Nova vest
Fudbal

Subota, 23.07.2016.

15:10

Tomić: Od vatrometa do sahrane

Trener Partizana Ivan Tomić rekao je da preuzima punu odgovornost za eliminaciju u kvalifikacijama za Ligu Evropa

Izvor: B92

Autor:B92

Tomić: Od vatrometa do sahrane
Foto: FK Partizan

On je istakao da prošlost ne može da se promeni i da sva energija treba da se usmeri ka osvajanju "duple krune".

Crno-beli su u četvrtak eliminisani u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od poljskog Zaglembja posle penala, pa je Partizan prvi put od 2001. ispao iz Evrope već u prvoj rundi u kojoj je nastupio

"Stvorili su se euforija i optimizam posle prve utakmice i do pre tri dana je sve bilo fantastično. Sada je, nakon jednog promašenog penala, potpuni raspad, potop, ništa ne valja. Pokazalo se da pobede doživljavamo u vidu vatrometa, a poraze kao da je, ne daj Bože, sahrana i potreba za linčom. U sportu tako ne može da se radi, u sportu je neophodno racionalno prilaziti pobedama i porazima", rekao je Tomić.

Tomić se izvinio navijačima Partizana i zahvalio im na velikoj poseti i podršci jer je ekipa ispraćena aplazuom posle prve utakmice na stadionu u Humskoj.

"Ono što je prošlo ne možemo da promenimo, koliko god patili zbog toga. Možemo da se fokusiramo na ono što tek treba da se desi", dodao je trener crno-belih.

"Spreman sam na sve"

On je istakao da je "apsolutno spreman za kritike", koje treba da postoje, ali da budu smislene, a ne da se "traže po svaku cenu". Takođe, naveo je da ne beži od kritika i da ne želi da se "zubima drži za mesto trenera".

"Spreman sam na sve, ništa ne želim po svaku cenu. Trudim se i radim najbolje što mogu i stajaću iza svake svoje odluke, pogotovo za one koje se tiču mladih igrača i budućnosti kluba. Otvoren sam za razgovore. Postoje dva načina za trenera, da podnese ostavku ili bude smenjen", rekao je Tomić i dodao da "neće da priča unapred" kada je reč o njegovoj budućnosti u klubu.

Tomić je rekao da Partizan sve resurse treba da usmeri ka osvajanju šampionske titule i trofeja u Kupu Srbije.

"Ostaje nam da se koncentrišemo i iskoristimo sve svoje resurse da osvojimo duplu krunu. Želimo da forsiramo mlade igrače, pogotovo iz omladinske škole, da imamo optimalan broj stranaca. Nije nam stil, nije u interesu Partizana i srpskog fudbala da pravimo legiju stranca", rekao je Tomić.

Posebno je istakao to što je protiv Zaglembja u timu bilo mnogo mladih igrača, poput Nikole Milenkovića, Miroslava Bogosavca, Marka Jankovića, Nemanje Mihajlovića i Dušana Mihajlovića, i dodao da Partizan ima perspektivu.

"Sasvim sam siguran da su oni budućnost Partizana i da posle ove izuzetno bolne eliminacije ima perspektivu. Pitanje je samo koliko verujemo u ovu ideju, sistem i način rada. Najlakše je posle jedne utakmice tražiti glave i smene. Mnogo toga sam prošao u Partizanu i ništa ne može da me iznenadi. Borim se za nešto za šta mislim da je za dobrobit srpskog fudbala", rekao je Tomić.

Prema njegovim rečima, prošla sezona je proglašena za jednu od najneuspešnijih iako je Partizan "igrao sjajno u Evropi", dok je sada početo na drugi način, ali će i ova opet biti proglašena na isti način.

"Isti budžet, ali bolji položaj i kontinuitet Poljaka"

Kao razloge za eliminaciju od Zaglembja, Tomić je naveo bolji položaj poljskog fudbala u odnosu na srpski, upoređivajući dve zemlje na rang listama UEFA i FIFA, rezultate reprezentacija u poslednje vreme, infrasturkturu i to što je "njihova liga u ekspanziji, što se ne može reći za našu".

"Sve su to stvari koje i te kako utiču", dodao je trener crno-belih.

On je naveo da Zaglembje i Partizan imaju isti budžet, ali da je poljski klub tri godine nastupa u istom sastavu, a kontinuitet je, prema njegovoj oceni, jedan od preduslova za rezultate.

Tomić je ocenio da je rezultat najvažniji i da su golovi ti koji odlučuju, ali da je Partizan bio bolji rival u dvomeču sa Poljacima.

"Posed u dve utakmice je bio 60-40 u našu korist, broj pasova je 400 za nas. Naravno da to ne odlučuje, ali može da ukazuje na način, stil i filozofiju igre Partizana. Broj šuteva na gol je 35-21 u našu korist. Mislim da smo bili bolji protivnik. Nismo prošli dalje zbog nedostatka sportske sreće", rekao je Tomić.

Prema njegovim rečima, iako je u klubu više od šest meseci, tim koji je igrao protiv Zaglembja je formiran na vreme, ali da je mesec dana mali period da se ekipa uklopi.

"U Lubinu je bila tek druga utakmica koju igramo zajedno. Najboljih 10 igrača sveta da stavite u tim, nemoguće je da očekujete da briljiraju posle mesec dana", naveo je trener Partizana.

Tomić je kratko govorio i o predstojećem rivalu Bačkoj, a kako je kazao, njegovu ekipu čeka teška utakmica.

"Čeka nas teška utakmica, posle svega što nas je snašlo.Bačka je sasvim zasluženo ušla u viši rang. Igrala je lep, napadački i brz fudbal i čestitam im na tome. Imaju jasnu ideju, sledili su je prošle sezone, što im je donelo rezultate i dobru igru", kazao je Tomić.

Utakmica će se igrati u nedelju od 19 časova na stadionu Karađorđe u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve