Nova vest
Fudbal

Nedelja, 05.07.2015.

16:41

Blater: Sarkozi i Vulf iza glasova za Katar

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater rekao je da su predsednici Francuske i Nemačke vršili pritisak pred glasanje za Mundijale 2018. i 2022.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Michael Probst, File

Blater je istakao da su Nikolas Sakrozi i Kristijan Vulf uticali na glasanje pre nego što su Katar i Rusija dobili organizacije Svetskih prvenstava pre pet godina.

Pre nego što su Mundijali dodeljeni Rusiji i Kataru, bile su dve političke intervencije. Gospoda Sarkozi i Vulf su pokušali da utiču na one koji su glasali. To je razlog zašto imamo Svetsko prvenstvo u Kataru. Oni koji su to odlučili takođe moraju da preuzmu odgovornost”, rekao je Blater.

Blater je takođe istakao da je Fudbalska federacija Nemačke dobila preporuku da Nemačka treba da glasa za Katar zbog ekonomskih interesa.

Pogledajte samo nemačke kompanije. Nemačke železnice, Hohtif, zadužen za konstrukcije, i mnoge druge su već imale projekte u Kataru pre nego što je toj zemlji dodeljeno Svetsko prenstvo. A ja se ponašam po principu licera. Ako većina Izvršnog komiteta želi Mundijal u Kataru, ja to moram da prihvatim”, naglasio je Blater.

Bivši prvi čovek nemačkog fudbala Teo Cvanciger je ranije istakao da se Vulf raspitivao za šanse Katara u trci za domaćina Svetskog prvenstva, ali je negirao da je imao ikakav uticaj.

Proces glasanja za domaćine naredna dva Mundijala trenutno je pod istragom švajcarskog tužilaštva.

Blater je početkom prošlog meseca najavio da će napustiti mesto predsednika na Kongresu koji će biti održan između decembra i marta. On je samo nekoliko dana ranije izborio peti mandate na čelu vladajućeg tela svetskog fudbala, a sve se desilo pošto je 18 ljudi uhapšeno po nalogu Sjedinjenih Država za izručenje zbog davanja mita.-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve