Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 23.07.2015.

15:10

Slučaj 'svastika': Hrvati ostali bez boda

Disciplinska komisija UEFA na čelu s Austrijancem Tomasom Partlom kaznila je hrvatsku reprezentaciju oduzimanjem jednog boda zbog nacističkog obeležja.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Youtube screenshot

Hrvatski nacionalni tim našao se pod istragom UEFA zbog iscrtavanja kukastog krsta na travi stadiona ’Poljud’, pre utakmice sa Italijom u kvalifikacijama.

Komisija se sastala u četvrtak ujutro, a odluka je obavljena tokom popodneva. Pored oduzimanja jednog boda, Hrvati su kažnjeni igranjem dve utakmice bez publike i 100.000 evra.

UEFA je prvo o svojoj odluci obavestila obavestiti člana svog Izvršnog odbora Davora Šukera i njegov HNS, a potom je objavljena odluka. HNS ima pravo žalbe na tu odluku, prvo pred UEFA, u roku od tri dana, a potom i Sudom za arbitražu u sportu.

Uoči susreta s Italijom još uvek nepoznati počinitelji ugravirali su 'svastiku' na travnjak stadiona 'Poljud'.

Partl i njegovih devet saradnika nikada do sada nisu imali slučaj u kojem se desio rasistički ispad na utakmici bez publike. Hrvatska je poznata da ponavlja prestupe – tribine ’Poljuda’ suspendovane su zbog prekida koji su hrvatski navijači izazvali na ’San Siru’, u prvom kvalifikacionom meču sa Italijom u grupi za EURO 2016.

Novi teški incident doveo je Hrvatsku na ivicu izbacivanja iz takmičenja. O tome je govorio i Šuker koji je rekao da postoji opcija izbacivanja, ali da je realnije da im UEFA oduzme bodove i novčano ih kazni.

Ta utakmica H grupe kvalifikacija za EP odigrana je 12. juna na ’Poljudu’ i završena je bez pobednika 1:1.

Na tabeli Hrvati vode sa 13 bodova, ispred Italije sa 11.

Na odluku UEFA pismom je pokušao da utiče i premijer Hrvatske Zoran Milanović, ali se spekuliše da je tim potezom učinio da kazna reprezentacije bude još oštrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

339 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve