Nova vest
Fudbal

Petak, 29.05.2015.

17:17

Ali se povukao, Blateru novi mandat!

Švajcarac Josef Sep Blater reizabran je za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) na 65. Kongresu FIFA.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
YouTube screenshot

Blater je dobio 133 glasa od 209 članica FIFA za peti uzastopni mandad na čelu FIFA u prvom krugu glasanja, a do drugog nije ni došlo, pošto se njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al-Husein povukao iz trke.

Novi-stari predsednik je tako ’preživeo’ uprkos korupcijskom skandalu u FIFA usled hapšenja šestorice visokih zvaničnika, kao i pristiska da napusti čelo organizacije, u čemu je najglasniji bio prvi čovek UEFA Mišel Platini.

Blater je istakao da ce FIFA nastaviti pre svega da se bori protiv nameštanja utakmica i rasizma, koji je veliki problem sporta.

On je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona. Četiri godine kasnije neuspešan izazivač mu je bio prvi covek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran pošto se njegov rival Mohamed bin Hamam, presednik Fudbalske konfederacije Azije, povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

Kako je prošlo glasanje?

S obzirom na proceduru glasanja, znalo se da će ono potrajati, a ispred Fudbalskog saveza Srbije glasao je predsednik Tomislav Karadžić.

Generalni sekretar FIFA Žerom Valke bio je taj koji je prozivao delegate i raspoređivao ih po kabinama, a dešavalo se da ga prozvani ne slušaju najbolje, pa čak i da odu u pogrešnu kabinu.

Prvi krug glasanja trajao je više od sat vremena, a po njegovom završetku objavljeno je da je svih 209 delegata glasalo.

Glasovi su se sabirali ručno, a predlog da glasanje bude elektronsko je odbijen iz straha da čelnici FIFA tako ne saznaju ko je za koga glasao.

Ukupno 206 glasova bilo je važeće, Blater je dobio 133, a Princ Ali 73, što znači da će biti obavljen i drugi krug u kojem će biti gledano samo ko je osvojio više glasova.

Iako je posle pauze trebalo da se obavi i drugi krug, na bini se pojavio jordanski princ.

"Hvala svima vama, bio je ovo divno putovanje. Posebno hvala onima koji su glasali za mene i objavljujem da se povlačim iz trke", rekao je Ali bin Al-Husein .

Blater: Sada sam predsednik svima!

Po proglašenju Blaterove pobede na izborima, Švajcarac se prvo zahvalio svom suparniku, za kojeg je rekao da je ostvario dobar rezultat.

Prvenstveno, želeo bih da odam priznanje i izrazim zahvalnost Princu Aliju. Jer, on je bio pravi konkurent i ostvario je veoma dobar rezultat i u ovakvoj situaciji je lako mogao da kaže: ’Ne, hajmo dalje, možda bih dobio više glasova’“, istakao je Blater.

Odmah potom, Blater je istakao da će vratiti brod na obalu.

Hvala vam što ste mi dali priliku da u naredna četiri godine vodim ovaj brod koji se zove FIFA i vratićemo ga na obalu i fudbal će se igrati svuda, ali na tome moramo da radimo, kao i na drugim stvarima“, naglasio je prvi čovek FIFA.

Takođe, najavio je promene u organizaciji vladajućeg tela svetskog fudbala, istakao da je potrebno da žene budu više angažovane, ali i da neće dirati Svetsko prvenstvo.

Setite se, pre četiri godine sam imao mnogo problema da rešim, izazivao sam vas, sada to neću, ali moramo da sredimo neke probleme unutar FIFA jer moramo da imamo bolje predstavnike konfederacija, potrebne su nam i žene, moramo da ih imamo više. Moramo da uradimo više i u organizaciji takmičenja, neću dirati Svetsko prvenstvo, ali ćemo morati više da poštujemo Okeaniju, oni imaju samo jedan glas, to nije dobro za solidarnost u FIFA. Nećemo dirati Mundijal, u tome se slažem sa vama. Preuzimam rizik, uveren sam da možemo to da uradimo“, rekao je Blater.

Blater je potom obećao da će za četiri godine svom nasledniku predati jaku organizaciju.

Verujem da će nam Bog, Alah ili ko god omogućiti da dovedemo FIFA tamo gde treba da bude. Svom nasledniku ću ostaviti FIFA u dobrom stanju. Godine nisu problem, imate ljude koji imaju 50 godina, a koji su stari. Rekao sam vam na početku, kada smo započeli ove izbore, volim vas, ja volim svoj posao i volim šta radimo zajedno. Nisam savršen, niko nije, ali odradićemo dobar posao zajedno. Hvala vam na poverenju. Idemo, FIFA!“, istakao je Švajcarac i dodao je da je sada svima predsednik, bez obzira da li su glasali za njega ili Princa Alija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve