Nova vest
Fudbal

Sreda, 27.05.2015.

20:45

Sevilja zadržala titulu, izborila LŠ!

Fudbaleri Sevilje savladali su ukrajinski Dnjipro 3:2 (2:2), odbranili titulu u Ligi Evrope, te izborili plasman u Ligu šampiona.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Španci su u Varšavi napravili preokret u sjajnom prvom poluvremenu, Dnjipro je pred pauzu izjednačio, da bi u nastavku Karlos Baka drugim golom doneo slavlje Andalužanima.

Sevilja je četvrti put osvojila najmasovnije evropsko klupsko takmičenje, drugi put izdanje Lige Evrope u nizu, pa će biti čak peti predstavnik Španije u Ligi šampiona sledeće sezone!

Dva tima odigrala su savršeno prvo i rezervisano drugo poluvreme u Varšavi. Bolje je počeo Dnjipro, koji sjajnom kombinacijom Mateusa i Kalinića stiže do vođstva već u sedmom minutu.

Usledio je pritisak Sevilje, koja sredinom prvog poluvremena, u roku od tri minuta stiže do preokreta, pogocima Krišovjaka i Bake, koji je iskoristio sjajan pas Rejesa i zaobišao golmana.

U samoj završnici prvih 45 minuta Ukrajinci uspevaju da izjednače, zahvaljujući perfektnom šutu Rotana iz slobodnog udarca sa više od 25 metara iskosa sa leve strane.

Drugo poluvreme donelo je mnogo oprezniju igru oba tima, malo fudbala, mnogo duela i prekršaja. Čekala se greška rivala ili eventualno dobra kontra, a prelomni momenat dogodio se u 73. minutu.

Odbrana Dnjipra je traljavo reagovala ispred svog kaznenog, lopta je stigla do Vitola koji proigrava Baku, a Kolumbijac opet pokazuje instinkt ubice pred golom i donosi pobedu.

Sevilja je sva četiri trofeja u takmičenju osvojila u poslednjih deset godina (2006, 2007, 2014, 2015), te nastavila dominaciju Španije koja je sa devet titula najtrofejnija zemlja.

Liga Evrope, finale:
Dnjipro – Sevilja 2:3 (2:2)
Kalinić 7, Rotan 44 – Krišovjak 28, Baka 31, 73

Dnjipro: Bojko – Matos, Čerebjačko, Daglas, Fedeckij – Fedorčuk (Bezus 68'), Kankava – Konopljanka, Rotan, Mateus – Kalinić (Seleznjov 78')

Sevilja: Riko – Tremulinas, Kolodžejčak, Kariko, Vidal – Krišovjak, Mbija – Vitolo, Banega, Rejes (Koke 58') – Baka (Gameiro 82')

Tok meča:

90+ Kraj! Sevilja je osvojila Ligu Evrope i izborila Ligu šampiona!

88' Žestok sudar glavama Mateusa i Banege, deblji kraj izvukao je igrač Dnjipra.

85' Oba tima u poslednjih desetak minuta meča igraju sa novim napadačima, Seleznjov je zamenio Kalinića u ekipi Dnjipra, a Gameiro je ušao umesto dvostrukog strelca Sevilje Bake.

79' Zicer za Baku za het-trik. Sjajan centaršut sa desne strane na peterac, Kolumbijac je opet ostao sam, šutirao je glavom, ali je Bojko uz mnogo sreće ostavio Dnjipro u igri.

73' GOOOOL! Sevilja opet vodi! Posle ispucavanja lopte ispred kaznenog prostora Dnjipra, ukrajinski defanzivci su traljavo reagovali, lopta se odbila do Vitola, koji pronalazi usamljenog Baku, a Kolumbijac utrčava u kazneni i lako postiže drugi gol, sedmi u takmičenju.

67' Novi pokušaj Krišovjaka, velika šansa za Sevilju posle kornera sa leve strane, ali je Bojko uspeo da odbrani svoj gol.

61' Španci prete centaršutevima, Mbija je veoma opasan u skoku, ali ne uspeva da pogodi gol.

58' S druge strane preti Konopljanka, kao i Kalinić šutira sa 25 metara, ali daleko iznad gola.

54' Mateus je pokušao da iznenadi Rika, ali je mladi golman Sevilje lagano zaustavio ovaj šut.

51' Dnjipro preti iz kontranapada, ali Kalinić je slabo reagovao na desnoj strani. Šutirao je na kraju sa 25 metara, ali u protivničkog igrača.

48' Sevilja nastavlja u istom ritmu, Baka je glavna meta svojih saigrača, ali ga sada rivali dobro paze.

21:45 Počelo je drugo poluvreme na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Ko će u Ligu šampiona?

21:30 Poluvreme u Varšavi. Dnjipro – Sevilja 2:2

48' Sjajno prvo poluvreme finala Lige Evrope, po dva gola s obe strane, nekoliko dobrih šansi. Aktivna, otvorena igre, bez previše taktiziranja i gubljenja vremena.

44' GOOOOL! Dnjipro je izjednačio! Sjajan gol Ruslatan Rotana iz slobdnog udarca. On je sa nešto više od 20 metara plasirao loptu preko živog zida, a Riko nije uspeo da dosegne do nje.

42' Dnjipro ofanzivniji nakon preokreta, što Sevilja koristi i umalo duplira vođstvo. Opasna kontra Španaca, Vitolo nije odigrao baš najbolji pas za Rejesa, ali je na loptu natrčao Vidal, čiji je šut prozujao za malo iznad prečke.

40' "Rat" je na sredini terena, glavni akteri su Vidal i Konopljanka.

37' Umalo izjednačenje Dnjipra. Opasan šut Jevgena Konopljanke sa leve strane desnom nogom. Lopta je išla pod prečku, ali se Riko ispružio i spasao gol Sevilje.

31' GOOOOL! Preokret Sevilje! Fantastičan pas iskusnog Hosea Antonija Rejesa u prazan prostor za Karlosa Baku. Kolumbijac je izbegao ofsajd zamku i pobegao štoperima, a onda zaobišao Bojka i doneo vođstvo Andalužanima.

28' GOOOOL! Sevilja je izjednačila! Veliki pritisak doneo je rezultat Andalužanima,. Posle akcije na levoj strani nakon kornera, usledio je centaršut u kazneni prostor, Rejes je izblokriran, ali se lopta dobila do Poljaka Gžegoža Krišovjaka koji uz mnogo sreće uspeva da zatrese mrežu.

24' Nova prilika za branioca titule. Krišovjak je dobro skočio posle kornera i šutirao glavom, ali je Bojko zaustavio šut ka desnoj stativi.

17' Inicijativa Sevilje, Dnjipro s namerom prepušta kontrolu Špancima i vreba šansu iz kontri. Tako su Ukrajinci i srušili Napoli u polufinalu.

13' Prvi put preti Sevilja, odbrana Dnjipra je izblokirala šut Aleiksa Vidala posle kornera sa desne strane.

7' GOOOOL! Dnjipro vodi 1:0! Mateus je prošao po desnoj strani, Tremulinas ga nije dobro ispratio, Brazilac je ubacio loptu u peterac, gde je sam ostao najbolji strelac tima Nikola Kalinić, koji je glavom savladao Rika.

5' Miran start meča u Varšavi, ekipe ništa ne rizikuju na otvaranju utakmice. Sevilja ima blagu prednost u posedu lopte.

20:45 Počelo je finale šestog izdanja Lige Evrope, takmičenja koje je nasledilo Kup UEFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve