Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.05.2015.

18:58

Blater: Nisam ja odgovoran za sve

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je na otvaranju Kongresa te organizacije u Cirihu da su ovo teška vremena za fudbal, ali nije prihvatio nikakvu odgovornost.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Švajcarska policija u sredu ujutro je uhapsila šestoricu visokih zvaničnika FIFA po nalogu tužilaštva Sjedinjenih Država, a slobode je lišeno još devet osoba.

Sve to se desilo samo dan pre otvaranja Kongresa tokom kojeg će biti održani i predsednički izbori, na kojima će se Blater boriti za svoj peti mandat.

Znam da me mnogi smatraju odgovornim za reputaciju fudbalske javnosti, bilo da je to vezano za domaćinstvo Svetskog prvenstva ili skandal. Mi, ili ja sam, ne možemo da nadgledamo sve stalno. Ako ljudi žele da urade nešto pogrešno, oni će takođe to pokušati da sakriju. Ali, na mene isto treba da padne odgovornost za reputaciju cele organizacije i pronalaženje rešenja za izlazak iz ove situacije”, rekao je Blater.

Blater se u četvrtak popodne prvi put oglasio javno povodom hapšenja zvaničnika, a prethodno je samo objavio saopštenje u kojem je istakao da su ovo teška vremena za fudbal. Pojedini kritičari Blaterovog rada, ukljujučujući predsednika UEFA Mišela Platinija, pozvali su predsednika FIFA da podnese ostavku, što je on odbio.

Sve ono što se desilo u sredu je bacilo senku na fudbal i ovonedeljni Kongres. Postupci individualaca, ako budu dokazani, donose štetu i sram fudbalu i traže reakciju i promene od svih nas. Ne smemo da dozvolimo da se reputacija fudbala i FIFA provlači kroz blato. Sve to mora da stane ovog trenutka”, poručio je Blater.

Pre njegovog pozdravnog govora, prisutni na otvaranju Kongresa su pozdravili Blatera blagim aplauzom. Blaterov jedini protivnik u borbi za čelo FIFA ovoga puta će biti Princ Jordana Ali bin al-Husein, a zbog hapšenja teško je predvideti ishod glasanja.

Tokom govora, Blater se nije direktno osvrnuo na glasanje, ali je naglasio da veruje da je on najbolja osoba za mesto predsednika FIFA.

Sarađivaćemo sa vlastima da bismo se postarali da svi oni koji su učestovali u nečasnim radnjama, od dna do vrha, budu otkriveni i kažnjeni. Ovde nema mesta za korupciju bilo kakve vrste. Naredni meseci neće biti laki za FIFA, siguran sam da će biti još loših vesti. Ali, neophodno je da vratimo poverenje u našu organizaciju. Ovo mora da bude prekretnica”, istakao je Blater.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve