Nova vest
Fudbal

Petak, 22.07.2016.

20:00

SL: Zvezda od 0:2 do boda na otvaranju sezone

Crvena zvezda i kruševački Napredak remizirali su na stadionu 'Rajko Mitić' na startu nove sezone Superlige Srbije – 2:2 (0:1).

Izvor:

Autor:

SL: Zvezda od 0:2 do boda na otvaranju sezone
StarSport

Šampion Srbije nije uspeo da otpočne odbranu titule pobedom, ali s obzirom da je gubio 2:0 od 47. minuta mora da bude zadovoljan osvojenim bodom sa kombinovanim timom.

Ipak, crveno-beli imaju za čime da žale – pošto su u poslednjih pet minuta susreta imali dve velike šanse da stignu do potpunog preokreta, ali ipak treba istaći da su i gosti iz Kruševca zaslužili bod na svom prvom meču po povratku u elitu, ako ne i sva tri.

Domaćin je bolje ušao u meč, igralo se otvoreno na obe strane, da bi prvu veliku šansu na meču imao Slaboljub Srnić, posle centaršuta Džona Ruisa, ali je šutirao pravo u Nikolu Petrovića. Gosti su čekali svoju šansu iz kontre, nekoliko puta su opasno zapretili, pre nego što je Marko Gobeljić iskoristio kiks Aleksandra Lukovića i bocnuo loptu preko istrčalog Damira Kahrimana.

Posle 120 sekundi igre u nastavku, Napredak je duplirao prednost posle nove loše reakcije Zvezdine odbrane. Ovoga puta se rezervista Aleksa Vukanović, koji je na poluvremenu ušao u igru, ušunjao iza leđa Mihaila Ristića, izdržao duel, a potom obiša Kahrimana i lako pogodio praznu mrežu.

Od tog trenutka domaćin je krenuo sa napadima iz sve snage, ređale su se šanse ispred gola Kruševljana, da bi u 60. minutu Srđan Plavšić fenomenalnim udarcem sa 30 metara poslao loptu u dalje raklje gola Petrovića. U istom minutu Plavšića je zamenio Ugo Vieira, a Srnića Pablo Mouče.

Upravo je pridošlica iz Argentine imala veliku ulogu u izjednačenju, pošto je u 81. minutu idealno centrirao, a Predrag Sikimić sa ivice peterca glavom pogodio dalji ugao. Imao je bivši igrač Boke Juniors još dva sjajna centaršuta u preostalih deset minuta, ali su najpre Damijan Le Talek glavom, a potom i Vieira makazicama, slali loptu zamalo pored desne stative.

S druge strane, Kahriman je u poslednjim trenucima spasao svoj tim poraza, zaustavivši opasan udarac sa svega pet metara.

Zvezdu u utorak u Razgradu igra sa Ludogorecom prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dok Napredak sledeće subote dočekuje Partizan.

Utakmica je počela otvorenom igrom na obe strane, Zvezda je bila ta koja je preuzela inicijativu, da bi već u desetom minutu imala veliku šansu. Posle kombinacije po levom krilu, Džon Ruis je poslao loptu po zemlji na 'penal', ali je Slavoljub Srnić pucao pravo u noge već savladanog Petrovića.

Samo nekoliko napada kasnije, ovoga puta posle duge lopte, Marko Poletanović propustio je priliku da iskoristi nespretnu intervenciju Projića, koji je nekako uspeo da izblokira njegov udarac sa ćoška peterca i skrene loptu pored stative u korner.

Nastavio je domaći tim sa ofanzivom, ali je takav pristup ostavljao sve više prostora za kontre gostiju, koji umalo nisu poveli u 19. minutu. Slobodan Urošević pobegao je Marku Petkoviću i poslao loptu na drugu stativu, ona je preletela Mihaila Ristića i došla do Ibrahima N'diajea koji šutira glavom, međutim – Damir Kahriman je bio na pravom mestu na gol liniji.

