Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.06.2015.

09:15

Valeri Božinov – bugarski Runi u Humskoj 1

Godinama su mediji spekulisali o zvučnim imenima koja bi mogla da pojačaju Partizan ili Crvenu zvezdu, da bi konačno ovog leta stiglo jedno pravo ime.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Iako su najsvetliji dani iza njega, Valeri Božinov je svakako najveće ime koje je došlo u srpsku ligu još od Tariba Vesta i Ailtona.

Međutim, za razliku od Nigerijca i Brazilca koji su među "večite" stigli duboko u četvrtoj deceniji života, Bugarin crno-beli dres Partizana oblači u najboljih godinama za napadača – 29.

Partizan će mu biti čak 13. klub u karijeri (u pet je igrao na pozajmici), i šansa da se posle nekoliko sezona zaborava konačno vrati na glavnu fudbalsku scenu.

Božinov je otkriven na Malti, od strane sportskog direktora Lečea Pantalea Korvina početkom ovog veka. On ga dovodi u barokni italijanski grad, i sa samo 15 godina postaje najmlađi stranac debitant u Seriji A.

Ubrzo stiče pravo da igra za Italiju, ali je za svoj 18. rođendan debitovao je za domovinu, upravo protiv "Azura" na EURO 2004. godine.

Potpuni procvat doživeo je u prvoj polovini sezone 2004/2005, kada pod vođstvom Zdenjeka Zemana postiže 11 golova na 20 utakmica u Kalču.

Nazvan novim Hristom Stoičkovim, kao odgovor Serije A na vunderkida Premijer lige Vejna Runija, prelazi u Fiorentinu za2 13 miliona evra u januaru 2005. godine.

Prvu sezonu su obeležile povrede, koje će mu kasnije potpuno preusmeriti karijeru, ali u drugoj sa osam golova privlači pažnju Juventusa koji ga pozajmljuje od Viole.

Tokom jedne polusezone postiže sedam pogodaka, ali Juventus zbog "Kalčopolija" se seli u Seriju B, što koristi novi igrač na transfer tržištu Mančester Siti i dovodi ga za sedam miliona evra.

Međutim, već na startu sezone je pokidao ligamente kolena, usledila je petomesečna pauza od koje se nije oporavio. Nakon što se vratio na teren i postigao jedini gol za "građane" tokom trogodišnjeg boravka na Etihadu, usledila je nova teška povreda, Ahilove tetive, te šestomesečna pauza.

Pošto se oporavio prelazi na pozajmicu u Parmu, koja odlučuje da ga kupi, ali on odbija transfer nezadovoljan minutažom pored Ernana Krespa i Amaurija. Odlazi u Portugaliju u redove Sportinga sa kojim potpisuje petogodišnji ugovor.

Međutim, posle samo šest meseci postao je nepoželjan u Lisabonu, jer je u Kupu oduzeo loptu regularnom izvođaču penala Matijasu Fernandesu.

Promašio je šut za pobedu u nadoknadi vremena, što je razbesnelo navijače i trenera Domingosa Pasijensu, koji ga izbacuje iz kluba.

Vraća se na mesto na kojem je sve počelo, Leče, do kraja sezone, a potom je igrao na pozajmicama u Veroni i Vinčenci, gde se nije proslavio.

Nakon dvogodišnje agonije, 2014. prvi put postaje član jednog bugarskog kluba, Levskog, za koji postiže sedam golova na 19 utakmica. To mu omogućuje povratak u Italiju, ali u Seriju B, gde je nastavio preporod u Ternani.

Nakon što je postigao šest golova i pokazao da je smirio nezgodni temperament, italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da se vratio u elitni rang, ali Božinov prihvata preporuku zemljaka Ivana Ivanova, koji ga je predložio Partizanu, pa "bugarski Runi" stiže u Humsku 1.

Nekadašnja tinejdžerska senzacija, momak koga su poredili sa velikim Hristom Stoičkom, čovek koje je impresionirao čelnike Fiorentine, Juventusa i Mančester Sitija, ne žali zbog svojih odluka tokom karijere, nakon što je dobio šansu za povratak.

"Neću da plačem za onim što je bilo. Bilo je teško nastaviti posle povreda kolena i Ahilove tetive. Samo mi je bila potrebna šansa, da neko veruje u mene. Ljudi kažu da sam star i da sam završio, ali ja imam 29 gopdina i mogu da se vratim na najviši nivo. Sledeći cilj je Serija A", rekao je Božinov pre nekoliko meseci.

Nova stanica je Humska 1, mesto na kom će Božinov sigurno dobiti maksimalno prostora za igru i šansu da pre svega u kvalifikacijama za Ligu šampiona pokaže da opet može da konkuriše za timove iz liga "petice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve