Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.12.2015.

13:55

Šmajhel: Igrali smo za Jugoslaviju '92

Legendarni golman Piter Šmajhel rekao je da ima pomešana sećanja na 1992. godinu kada je sa nacionalnim timom osvojio titulu prvaka Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Tada je Danska na finalnom turniru zaigrala nakon eliminacije Jugoslavije zbog sankcija UN.

"U kvalifikacijama nismo mogli da dostignemo Jugoslaviju, ali je ona kasnije isključena i tako smo se našli na EP. Naravno da smo želeli da budemo na turniru u Švedskoj, ali ne zbog građanskog rata. Igrali smo u ime Jugoslavije i svih građana, čak smo se vozili autobus sa vašim grbom. Praktično smo bili Jugoslavija i nemoguće je to objasniti. Igrali smo sjajno ceo šampionat i još mi nije jasno kako smo pobedili Nemačku u finalu", izjavio je Šmajhel novinarima u Beogradu, na druženju u organizaciji Eurobanke, koja ima saradnju sa Mančester junajtedom.

On je kratko prokomentarisao sumnje da je nameštena utakmica izmedju Jermenije i Albanije, posle koje su Danci morali u baraž, a kasnije i eliminisani od Švedske.

"Malo je čudna situacija. Završili smo treći, nismo igrali dobro. Predsednik FS Jermenije izjavio je da su igrači bili podmićeni, nisam siguran da li je to tačno. Mislim da UEFA i FIFA razmatraju, ali ako bismo ušli umesto Albanije, ne bi bilo zasluženo. To bi bila nova mrlja za nas".

"Budite ponosni na Vidića i Đokovića"

Za Beograd Šmajhela veže i Superkup Evrope protiv Crvene zvezde 1991. godine u dresu Mančester junajteda. Takođe iz političkih razloga odigrana je samo jedna utakmica, na Old Trafordu, i Junajted je slavio 1:0.

"Pamtim taj meč, Zvezda je kao šampion imala sjajan tim, ali mi smo pobedili. Bio je to moj prvi trofej u Junajtedu. Nekako smo povezani sa Zvezdom, Nemanja Vidić je dugo bio kapiten i moj omiljeni igrač. U Srbiji postoji još jedan takav, a to je Novak Đoković. Morate da budete ponosni na njih", istakao je Šmajhel i priznao da je malo nervozan jer Junajted mora da pobedi u Volfsburgu da bi prošao u osminu finala Lige šampiona.

Gost Beograda je i finansijski direktor Mančester Junajteda Sajmon Hopi.

"Hvala Eurobanci što smo u Beogradu ove nedelje. Cilj nam je da se uključimo sa navijačima iz Srbije i jako smo ponosni što imamo 1,2 miliona obožavalaca ovde. Eurobanka nam pomaže da se povežemo sa njima. Imamo zajedničku istoriju, jedan od njenih delova je i dogadjaj iz 1958. godine kada se desila avionska nesreća posle utakmice sa Crvenom zvezdom, mnogi su izgubili živote u Minhenu. Nakon toga smo obnovili tim, nismo se predavali i odustajali, zbog čega smo 10 godina kasnije osvojili titulu Evrope. Uz to, Nemanja Vidić je legenda kluba i to nas povezuje", poručio je Hopi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve