Nova vest
Fudbal

Nedelja, 11.10.2015.

18:28

Albanija prvi put na Evropskom prvenstvu!

Fudbaleri Albanije plasirali su se prvi put u istoriji na Evropsko prvenstvo, pošto su završili na drugom mestu grupe I sa 14 bodova.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Albanci su u poslednjem meču kvalifikacija deklasirali Jermeniju u gostima sa 3:0 i tako matematički obezbedili istorijski plasman uz prvoplasirani Portugal, koji je skupio 21 bod.

Albanci su imali mnogo sreće u ovim kvalifikacijama, ali i odluku UEFA na svojoj strani, pošto bodovno nisu sankcionisani posle skandala u Beogradu i isticanja zastave ‘Velike Albanije’, dronom iznad stadiona.

Iako su krovne organizacije u fudbalu strogo naredile da će biti iskorenjeno mešanje politike u sport, južni susedi dobili su pobedu, kažnjeni su samo finansijski, dok su Srbiji oduzeta tri boda.

Posle ovoga im je ostala borba sa Danskom za drugo mesto u grupi, a ona je usporena porazom od Srbije u Elbasanu pre tri dana. Međutim, Albanci su se brzo pregrupisali i u Jerevanu ostvarili najveći trijumf u istoriji zemlje.

Činilo se da Jermeni mogu da učine uslugu Dancima, međutim, igrači Đanija De Bjazija su već u 23. minutu poveli sa 2:0. Hovhanisjan je u devetom minutu postigao autogol, posle odbijene lopte golmana i velike gužve.

Nešto gostujuća ekipa stigla je do odlučujuće prednosti. Memušaj je izveo skraćeni korner sa leve strane, uputio oštru loptu na peterac, a na prvoj stativi je dotakao Ćimšiti i prevario čuvara mreže Kasparova.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi Albanija potvrdila vizu za Francusku u 76. minutu, a strelac je bio Sadiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve