Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.04.2016.

23:02

Hapšenja u Turskoj zbog Fenerbahčea

Turske vlasti privele su danas 38 osoba osumnjičenih da su "namestili" fudbalere i upravu Fenerbačea tokom korupcijske istrage 2011. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty images

To je nastavak napora da se slome pristalice umerenog muslimanskog vodje Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD.

Državna agencija Anadolija objavila je da je policija imala naloge za hapšenje 64 osobe osumnjičene u navodnu zaveru protiv funkcionera Fenerbahčea. Bar 38 njih je zadrženo nakon racija u Istanbulu i 27 drugih gradova.

Medju osumnjičenima su nekadašnji šefovi policije, advokati i bar jedan novinar. Njih očekuju moguće optužnice za formiranje "terorističke organizacije" i pripadnost njoj, kao i za nezakonito prisluškivanje.

Nekoliko funkcionera Fenerbahčea, medju kojima je i predsednik Aziz Jildirim, bili su uhapšeni 2011. i sudjeno im je za nameštanje utakmica, ali su svi oslobodjeni na novom sudjenju prošle godine.

Fenerbahče je sve vreme tvrdio da su mu slučaj namestili policija i tužilaštvo povezani s Gulenovim pokretom, i to kao pokušaj da se preuzme kontrola nad vodećim turskim klubovima.

Vlada je, s druge strane, optužila Gulenove sledbenike da stoje iza korupcijske istrage 2013. godine, u koju su bili umešani ljudi bliski predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Vlasti su tada tu organizaciju obeležili kao terorističku, optuživši je da pokušava da svrgne vladu, iako nije poznato da je ta organizacija bila umešana u bilo kakvo nasilje.

Turska vlada nastavila je da pritiska organizaciju, pošto je iz policije i lokalnih vlasti izbacila sve osumnjičene da joj pripadaju, a preuzela je i novine i poslovne organizacije povezane s Gulenom.

Gulen je trenutno u SAD, a njemu se sudi u odsustvu, pod optužbom da je kovao zaveru protiv vlade. Njegov pokret negira sve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve