Nova vest
Fudbal

Petak, 03.07.2015.

22:16

Posmrtni ostaci Euzebija u Panteonu

Posmrtni ostaci legendarnog Euzebija biće uz najveće počasti premešteni u Nacionalni Panteon, mesto gde počivaju najslavnije ličnosti Portugala.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

Kočija će vući kovčeg sa 'Crnim panterom' – koji je umro januara 2014. u 71. godini, ulicama Lisabona, oko stadiona Benfike, pre nego što stigne u Panteon prenosi agencija AFP.

Vlada Portugalije je prošle godine proglasila trodnevnu nacionalnu žalost povodom smrti jednog od njaslavnijih portugalskih sinova, od čije je fudbalske veštine strahovala cela Evropa.

Parlamentarci su ove godine jednoglasno odlučili da njegovi ostaci budu premešteni i sahranjeni na mestu na kojem počivaju najvažnije licnosti Portugala.

Desetine hiljada ljudi preplavilo je u januaru 2014. ulice glavnog grada Portugalije tokom sahrane Euzebija, prvog crnog igrača koji je dobio Zlatnu loptu – 1965. godine.

Rođen u Mozambiku, bivšoj portugalskoj koloniji, Euzebio je sa 19 godina prešao u Benfiku, gde je postao kljucni igrač sa kojim je klub 1962. osvojio Kup Evrope, postigavši dva gola u pobedi nad Realom od 5:3.

Izuzetno snažan, 'panterske' brzine i savršene fudbalske tenhnike Euzebio je dao podjednako značajan doprinos portugalskoj reprezentaciji za koju je na 64 utakmice postigao 41 gol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve