Nova vest
Fudbal

Subota, 28.05.2016.

20:20

Real 11. put na krovu Evrope, Ronaldo heroj!

Real Madrid osvojio je Ligu šampiona 11. put u istoriji kluba pošto je u velikom finalu u Milanu pobedio Atletiko Madrid posle boljeg izvođenja penala.

Izvor: B92

Autor:B92

Real 11. put na krovu Evrope, Ronaldo heroj!
Getty images

U regularnom toku utakmice kao i posle produžetaka bilo je 1:1, a Real je posle boljeg izvođenja jedanaesteraca slavio sa 5:3.

Trijumf Madriđanima doneo je Kristijano Ronaldo, a jedini igrač koji je promašio penal bio je Huanfran koji je u četvrtoj seriji pogodio stativu. U reprizi finala iz 2014. godine ekipa Zinedina Zidana uspela je ponovo da savladala gradskog rivala i završi generalno slabu sezonu na fantastičan način.

Veliko finale nije donelo spektakularan fudbal, ali to se i očekivalo. Real je počeo mnogo bolje, pa Atletiko u prvom poluvremenu nije ličio na ekipu koja je na putu do finala eliminisala Barselonu i Bajern.

Posle nekoliko odličnih neiskorišćenih šansi Real je poveo golom Serhija Ramosa u 15. minutu. Ipak, Atletiko je u nastavku zaigrao mnogo bolje i već u 47. minutu dobio je veliku priliku da izjednači kada je Tores iznudio penal.

Penal je promašio Grizman koji je pogodio prečku, ali to nije pokolebalo Atletiko koji je nastavio da napada. To im se isplatilo u 79. minutu kada je Karasko izjednačio, ali ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za istorijski trijumf madridskih crveno-belih u Ligi šampiona.

Kristijano Ronaldo je odigrao veoma slabo tokom 120 minuta, ali je pogodio penal kada je trebalo i verovatno se niko neće sećati šta se dešavalo tokom utakmice. Sa druge strane, ekipa Atletika je ostala bez najvrednijeg trofeja u klupskom fudbalu i posle svog trećeg finala.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Već u drugom minutu Real Madrid je uspeo da ubaci loptu u kazneni prostor protivnika, ali je Godin to lako raščistio. Samo minut kasnije povratna lopta Marsela ka Pepeu je bila spora i zamalo su napadači Atletika došli do nje, no ipak je Portugalac raščistio. Nastavio je da pritiska Atletiko, a Koke je u petom minutu bio sam ukaznenom prostoru Reala. Probao je da šutne iz voleja, ali je to bilo traljavo.

Bejl je prvo iznudio slobodnjak u šestom minutu, onda je odlično centrirao, a Kasemiro je sa sedam metara šutirao pravo u Oblaka. Posle jedne presečene lopte Atletiko je krenuo u opasan napad koji je grubim startom prekinuo Dani Karvahal. Desni bek Reala je zbog duela sa Grizmanom dobio prvi žuti karton na meču

Real Madrid je poveo u 15. minutu preko Serhija Ramosa. Toni Kros je centrirao iz slobodnog udarca blizu leve aut linije, Geret Bejl je glavom prebacio loptu do koje je iz drugog plana stigao kapiten Reala. On je uspeo da se izvije i nogom dovoljno promeni smer lopte da prevari dobro postavljenog Oblaka, kome je lopta prošla kroz noge.

Tempo je u tom trenutku malo opao, pa je u narednih deset minuta igra tekla bez velikih šansi, jedan šut Ronalda u kontri je izblokiran, dok je Huanfran šutirao daleko preko gola.

Posle presečene lopte Kasemiro je u 32. minutu povukao kontru, ali je poslao pas Karimu Benzemi previše na stranu. Ipak Francuz je sebi napravio prostor i centrirao, ali Jan Oblak je ovaj put bio na visini zadatka i intervenisao je.

Najbolji strelac Atletiko Madrida ove sezone Antoan Grizman je dva minuta kasnije dobio loptu na 25 metara od gola, šutirao je, ali je njegov udarac bio preslab i išao je pravo u odlično postavljenog Kejlora Navasa. Igrao se 40. minut kada su 'Jorgandžije' bile u naletu, centrirao je Filipe Luis, a u poslednjem trenutku je loptu glavom iz svog šesnaesterca izbacio strelac prvog gola Serhio Ramos.

Već u 43. minutu viđena je nova šansa za tim Dijega Simeonea, Grizman je opet šutirao, a pitanje je da li bi Navas stigao do lopte da ona nije otišla zamalo pored leve stative.

Posle slabog prvog poluvremena Dijego Simeone je već na poluvremenu reagovao, pa je Fernandesa u nastavku zamenio Karasko.

Već u 46. minutu Atletiko je dobio veliku priliku da izjednači, pošto je Pepe oborio Toresa na 11 metara i sudija Klatenburg je pokazao na penal. Odgovornost je preuzeo Grizman i pogodio je prečku u stilu Predraga Mijatovića na Mundijalu 1998. godine.

Atletiko je mnogo energičnije počeo drugo poluvreme, a posle promašenog penala veliku šansu imao je i Stefan Savić u 55. minutu. Bivši igrač Partizana našao se u odličnoj situaciji posle gužve u kaznenom prostoru, ali je u padu šutirao za malo pored gola sa pet metara.

Nastavili su se napadi Atletika koji je priliku imao i u 59. minutu. Ovoga puta je Saul moago da izjednači, ali je njegov volej otišao pored gola.

Posle deseta minuta pauze Real je do prilike stigao u 70. minutu. Modrić je sjajno izbacio Benzemu na desnoj strani. Francuz je krenuo sa loptom ka Oblaku, imao je u boljoj poziciji Ronalda, ali je pokušao sam i golman Atletika je bio uspešniji.

U 79. minutu Real je ponovo mogao da reši utakmicu. Bejl i Ronaldo imali su odlične prilike, ali se odbrana Atletika na čelu sa Oblakom odbranila.

U nastavku te akcije Atletiko je izjednačio. Gabi je sjajno proigrao Haunfrana na desnoj strani, ovaj je poslao oštru loptu na peterac, a tamo je natrčao Karasko i zakucao je u mrežu rivala – 1:1.

U poslednjih 10-ak minuta utakmice Real je delovao kao ekipa koja želi da pobede u regularnom delu, ali Atletiko to nije dozvolio, odlično se branio i izborio je produžetke.

Prvu priliku u produžecima imao je Ronaldo u 95. minutu. Posle kornera sa leve strane je bio u odličnoj situaciji, ali je loše zahvatio loptu glavom i šansa je propala. U nastavku prvog produžetka nije bilo šansi. Obe ekipe delovele su umorno i igrale su na mahove.

U drugih 15 minuta Real je bio bolji, imao je nekoliko opasnih napada, ali nije postigao gol. Najbolju priliku imao je Vaskez u 199. minutu posle odličnog prodora Marsela, ali je previše oklevao i izblokoran je, pa su o pobedniku odlučili penali.

Prvi izvođeč je bio Lukas Vaskez za Real Madrid i rutinski je savladao Oblaka za 1:0. Na drugoj strani prvi je bio Antoan Grizman, čovek koji je tokom utakmice promašio penal. Ipak, ovoga puta je bio mnogo sigurniji, prevario je Navasa za 1:1.

Drugi izvođač za Real je bio Marselo koji je takođe izuzetno šutnuo pogodivši ’malu mrežu’ (2:1). Na drugoj strani Gabi je uz kratak zalet takođe sjajno šutirao – 2:2.

Novu prednost Realu doneo je Bejl koji je za trenutak zastao i lako prevario Oblaka, a Saul Niges nije imao problema da ponovo izjednači – 3:3.

Serhio Ramos bio je četvrti izvođač za Real i on je bio veoma precizan. Golman Atletika nije moago da pročita igrače Reala koji su šutirali u istu stranu. Haunfran je bio četcrti izvođač za Atletiko, Navas ga je pročitao, a lopta je pogodila stativu, pa je priliku da reši pitanje pobednika dobio Kristijano Ronaldo. Zvezda Reala je bila sigurna i Real je ponovo postao šampion Evrope!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

494 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d