Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.11.2015.

16:56

SL: Zvezda do 15. u nizu na Čairu

Ekipa Crvene zvezde ostvarila je 15. uzastopnu pobedu u Superligi, savladavši niški Radnički na Čairu u 18. kolu nacionalnog šampionata – 2:1 (0:0).

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Crveno-beli su slavili u Nišu posle 14 godina posta, neračunajući pobedu u Kupu Srbije 2012. godine, i zadržali ogromnu prednost na tabeli.

Kvalitetan i uzbudljiv duel rešen je u 84. minutu, posle solo prodora Luisa Ibanjesa, pošto je prethodno Aleksandar Jovanović 'poništio' sjajan gol Aleksandra Kataia, za vođstvo gostiju iz Beograda.

Takođe, tim Miodraga Grofa Božovića oborio je rekord šampionske generacije Slaviše Stojanovića od pre dve sezone, koja je uspela da upiše tri boda u 14 uzastopnih susreta.

Crnogorskom stručnjaku nedostaju još dva slavlja kako bi izjednačio niz tima Slavoljuba Muslina iz sezone 2000/01, kada je Zvezda ujedno poslednji put slavila na jugu Srbije.

Lider sada ima 18 bodova više od drugolasiranog Čukaričkoj, 19 od čačanskog Borca, a 21 od večitog rivala Partizana. S druge strane, Radnički je ostao na petoj poziciji sa 28 bodova.

Naredne nedelje Zvezda čeka Voždovac, a Radnički Metalac.

Susret na solidno popunjenom Čairu počeo je otvorenom i brzom igrom na obe strane, ali nijedna od dveju ekipa u uvodnih desetak minuta nije uspela da dikretno ugrozi golmana rivala. Međutim, sve je značajno moglo da se promeni u 12. minutu.

Darko Bulatović dobio je loptu u polukontri, na tridesetak metara od gola protivnika, povukao je i divno gađao desne rašlje, ali se lopta od prečke gola Damira Kahrimana odbila u zemlju i nazad u polje. Domaći su bili nešto bolji i konkretniji rival, čemu u prilog ide činjenica da su gosti prvi šut u okvir imali u tek 31. minutu.

Posle kontranapada Predrag Sikimić je odloožio loptu do Bruna Matosa, Brazilac je šutirao je po zemlji, ali je kapiten domaćih Jovanović bio dobro postavljen. To je ujedno bila i poslednja šansa, pa se na odmor otišlo bez golova.

Drugi deo igre počeo je angažovanijom igrom gostiju, koji su zaigrali nešto više i agresivnije. Ni takav pristup nije im doneo vođstvo, ali jeste bravura Aleksandra Kataia u 52. minutu. Primio je najbolji strelac crveno-belih loptu na levom roglju šesnesnesterca, uvideo da ima prazan prostor i povukao je, namestio se na udarac i sjajnom 'kiflom'pogodio dalji ugao gola kapitena Radničkog, za svoj 11. gol u sezoni.

Međutim, samo četiri minuta kasnije domaćin je izjednačio. Iskusni napadač Nišlija Jovanović nalazio se na ivici ofsajd zamke čekajući loptu u prostor, zastavica je ostala dole, a Jovanović smireno prebacio loptu preko istrčalog Kahrimana za veliko slavlje domaćih navijača.

Od tog trenutka krenuo je veliki pritisak lidera nacionalnog šampionata, kome se upornost isplatila šest minuta pre isteka regularnog toka, posle minijature Luisa Ibanjesa. Vieira je na 25 metara od gola poslao loptu na levu stranu do omalenog levog beka, Argentinac je prilikom prijema prevario prvog čuvara, a zatim sjajnom fintom prošao pored štopera Nišlija i od ruku golmana Jovanovića smestio loptu u mrežu za konačnih 2:1.

Superliga – 18. kolo:

petak:
Čukarički – Borac Čačak 1:0 (0:0)
Mirosavljević 88
Metalac – Jagodina 1:4 (0:2)
Dimitrijević 50 - Nikolić 23, 43, Kjereme 55, Gašić 77
Mladost – Spartak 0:0

subota:
Javor – Vojvodina 0:1 (0:1)
Babić 24
Radnik – Rad 1:1 (1:0)
Stojanović 15 - Milisavljević 86
Voždovac – OFK Beograd 2:3 (1:2)
Mikić 26, Pejović 31, Adrić 88 - Mihajlov 37, Odita 71
Partizan – Novi Pazar 3:0 (1:0)
Božinov 34, Ninković 49, 90

nedelja:
Radnički Niš – Crvena zvezda 1:2 (0:0)
Jovanović 64 - Katai 54, Ibanjez 84

Tabela:
1. Crvena zvezda 18 16 2 0 48:13 50
2. Čukarički 18 9 5 4 20:9 32
3. Borac 18 9 4 5 24:18 31
4. Partizan 18 8 5 5 37:24 29
5. Radnički Niš 18 7 7 4 15:9 28
6. Javor 17 6 8 3 16:10 26
7. Mladost 18 5 9 4 18:17 24
8. Vojvodina 18 7 4 7 26:30 25
9. Voždovac 18 5 7 6 17:17 22
10. Radnik 18 4 8 6 19:26 21
11. Novi Pazar 18 5 5 8 14:26 20
12. Metalac 18 4 6 8 16:25 18
13. OFK Beograd 18 1 0 12 18:27 18
14. Rad 18 3 5 10 18:28 14
15. Jagodina 18 2 9 7 12:25 15
16. Spartak 18 2 7 9 10:23 9

Radnički – Crvena zvezda 1:2

Radnički: S. Jovanović, Petrović, Lakić-Pešić, R. Bulatović, D. Bulatović – Tomić, Marjanović – Đuričković (od 80. Krstić), Zemljanuhin (od 75. Apostolović), A. M. Jovanović – Ašćerić

Crvena zvezda: Kahriman – Petković, Jovanović, Luković, Ibanjes – Donald, Grujić – Matos (od 66. Vieira), Katai, Srnić (od 82. Jović) – Sikimić

Trener gostiju Miodrag Božović odlučio se za promenu u napadu, pa je na travu veoma dobro ispunjenom Čaira izašao Predrag Sikimić, dok su Ugo Vieira i Luka Jović na klupi za rezerve.

U uvodnih desetak minuta igre nismo videli konkretnu šansu na obe strane, a obe ekipe zaigrale su otvoreno i agresivno od samog starta. Posle samo 180 sekunda igre videli smo prvi grubi start, kada je Radoš Bulatović udario Slavoljuba Srnića rukom u glavu i tako prekinuo kontru crveno-belih. Ipak, sudija Dejan Glođović procenio je da nema potrebe za žutim kartonom.

Malo je nedostajalo da domaćin povede u 12. minutu. Darko Bulatović je dobio loptu u polukontri, na tridesetak metara od gola protivnika, povukao je i divno gađao desne rašlje, ali se lopta od prečke odbila u zemlju i nazad u polje.

Posle velike šanse za Nišlije usledila je nova velika borba na sredini trenera, pre nego što je Zvezda blago preuzela inicijativu, dok je Radnički čekao šansu iz kontre. Međutim, ni posle pola časa igre na Čairu lider Superlige nije direktno ugrozio gol domaćina.

Ipak, to se promenilo posle manje od minut, kada je Bruno Mastos šutirao sa ivice kaznenog, posle kombinacije Marka Petkovića i odložene lopte Sikimića, ali je Jovanović bio dobro postavljen.

I pored nešto veće angažovanosti u fazi napada nisu gosti i dalje uspevali da budu konkretniji, a poslednju 'šansu' u prvih 45 minuta igre propustio je Lakić Pešić, posle četvrtog kornera za svoj tim. Lopta je pala u visini penala, a krilni napadač Radničkog pokušao glavom iz trka, da bi se istakao Kahriman i zaustavio njegov udarac.

Drugo poluvreme u Nišu počelo je blagom inicijativom Zvezda, ali je Radnički i ovoga puta imao odgovor, pa je brzo uspostavio kontrolu i počeo da preti. Ponovo je bilo opasno posle pokušaja Bulatovića iz distance, međutim, Kahriman je još jednom bio dobro postavlje i uz manje probleme uspeo da uhvati oštar pokušaj po zemlji.

U međuvremenu, navijači Crvene zvezde razvili su ogroman transparent sa likom Marka Ivkovića, navijača crveno-belih koji je ubijen pre tačno godinu dana u Istanbulu, prilikom gostovanja košarkaške sekcije Galatasaraju.

Nedugo zatim, u 54. minutu, Zvezda je na individualni kvalitet svog najboljeg igrača stigla do vođstva. Primio je Katai loptu na levom roglju šesnesnesterca, uvideo da ima prazan prostor i povukao loptu, namestio se na udarac i sjajnom 'kiflom'pogodio dalji ugao gola kapitena Radničkog, za svoj 11. gol u sezoni – 0:1.

Samo četiri minuta kasnije i Lućo Ibanjes zatresao je mrežu domaćina, ali je njegov pogodak, posle centaršuta sa desnog boka, opravdano poništen jer je loptu primirio rukom.

Prednost crveno-belih trajala je samo šest minuta, pošto je Aleksandar Jovanović majstorski iskoristio prvu veliku šansu za svoj tim u 65. minutu.

Iskusni napadač Nišlija nalazio se na ivici ofsajd zamke čekajući loptu u prostor, iako se činilo da mu se gornji deo tela nalazi u nedozvoljenoj poziciji, zastavica je ostala dole, a Jovanović smireno prebacio loptu preko istrčalog Kahrimana za veliko slavlje domaćih navijača – 1:1.

Trener Zvezde reagovao je odmah pošto je njegova ekipa primila pogodak, pa se Ugo Vieira našao na terenu umesto Bruna Matosa, dok je Kirgistanca Antona Zemljanuhina, u redovima Radničkog, zamenio Apostolović.

Petanest minuta pre kraja meča obe ekipe smenjivale su se u napadima. Crveno-beli iz Beograda imali su loptu u svojim nogama, dok se ekipa Milana Rastavca odlučila da ponovo traži šansu dugim loptama i iz kontre. Ubrzo je viđena još jedna izmena kod Nišlija jer je Petra Đuračkovića zamenio Miloš Krstić.

Kako se meč bližio kraju gosti su sve više pojačavali pritisak, ali su se domaći veoma dobro branili. Zvezda je pokušavala uglavnom preko krila ili solo prodorima. Dobro postavljena odbrana Nišlija nije dozvoljavala da lopta uđe u šesnesterac.

Ipak, ništa nisu mogli da urade igrači Radničkog u 84. minutu, kada je Ibanjes posle minijature uspeo da pošalje loptu u dalju malu mrežicu.

Dugo je trajala akcija Beogarađana, da bi Vieira sa 25 metara od gola poslao loptu na levu stranu do omalenog levog beka. Argentinac je prilikom prijema prevario prvog čuvara, a zatim sjajnom fintom prošao pored štopera Nišlija i od ruku golmana Jovanovića smestio loptu u mrežu – 1:2.

Mogao je Vieria u trećem minutu nadoknade da i definitivno potvrdi slavlje svog tima, ali je njegov udarac sa ivice kaznenog Jovanović zaustavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

238 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

5 h

U fokusu

Vidi sve