Ni do odlaska na odmor se ništa značajnije nije promenilo, crveno-beli su napadali, a beli se branili i čekali šansu da iz kontre ponovo ugroze. Delovalo je da golova neće biti, ali je onda Marko Gobeljić u 42. minutu iskoristio loše istrčavanje i grešku kapitena Aleksandra Lukovića – ispratio pâs Miloša Vujića i pobegao Tomasu Fibelu, sačekao da mu se Kahriman baci u noge i samo 'bocnuo' loptu u praznu mrežu – 0:1.

Drugo poluvreme počelo je isto onako kako se završilo prvo. Dragan Ivanović odlučio je da na pauzi umesto Slobodana Uroševića uvede Aleksu Vukanovića, a ovaj mu je posle samo 120 sekundi provedenih na terenu na poverenje odgovorio golom.

Još jednom su Zvezdini štoperi loše stajali, Vukanović je prošao iza leđa Ristića, uspeo da dobije duel sa levim bekom Zvezde, obiđe istrčalog Kahrimana i poslao loptu u praznu mrežu – 0:2.

Drugi gol gostiju u potpunosti je presekao domaće, koji su odmah pokušali da snažnim pritiskom barem prepolove zaostatak. Prvu priliku da to uradi imao je Predrag Sikimić, ali je šutirao pravo u Nikolu Petkovića, da bi se golman Napretka istakao paradom nekoliko napada kasnije – zaustavivši šut Plavšića.

Međutim, već kod sledećeg pokušaja Plavšića Petrović nije imao ni promil šanse. Na ulasku u 60. minut, bivši igrač subotičkog Spartaka prihvatio je loptu na tridesetak metara od gola, prevario čuvara i namestio je na levu nogu, da bi potom uputio pravi projektil u dalji gornji ugao gola gostiju – 1:2.

Strelac gola izašao je iz igre samo što je proslavio pogodak, pošto je Božović prijavio izmenu. Umesto Plavšića ušao je Ugo Vieira, dok je Slavoljub Srnić ustupio mesto Pablu Mučeu. Ipak, već u sledećem napadu ekipa Napretka mogla je ponovo da ima dva gola prednosti.

Ponovo je Zvezdina odbrana smušeno reagovala, lopta je na kraju došla do nogu Vukanovića na ivici peterca, ali se posle njegovog šuta odbila od prečke na liniju, pre nego što je izbačeno daleko van kaznenog.

Domaćin je dodatno pojačao pritisak u nadi da što pre stigne do izjednačenja, a posle gola Plavšića zaigralo se u još jačem ritmu. Prvu priliku da poravna rezultat imao je Sikimić, posle kornera Ristića, ali je Petrović još jednom bio na mestu, dok su u naredne dve opasne situacije igrači Zvezde preterali u želji za kombinovanjem.

S druge strane, Napredak je nastavio da koristi svaku šansu za kontra napad, a ponovo je opasno bilo posle proigravanja Jovana Markoskog i trka N'Dijajea. Ipak, ovoga puta je Kahriman uspeo da izletanjem osujeti pokušaj gostiju, pre nego što je Fibel intervenisao na dva metra od linije.

Nije ekipa Grofa Božovića odustajala od pristiska, praktično svi igrači nalazili su se na polovini Napretka, a takav pristup isplatio se domaćinu u 81. minutu. Rezervista Mouče je driblingom stvorio sebi prostor na desnom krilu i uputio centaršut na peterac, lopta je preletela Poletanovića, ali ne i Sikimića – koji odlično skače i šalje je u dalji ugao za izjednačenje – 2:2.

Glavni arbitar Vlado Glođović produžio je meč za pet minuta, a Zvezda u dva napada imala dve velike šanse za potpuni preokret, u oba navrata posle centaršuteva Mučea. Najpre je Demijan Le Talek usamljen sa peterca šutirao tik pored dalje stative, da bi u sledećem napadu Viera makazicama bio još bliži.

Međutim, moglo je u poslednjim trenucima sve da ode u drugu stranu, posle nove kontre Kruševljana, ali je Kahriman uspeo da zaustavi pokušaj protivničkog igrača glavom i tako sačuva svom timu bod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

338 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d