Nova vest
Fudbal

Nedelja, 14.02.2016.

13:00

Velbek heroj u 95', 'Tobdžije' srušile Lester!

Golom Danija Velbeka u poslednjem, 95. minutu Arsenal je na 'Emiratima' savladao Lester Siti sa 2:1, u derbiju 26. kola engleske Premijer lige.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Velbek heroj u 95', 'Tobdžije' srušile Lester!
Photo by Ross Kinnaird/Getty Image

Velbek, koji se vratio posle višemesečne pauze zbog povrede, iskoristio je sjajan centaršut Mesuta Ezila iz prekida i doneo veliki preokret svom timu u poslednjem napadu.

Ovim trijumfom, ’Tobdžije’ su srušile prvoplasirani tim na tabeli koji je zadržao vođstvo, ali sada ima samo dva boda prednosti od Arsenala.

’Lisice’ su još jednom pokazale da su legitimni kandidat za titulu, ali nisu izdržale jer su gotovo čitavo drugo poluvreme igrale sa igračem manje, zbog dva žuta kartona Danija Simpsona.

Veliku ulogu u ovom meču imao je sudija Martin Etkinson koji u prvom poluvremenu nije dosudio penal za domaćina, da bi najstrožu kaznu maltene poklonio gostima u finišu meča. Posle kontre koja je počela nedosuđenim faulom Morgana nad Ezilom, Načo Monreal je startovao na Vardija koji mu se upleo u noge, dobio jedanaesterac i sigurno ga izveo.

Posle gola se otišlo na odmor, a prvih desetak minuta nastavka odredilo je dalji tok meča – Simspon je zaradio dva žuta kartona, da bi Arsen Venger pogodio s izmenama jer je uveo Tija Volkota, a nešto kasnije i Velbeka.

Napadač Olivije Žiru potpuno se razigrao, gospodario je kaznenim prostorom rivala i u 70. minutu magičnom asistencijom namestio gol upravo Volkotu. Od tog trenutka krenula je potpuna opsada Lestera, čiji su se igrači, predvođeni maestralnim golmanom Kasperom Šmajhelom, odlično branili.

Danac je zaustavio nekoliko udaraca ’Tobdžija’, a među silnim intervencijama se izdvojila ona posle šuta Žirua. Ipak, gosti nisu izdržali i u poslednjem napadu su primili gol na već opisan način.

Mesut Ezil stigao je do svoje 17. asistencije u prvenstvu, Arsenal je postigao stoti gol posle 90. minuta u Premijer ligi po čemu je apsolutni rekorder, dok se borba za titulu dodatno zakuvala.

Nastavak ćemo imati već od 17.15 kada Mančester Siti na ’Itihadu’ dočekuje Totenhem. ’Građani’ su četvrti sa 47 bodova, jednim manje od ’Pevaca’.

Tok meča:

Utakmica u Londonu počela je velikom prilikom za Arsenal – Okslejd-Čemberlen prihvatio je loptu na desnoj strani i pobegao odbrani, ali je umesto da šutira, pokušao da pronađe Žirua na drugoj stativi i odbrana gostiju je izbacila u korner.

Posle centaršuta iz ugla, na drugoj stativi najviši u skoku bio je Aleksis Sančes. On je nadskočio Vardija i ramenom zahvatio loptu koja je prošla malo pored dalje stative. Igralo se otvoreno na obe strane, a u 10. minutu sudija Martin Etkinson je mogao da dosudi penal za domaće.

Ektor Beljerin je fantastično petom vratio do Okslejd-Čemberlena, ovaj centrirao i u ruku pogodio Kantea, ali najstrože kazne nije bilo.

Počeo je tim Klaudija Ranijera da se budi – Šinđi Okazaki je pobegao odbrani i izašao sam ispred Čeha, ali je dosuđen ofsajd. Samo nekoliko minuta kasnije videli smo fantastične prilike na obe strane, u roku od samo 15 sekundi.

Kasper Šmajhel je izleteo na nekih 40 metara i klizećim startom sprečio Ramzija da postigne pogodak, a lopta je potom završila kod Olbrajtona. Vezista gostiju je sjajno centrirao na desnu stranu, Vardi je nadskočio Beljerina, ali je Petr Čeh još bolje reagovao.

Sredinom poluvremena tim Arsena Vengera ponovo je vezao dve šanse, i ponovo je nedostatak kreativnosti Aleksisa Sančesa koštao boljeg rezultata. Posle povratne lopte sa desnog boka želeo je iz prve da šutne, ali ga je Morgan izblokirao. Slična situacija kao i nešto ranije – korner sa leve strane, dobar skok Košelnog i šut preko gola.

Rijad Mahrez nije se mnogo isticao, ali je svaki put kada bi lopta bila kod njega mirisalo na opasnost. Ipak, Mertezaker je nekako uspevao da spreči problema, a u 31. minutu ’Tobdžijama’ je poništen pogodak. Ezil je sjajno našao Žirua koji u padu, okrenut leđima, još bolje reaguje i vara danskog golmana, samo što je bio u malom ofsajdu – ostalo je 0:0.

U 45. minutu gosti su došli do šokantnog vođstva, posle akcije u kojoj je viđen niz kontroverzi. Sve je počelo posle gužve ispred kaznenog prostora Lestera, kada nije dosuđen faul Morgana koji je ’zajahao’ Ezila.

Kante je u nastavku akcije izbegao sulud start Košelnog i lopta je završila u nogama Vardija. Fenomenalni napadač je sa desne strane krenuo u dribling, Načo Monreal je malo zakasnio i posle kontakta je Etkinson pokazao na belu tačku. Međutim, viđena situacija više nije penal nego što jeste, pošto je španski defanzivac uspeo da zastane, a Englez se upleo u noge i pao.

Mahrez više ne izvodi penale, pa je upravo Vardi preuzeo odgovornost i veoma sigurno pogodio za 0:1 i tim rezultatom se otišlo na odmor.

Drugi deo igre počeo je kao i prvi, prilikom za Arsenal. Već u 47. minutu Aron Ramzi se našao u sjajnoj situaciji, ali je njegov udarac prošao malo pored leve stative.

Dva minuta kasnije desni bek ’Lisica’ Dani Simpson dobio je prvi žuti karton i to je bio uvod u ono što će se desiti za samo pet minuta. Još jednom je ispao i po levoj strani je prošao Žiru, ovaj ga je povukao i zaradio drugu javnu opomenu, pa će Lester ostati s igračem manje čitavo drugo poluvreme.

Klaudio Ranijeri momentalno je reagova i na iznenađenje mnogih izveo Rijada Mahreza, a ubacio Vasilevskog.

Momci u crnim dresovima branili su se desetak minuta veoma dobro, ali su igrali i poprilično agresivno, pa je Drinkvoter dobro prošao što nije isključen posle starta đonom na Ramzija. Ipak, poklekli su u 70. minutu kada je Tio Volkot, koji je ušao nekoliko minuta ranije, izjednačio na 1:1.

Loptu je na desnoj strani prihvatio Beljerin i uputio oštar centaršut na penal, gde je Olivije Žiru magično reagovao i spustio loptu do saigrača, koji odlično reaguje i iz teške pozicije pogađa suprotnu malu mrežu.

Na terenu ’Emirata’ gotovo svaki napad je vodio do šanse ispred gola Šmajhela, a domaći su ponovo tražili jedanaesterac kada je lopta pogodila Huta u ruku, nakon makazica Žirua. Posle njega i indisponirani Sančes je pokušao s udarcem koji je završio daleko pored stative.

Nastavile su ’Tobdžije’ sa opsadom gola ’Lisica’ koje su svoje šanse vrebale iz kontre, ali Vardi i Kante nisu mogli sami. Čileanac u napadu Arsenala propustio je još jednu polupriliku, pre nego što je Mertezaker bio neprecizan i pored savršenog centaršuta Ezila.

Minut i po kasnije Dani Velbek, samo što je zamenio Okslejd-Čemberlena, našao se na pravom mestu posle još jedne savršene povratne lopte Žirua, ali je zakasnio s udarcem. Kasper Šmajhel je nekoliko sekundi kasnije izrastao u heroja Lestera, nestvarnom paradom na udarac francuskog napadača.

Ispostaviće se da je sin legendarnog čuvara mreže Mančester Junajteda odolevao sve do poslednjeg minuta na meču. Prethodno je ukrotio još jedan pokušaj Žirua, da bi Demaraj Grej u poslednjoj sekundi bio brži od Ezila.

Ipak, sudija je u produžio susret četiri minuta, a u poslednjem je Načo Monreal nokautiran na nekih dvadesetak metara s desne strane. Nemac je odlično centrirao na drugu stativu gde je Velbek bio najviši i pogodio donji desni ugao za veliko slavlje u Londonu i konačnih 2:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve