Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.08.2015.

20:45

Jokanović u LŠ, prošao Dinamo, ispao Seltik

Valensija, Šahtjor i Dinamo Zagreb su se očekivano plasirali u Ligu šampiona, dok su iznenađujući plasman u elitu izborili Makabi i Malme.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Španci su eliminisali Monako, koji sa 2:1 kod kuće nije uspeo da nadoknadi poraz od 3:1 sa Mestalje. Šahtjor je remizirao sa Rapidom 2:2, ali je prošao golom iz Beča.

Makabi Slaviše Jokanovića je golovima u gostima iznenadio (1:1, 2:2), a Malme Nikole Đurđića i Vladimira Rodića je pogocima posle kornera šokirao Seltik 2:0.

Najmanje problema imao je zagrebački Dinamo, koji je i sa igračem manje lako izašao na kraj sa Skenderbegom i slavio 4:1 za duplu pobedu nad Albancima i povratak u LŠ posle tri godine.

Poraženi timovi – Monako, Bazel, Seltik, Rapid i Skenderberg, evropsku sezonu će nastaviti u Ligi Evrope. Grupna faza LŠ će biti kompletirana u sredu uveče, nakon revanš mečeva u Beogradu, Bližu, Moskvi, Leverkuzenu i Nikoziji.

Najbliži eliti je Mančester Junajted, dok Partizan, CSKA, Bajer i APOEL jure gol zaostatka sa gostovanja.

Valensija je evrogolom Alvara Negreda u uvodnim minutima revanša u Monako potvrdila plasman u elitu, nakon čega domaćinu nisu preterano pomogli pogoci Rađija i Eldersona za preokret. Španija je prva zemlja u istoriji koja ima pet učesnika u Ligi šampiona.

Šahtjor je brzo poveo protiv Rapida, ali je potcenio Austrijance koji u roku od desetak minuta preokreću rezultat. Međutim, Ukrajinci brzo stižu do izjednačenje, a u nastavku rutinski brane prednost stečenu u prvom meču i ulaze u LŠ.

Golovi u nadoknadi vremena u prvim mečevima doneli su Makabiju i Malmeu mesto u eliti. Jokanovićev tim je gubio protiv Bazela na svom Blumfildu, ali je fantastični Eran Zahavi osmim golom u kvalifikacijama odveo Izraelce u grupnu fazu.

Malme je bio na korak od eliminacije već u Glazgovu, gubio je 3:1, ali je Berget vratio nadu u nadoknadi vremena. To su Šveđani sjajno iskoristili, nadigrali su Seltik u revanšu, te golovima posle kornera se našli među 32 najbolja tima u Evropi.

Dinamo je pobedom u Elbasanu najavio povratak u LŠ, a kod kuće je samo potvrdio razliku u kvalitetu u odnosu na Skenderbeg. Albanci su u jednom trenutku uspeli da izjednače na Maksimiru, ali su u nastavku meča glatko nadigrani, čak i sa igračem više na terenu. Dvostruki strelac bio je Sudani.

Liga šampiona, plej-of:
Dinamo ZG – Skenderberg 4:1 (prvi meč 2:1)
Sudani 9, 80, Hodžić 15, Taravel 55 – Eskerdinja 10
Makabi TA – Bazel 1:1 (2:2)
Zahavi 24 Zufi 12
Malme – Seltik 2:0 (2:3)
Rosenberg 23, Bojata 55ag
Monako – Valensija 2:1 (1:3)
Rađi 18, Elderson 75 Negredo 5
Šahtjor – Rapid Beč 2:2 (1:0)
Marlos 10, Gladkij 27 – Šaub 13, Hofman 23

Sreda (20:45):
APOEL – Astana (0:1)
Klub Briž – Mančester Junajted (1:3)
CSKA – Sporting (1:2)
Bajer – Lacio (0:1)
Partizan – BATE (0:1)

Monako – Španci na savršen način otvaraju meč u Kneževini, posle nekoliko bezuspešnih napada Alvaro Negredo postiže fantastičan gol lob udarcem za tri gola prednosti u dvomeču.

Monako potom preuzima kontrolu, kreće u ofanzivu, te već u 17. minutu se vraća u igru. Gosti ne uspevaju da izbace loptu iz kaznenog prostora posle centaršuta sa leve strane, a Andrea Rađi odbitak zakucava u gol.

Monako je žestokim pritiskom tražio put do peokreta i nade za povratak u borbu za LŠ, trudili su se Dirar, Marsijal, Tulalan, ali je Valensija dobro odolevala, te pretila iz kontranapada preko Pareha, Peresa, Rodriga.

Konačno, 15 minuta pre kraja Monako stiže do gola koji ga vraća u život. Posle centaršuta sa leve strane, golman Valesije Rajan je jedva video loptu i zaustavio je na putu ka golu, ali se ona odbija do domaćih igrača, Karilja i Eldersona koji na kraju telom donosi preokret.

Tel Aviv – Loše je počeo meč po tim Slaviše Jokanovića, Bazel stiže do prednosti sjajnim golom Zufija iz slobodnog udarca, a potom gosti propuštaju još jednu sjajnu šansu.

Međutim, Eran Zahavi opet spasava Izraelce. Koristi prvu šansu svog tima i novim, osmim golom u kvalifikacijama, donosi izjednačenje.

Bazel je nastavio da dominira na Blumfildu, ređali su se pokušaji Kalje, Langa, Emboloa, Tufija i Džake, ali je svaki bio bezopasan po gol Makabija.

Švajcarci bez predaha vršili opsadu domaćeg gola, Zufi je slao opasne centaršuteve iz kornera u peterac Makabija, ali je Jokanovićev tim disciplinovano čuvao svoj gol, a u međuvremenu pretio iz kontranapada.

Ben Haruš i Rikan su pokušavali drugim loptama da iznenade goste, ali bez rezultata.

Zagreb – Dinamo ekspresno stiže do vođstva protiv Skenderbega, posle akcije po levoj strani, Pivarić je ubacio loptu u kazneni prostor, a zaboravljeni Sudani na drugoj stativi dočekao loptu i glavom ubacio u mrežu.

Albanci se neočekivano lako vraćaju u egal, posle naizgled bezopasne akcije po levoj strani, užasno je reagovao levi bek Dinama, Lafiti izlati sam na Eduarda, a li se spetljao pa brani golman domaćina, međutim, lopta se odbija do Eskerdinje koji je gura u nebranjen gol.

Nisu dugo gosti uživali u golu, Dinamo je brzo vratio prednost. Nakon što su gosti uspeli da zaustave sjajnu kombinaciju iz sredine terena, lopta se odbija do Sudanija koji je makazicama vraća na penal, a Hodžič niskim udarcem vraća prednost.

Početak drugog dela zabrinuo je "modre", Gonsalo zbog nedozvoljenog starta dobija drugi žuti karton, pa Dinamo ostaje sa igračem manje na terenu. Međutim, to nije oslabilo Zagrepčane, koji u 55. minutu preko Taravela povećavaju prednosti i potvrđuju ulazak u Ligu šampiona.

Dinamo nije dozvolio rivalu da se sa igračem više vrati u meč, pa deset minuta pre kraja Sudani drugim golom potvrđuje ulazak "modrih" u elitu.

Malme – Šveđani silno kreću ka golu Seltika, Škoti dobro odolevaju, ali ne uspevaju da sačuvaju gol do poluvremena.

Sredinom prvog dela igre domaći stižu do prednosti kojom prilaze na korak od LŠ. Jutun je ubacio loptu iz kornera, a Markus Rosenberg sjajnim skokom i udarcem ramenom trese mrežu trofejnog rivala.

Krajem prvog poluvremena Škoti su možda oštećeni. Grifits postiže gol posle kornera, iako mu je Viland rukom skinuo loptu s glave, ali Milorad Mažić svira faul zbog guranja napadača Seltika.

Početkom drugog dela Rosenberg propušta sjajnu šansu da doplira prednost Malmea, ali već u 55. minutu to je učinio jedan igrač Seltika. Opet su Šveđani posle kornera nadigrali odbranu Škota, a Bojata je nespretno intervenisao i posle šuta Karvalja ubacio loptu u sopstvenu mrežu.

Lavov – Meč u Lavovu imao je neočekivan tok. Minimalna pobeda iz Beča je praktično garantovala Šahtjoru prolaz, ali su Ukrajinci potcenili rivala.

Strelac iz prvog meča Marlos već u desetom minutu donosi prednsot Šahtjoru i u revanšu, nakon fantastičnim golom sa ivice kaznenog prostora.

Ovaj gol dodatno opušta domaćina, i to ga skupo košta. U roku od samo desetak minuta Rapid preokreće rezultat.

Prvo Šaub donosi izjednačenje nakon mnogo sreće i nekoliko odbitaka u petercu domaćina, a potom Hofman fantastičnim udarcem iz slobodnjaka potpuno utišava Ukrajince.

Međutim, samo pet minuta kasnije Šahtjor pokazuje svoju snagu, te vraća rezultat u egal. Nakon centaršuta sa leve strane loše je ragovala odbrana Rapida, a Gladkij na drugoj stativi dočekuje loptu i ubacuje je u mrežu.

Ovaj rezultat vodio je Šahtjor u elitu, pa su igrači Šahtjora u nastavku meča više vodili računa da opet ne poklone gol rivalu, nego što su ugrožavali Rapidov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve