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

13 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d