Nova vest
Fudbal

Utorak, 02.06.2015.

18:51

Sep Blater podneo ostavku!

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podneo je ostavku posle 17-godišnje vladavine i najavio nove izbore u toj organizaciji.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Švajcarac je u petak dobio peti uzastopni mandat dobivši duplo više glasova od jedinog protivkandidata, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

Blater je na konferenciji za novinare u Cirihu rekao da će "što pre" sazvati nove izbore za predsednika FIFA. To "što pre" će biti između decembra i marta, pa će Švajcarac voditi FIFA još bar pola godine.

"FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želeo dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro fudbala. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredan Kongres kako bi izabrali novog predsednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvek najvažnij. Zbog toga sam doneo ovu odluku", rekao je Blater.

Samo nekoliko dana uoči izbora za predsednika FIFA, švajcarska policija uhapsila je šestoricu visokih funkcionera ove organizacije zbog sumnje u korupciju. Pre nekoliko dana Blater je rekao: "Zašto bih podneo ostavku? To bi značilo da priznajem da sam radio pogrešno".

Blater je odbio da preuzme odgovornost, istakavši da ne može da kontroliše sve u FIFA, pa je odbio i pozive sa nekoliko strane, pre svega od predsednika UEFA Mišela Platinija, da podnese ostavku.

Nakon što je dobio novi mandat u petak, Blater je istakao da će voditi "brod ka obali", založio se za veće učešće žena u FIFA, te da neće dirati Rusiju i Katar, odnosno njihove organizacije Mundijala 2018. i 2022, što je i pokrenulo priču o korupciji u organizaciji.

Ko je Jozef "Sep" Blater?

Blatter je rođen 1936. godine u švajcarskom Vispu, diplomirao je ekonomiju u Lozani, ali se u sportu prvo opredelio da radi kao generalni sekretar hokejaškog saveza Švajcarske, zbog čega je kasnije bio uključen u organizaciju Olimpijskih Igara (1972. i 1976).

Od 1975. godine uključen je u FIFA kao tehnički direktor, a šest godina kasnije i kao generalni sekretar, što mu je donelo veliki prodor u svetski fudbal.

Blater predsednik FIFA postaje 1998. godine kada nasleđuje Žoaa Avelanža, pobedivši uglednog Šveđanina Lenarta Johansona, a četiri godine kasnije i predsednika Afričke konfederacije (CAF) Isu Hajatua.

Fudbal je nastavio da se širi na sve kontinente, ali i da jača pozicija Blatera, nakon čega na izborima 2007. i 2011. nije imao protivkandidata.

Jedna od njegovih najvećih zamisli bila je da se fudbal globalno proširi, što je i uspeo na tlu Azije i Afrike, ali i da iskoreni rasizam.

Ipak, tokom mandata pratilo ga je mnogo kontroverzi i finansijskih malverzacija, a optužen da je zbog novca dodelio domaćinstvo Svetskog prvenstva Rusiji (2018) i Kataru (2022).

Blater je 2007. godine uvršten u englesku fudbalsku Kuću slavnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve