Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.07.2016.

12:45

Mesi osuđen na 21 mesec, ipak bez zatvora

Najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi i njegov otac Horhe osuđeni su na 21 mesec zbog utaje poreza, ali neće morati da služe zatvorsku kaznu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Mesi osuđen na 21 mesec, ipak bez zatvora
Photo by Alberto Estevez - Pool/Getty Images

Španski sud osudio je Mesija i oca zbog pronevere više od 4,5 miliona evra između 2007. i 2009. godine.

Vlasti su ranije navele da su njih dvojica izbegavali plaćanje poreza već da su preko kompanija u Belizeu i Urugvaju prodavali prava na lik napadača Barselone.

Španska poreska uprava zahtevala je drastične novčane i zatvorske kazne, pa je postojala mogućnost da najbolji fudbaler današnjice dobije zatvorsku kaznu u trajanju od 22 meseca.

Međutim, zbog činjenice da ni Leo, niti Horhe nisu imali kriminalni dosije, a i da je kazna manja od dve godine, neće biti zatvorske kazne.

Prihodi su se, osim prava na lik, odnosili i na ugovore sa Bankom Sabadelj, Danoneom, Adidasom, Pepsijem, Prokter end Gemblom i Kuvajtskom kompanijom za kuvanje.

Mesijevi agenti istakli su da igrač nije posvetio ni minut svog vremena čitanju ili analizi ugovora, ali je Sud u Barseloni doneo je 2015. godine pravilo po kojem fudbalske zvezde ne mogu da dobiju imunitet ako nisu upoznate sa finansijama, koje je u ovom slučaju vodio otac.

"Ja sam sebe posvetio fudbalu. Poverio sam ocu i advokatima brigu o drugim stvarima. Siguran sam da nisu želeli da me prevare. Ne znam ništa o ovome, niti me to ikada interesovalo. Znam samo da sam potpisao ugovor i da moram da se pojavljujem u reklamama ili se fotografišem. Ništa nisam pročitao niti tražio. Sećam se da sam pre deset godina išao kod notara, ali ne znam zbog čega, davno je bilo", rekao je Mesi prilikom izlaganja odbrane.

Njih dvojica su u avgustu 2013. godine uplatili 5,6 miliona dolara kako bi izbegli suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve