Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.05.2015.

11:40

Putin: SAD ruše Blatera i SP u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je SAD zbog hapšenja čelnika FIFA istakavši da nemaju nadležnost van svoje zemlje.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Švajcarske vlasti su po nalogu državnog tužioca SAD uhapsile šestoricu čelnika FIFA, od ukupno 14 osumnjičenih za korupciju u fudbalu.

"To je još jedan pokušaj širenja njihove nadležnosti van SAD. Ovo je, bez sumnje, pokušaj da se spreči reizbor gospodina (Sepa) Blatera za predsednika FIFA, što je grubo kršenje princima funkcionisanja međunarodnih organizacija", rekao je Putin.

U Cirihu je uhapšeno nekoliko čenika FIFA za koje se smatra da su u proteklih 25 godina primili mito od oko 150 miliona dolara.

"Sama hapšenja deluju veoma čudno, jer su izvršena na zahtev američke strane pod optužbom za korupciju. Možda su neki od njih to i radili, ali SAD nema veze sa tim. Ovi ljudi nisu državljani SAD, a ako se neki od tih događaja i desio, to nije bilo na tlu SAD i Sjedinjene Države nemaju veze sa tim", istakao je Putin.

U vezi sa ovim haopšenjima, državni tužilac SAD kao i švajcarsko tužilaštvo su pokrenuli i istragu dodele domaćinstava Mundijala 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

"Kao što znamo, FIFA bira predsednika u petak, a gospodin Blater ima velike šanse da bude reizabran. Znamo da je on pod velikim pritiskom da zabrani održavanje Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Znamo njegovu poziciju, koja nema veze sa odnosom Rusije i FIFA. On smatra da sport i politika moraju biti odvojeni. Štaviše, veruje da bi sport trebalo da izazove pozitivne efekte na politiku i služi kao dijalog, pomirenje. Mislim da je to ispravan stav", rekao je predsednik Rusije.

Putin je posebno istakao da korupcijski skandal u FIFA nema veze sa Rusijom niti njenim domaćinstvom sledećeg Mundijala. Rusija je u trci za organizatora pobedila Englesku, Portugal, Španiju i zajedničku kandidaturi Belgije i Holandije.

Svetsko prvenstvo u Rusiji planirano je da se održi od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 ruskih gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanju, Saransku, Kalinjingradu, Volgogradu, Rostovu na Donu, Nižnijem Novgorodu, Jekateringubrgu i Samari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve