Nova vest
Fudbal

Utorak, 26.07.2016.

14:53

Uvodi se Premijer liga 2

Premijer liga pokrenula je novi rang takmičenja u kojem će nastupati rezervisti premijerligaša sa slabijom minutažom.

Izvor: AK

Autor: AK

Uvodi se Premijer liga 2
Foto: Getty images

I do sada su engleski klubovi mogli igrače koji su u drugom planu da koriste u duelima mladih timova uzrasta do 21 godine, ali će sada granica biti pomerena na 23 godine i takmičenje će se zvati Premijer liga 2.

"Uvek smo se turidili da razvijamo više igrače iz omladinskih škola, a prošle sezone smo imali rekordnih 67 debitanata. Najteži deo za njih je proces prelaska iz omladinskog u prvi tim. Premijer liga 2 je organizovana tako da se igrači lakše izbore za mesto u Premijer ligi. Prosečna startos igrača koji debituju za prvi tim je 22, 23 godine. Zbog toga smo pomerili granicu kako bi fudbaleri imaju veću šansu", rekao je direktor PL Ričard Skadmor.

Titulu u ovom rangu takmičenja brani Mančester Junajted, koji je uprkos slabim rezultatima u PL prošle sezone uspeo da promoviše nekoliko mladih igrača u prvi tim.

"Sjajno je što smo uključeni u novo takmičenje. Mi u Junajtedu razumemo važnost naše akademije. To je nešto na čemu se zasniva DNK kluba. Ja sam prošao kroz akademiju do prvog tima i razumem šta je igračima potrebno da dostignu svoj maksimum. Ponosni smo na fudbalere koje je klub razvio i koji igraju na vrhunskom nivou. Prošle sezone su se iz akademije probili Markus Rašford, Timoti Fosu-Mensa, Kameron Brotvik-Džekson, a nadam se da će taj trend biti nastavljen i narednih godina", rekao je direktor omladinske akademije Mančester Junajteda Niki Bat.

U Premijer ligi 2 će učestvovati 15 timova iz PL i devet iz Čempionšipa sa igračima koji su rođeni posle 1. januara 1993. godine. Sastojaće se od dve divizije, šampion Divizije 1 će biti prvak, a poslednja dva tima će ispadati u Diviziju 2. Osvajač D2 ići će direktno u D1, dok će drugi, treći, četvrti i peti tim igrati baraž za preostalo mesto u višem rangu. Nema ispadanja iz D2.

Rezervne ekipe će moći da učestvuju u još tri takmičenja, Kupu Premijer lige, Međunarodnom kupu PL i prvi put EFL trofeju. Međunarodni kup je proširen na 24 kluba, po 12 engleskih i domaćih timova uzrasta do 23 godine, dok će se PL Kup igrati u formatu Lige šampiona, sa grupnom i nokaut fazom, a učestvovaće 32 tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve