Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.07.2015.

11:40

Černo Samba – momak iz Pekama – ikona 'Managera'

Ime Černo Sambe ne znači mnogo prosečnom ljubitelju fudbala – dok velikom broju onih koji su igrali 'Championship Manager' znači sve.

Izvor:

Autor:

Default images
SS

Nekadašnji mladi reprezentativac Engleske i centarfor iz škole Milvola bio je primoran da završi karijeru zbog povrede, koju je doživeo pre tri godine, ali će zahvaljujući jednoj od najpopularnijih video igara ikada ostati zauvek upamćen među fudbalskim fanaticima.

"Nadam se da će me ljudi pamtiti po onome što sam postigao za vreme karijere, a ne zbog igrice", rekao je Samba za BBC, ali – na njegovu žalost – bilo je upravo suprotno.

Nije uspeo da nastavi u ritmu iz mlađih kategorija, kada je dao 132 gola na 32 susreta za Sent Džozef Akademiju. Za prvi tim Milvola nikada nije debitovao, a istu sudbinu doživeo je i u sezoni 2004/2005, kada je bio član Kadiza. Usledila je pozajmica u Malagu B i 11 pogodaka na 18 mečeva, da bi zatim u Plimutu na 13 susreta jednom pogodio mrežu.

Od 2008. do 2012. godine, kada je odigrao poslednji zvaničan meč, odigrao je samo 21 meč i tri puta se upisao u strelce. Osim za mlađe selekcije 'Gordog Albiona', četiri puta je nosio dres zemlje u kojoj je rođen Gambije, i za koju mu je otac branio, uz jedan gol.

S druge strane, u virtuelnom svetu, Izdanje 'Menadžera' iz sezone 2001/02 načinilo je od momka iz Pekama heroja.

Mogli ste da ga dovedete za samo nekoliko desetina hiljada iz londonskih 'Lavova', da bi se on ubrzo razvio u napadača svetskih kvaliteta. Sezone je završao sa više golova nego nastupa, a, pored mogućnosti da trese mreže, vrlo lako je upisivao i desetak asistencija.

"Na neki način je i smešno, jer nikada nisam igrao Čempionšip Menadžer. Ipak, ne bih rekao da je ona uticala na moju karijeru, pošto je to samo kompjuterska igrica. Sve zavisi od samog igrača. Ponekad CM može da utiče na osobu, a ponekada ne. Ja sam snažna osoba, tako da smatram da na mene nije nimalo uticalo. S druge strane, može da ima uticaj na neke mlađe generacije. To i nije toliko loše, samo moramo biti oprezni da ih zaštitimo od potencijalnog 'hajpa'", kaže Samba.

U prilog ovoj Sambinoj priči ide i podatak da je Fredi Adu, takođe živa legenda 'Managera' i bivši igrač Jagodine, do svoje 27. godine promenio čak 13 klubova.

"Morao sam da naručim novi telefon od svog provajdera – pozvao sam ih, a kada su mi rekli da ću na telefon morati da čekam dva-tri meseca pomislio sam – 'Dobro, nije problem", kaže Samba, "Onda me je momak koji mi se javio upitao kako se zovem, a ja sam mu rekao Černo Samba na šta je on delovao iznenađeno – 'Da li si ti onaj Černo Samba iz Čempionšip Menadžera?'. Kada sam mu rekao da jesam, rekao mi je da ću dobiti telefon koliko sutra".

Kao mladić želeo je da ostane upamćen kao osvajač Mundijala sa Engleskom, ali mu se taj san nije ostvario. Ipak, iako verujemo da mu i nije prevelika uteha, ostaće večno upamćen kao jedan od najboljih napadača u istoriji kreacije braće Kolijer.

Ukoliko ste propustili, pročitajte naše tekstove posvećene fenomenu kakav je 'Championship/Football Manager'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve