Nova vest
Fudbal

Sreda, 27.05.2015.

11:20

Ko je sve uhapšen od zvaničnika FIFA?

Hapšenje šest visokih zvaničnika Svetske fudbalske federacije (FIFA) u toku noći u Cirihu uzdrmalo je svet fudbala, a sada je poznato i ko je sve lišen slobode.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Matt Rourke

Najveće ime među svim uhapšenima sigurno je potpredsednik vladajućeg tela svetskog fudbala Džefri Veb, koji je i predsednik CONCACAF.

Uhapšeni su osumnjičeni za pranje novca, reketiranje i korupciju od 1991. godine, sa akcentom na izbor domaćina Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dodeljeni Rusiji i Kataru.

Veb je od 1991. godine na čelu Fudbalskog saveza Kajmanskih ostrva, a na čelo CONCACAF je stigao pre tri godine, a tome je sledilo i njegovo imenovanje za potpredsednika FIFA. Još od 1995. godine je obavljao mnoge funkcije u FIFA, a u septembru prošle godine je bio jedan od zvaničnika koji su tražili objavljivanje istrage povodom optužbi za korupciju vezanih za izbor Rusije i Katara za domaćina Mundijala.

Od najviših zvaničnika FIFA, uhapšen je i Vebov prethodnik na čelu CONCACAF Džek Vorner. Vorner je bio član Izvršnog komiteta FIFA od 1983. godine, a predsednik CONCACAF od 1990. do 2011. godine, kada je suspendovan sa svih funkcija zbog istrage o korupciji, a potom je podneo ostavke na sve funkcije koje je obavljao.

Dve godine kasnije CONCACAF je objavio izveštaj svog Komiteta za integritet koji je zaključio da je Vorner oštetio kako tu organizaciju, tako i FIFA.

Optuženi su gajili kulturu korupcije i pohlepe koja je dovela do pomeranja ravnoteže u najvećem sportu na svetu. Sakrivene i ilegalne isplate i mito su postali način poslovanja u FIFA. Želim da pohvalim istražitelje i tužioce širom sveta koji su tokom toliko godina marljivo radili na ovom slučaju”, objavio je državni tužilac Sjedinjenih Država, koje je izdalo nalog za hapšenje.

Uz njih dvojicu, uhapšeni su i sledeći zvaničnici FIFA:
- Eugenio Figeredo, potpredsednik FIFA, predsednik Fudbalskog saveza Urugvaja i bivši predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije.
- Eduardo Li, član Izvršnog komiteta FIFA, član Izvršnog komiteta CONCACAF i predsednik Fudbalske federacije Kostarike.
- Hulio Roča, menadžer sektora FIFA za razvoj, bivši predsednik Fudbalske unije Srednje Amerike i predsednik Fudbalske federacije Nikaragve.
- Rafael Eskvivel, predsednik Fudbalske federacije Venecuele.
- Hose Marija Marin,član Organizacionog komiteta FIFA za olimpijske turnire, predsednik Fudbalske konfederacije Brazila.
- Nikolas Leoz, bivši član Izvšnog komiteta FIFA i bivši prvi čovek južnoameričkog fudbala.
- Kostas Takas, ataše predsednika CONCACAF.

Uz njih, uhapšeno je još pet osoba koje imaju veze sa marketingom u sportu:
- Alehandro Bursako, Argentina
- Aron Dejvidson, Sjedinjene Države
- Ugo i Marijani Hinkis, Argentina
- Hose Margulis, Brazil

Prema informacijama medija, oko 15 zvaničnika je pod istragom, pa bi hapšenja koje su sprovele švajcarske vlasti po nalogu iz Sjedinjenih Država mogla da budu samo početak.

Hapšenja su došla samo dan pre Kongresa FIFA na kojem će biti održano i glasanje za predsednika, na kojem su kandidati Sep Blater i jordanski princ Ali bin al Husein.

U sklopu druge istage, izvršena je racija sedišta FIFA u Cirihu i zaplenjena je sva elektronska oprema. Takođe, pokrenut je postupak protiv nepoznatih osoba pod sumnjom na pranje novca i kriminalne aktivnosti povodom izbora za domaćina Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dodeljeni Rusiji i Kataru.

Švajcarske vlasti su objavile da će tužilaštvo ispitati deset zvaničnika FIFA koji su učestvovali u glasanju za dodeljivanje domaćinstva tih Mundijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve