Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.12.2015.

09:40

Po 8 godina kazne za Blatera i Platinija!

Sep Blater i Mišel Platini, prvi ljudi FIFA i UEFA, suspendovani su na osam godina, objavila je Svetska kuća fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tu odluku donela je Etička komisija FIFA sa Hans-Joakimom Ekertom na čelu, kazne stupaju na snagu odmah, a Blater i Platini neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u bezi sa fudbalom – ni sportskim ni administrativnim.

Blater i Platini suspendovani su zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

“Ni u svojoj pisanoj izjavi, niti u ličnom saslušanju, gospodin Blater nije uspeo da pokaže pravni osnov za isplatu tog novca, a njegov argument o usmenom dogovoru nije dovoljno ubedljiv i odbijen je“, navodi se između ostalog u saopštenju Etičke komisije.

Dalje se navodi da dokazi nisu bili dovoljni kako bi se Blater i Platini kaznili na osnovu člana 21 Etičkog koda FIFA (mito i korupcija), ali jesu bili dovoljni da se podvedu pod član 20 – “nuđenje i prihvatanje poklona i drugih benefita“.

Osim toga, Blater je zbog sukoba interesa prekršio još nekoliko članova, moraće da plati i 50.000 švajcarskih franaka, dok će Francuz platiti 80.000 franaka.

Oni imaju pravo na žalbu, verovatno će se i žaliti Sudu za arbitražu u sportu u Lozani, ali sva je prilika da Platini neće moći da se kandiduje za novog predsednika FIFA, kao i da će se Blaterova 40-godišnja karijera u FIFA završiti na sramotan način.

Dogovor vredan dva miliona između Platinija i Blatera otkriven je u sklopu istrage švajcarskog državnog tužioca o korupciji pri dodeli domaćinstava za svetska prvenstva 2018. i 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve