Nova vest
Fudbal

Utorak, 31.03.2015.

18:50

Mesi najbolji napadač, CR7 tek 29.

Lionel Mesi ubedljivo je najbolji napadač sveta u 2015, dok je Kristijano Ronaldo tek 29, rezultat je istraživanja Međunarodnog centra za sportske studije.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Jon Super

CIES je u istraživanje uključio igrače iz Primere, Bundeslige, Premijer lige, Lige 1 i Serije A, a uslov je bio da su igrali najmanje 66 odsto ukupnog broja minuta (dve trećine trajanja utakmice).

Šest ključnih elemenata ove studije jesu udarci na gol, kreirane prilike, driblinzi, uspešna dodavanja, oduzete lopte i ometanje napada protivnika.

Fantastični Argentinac je postigao 17 golova u ukupno 12 odigranih utakmica od Nove godine. Sa druge strane, Ronaldo trenutno se nalazi tek 29. na mestu liste pošto je u 11 utakmica mrežu zatresao tek šest puta, ali je po učinku ispred saigrača iz Reala, Gareta Bejla koji je 35, i Karima Benzeme koji je na 37. poziciji.

Takođe, momak iz Rosarija bolji je i u asistencijama – namestio je 15 golova saigračima, četiri više od Portugalca.

Na popisu najboljih napadača iza Mesija koji ima maksimalnih 100 bodova su Arjen Roben (Bajern) sa 92, Bas Dost (Volfsburg) sa 77, Luis Suares (Barselona) sa 71 i Dijego Kosta (Čelsi) sa 61 bodom. Listu kompletiraju Hari Kejn (Totenhem), Marko Rojs (Borusija Dortmund), Lukas Barios (Monpelje), Pjer-Emenik Obamejang (Borusija Dortmund), Kristof Mandan (Gengam), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Nejmar (Barselona), Olivije Žiru (Arsenal), Karlos Baka (Sevilja), Eder Martins (Sampdorija).

Listu najboljih ofenzivnih veznih igrača predvode Eden Azar (Čelsi) i Mesut Ezil, koji su se našli ispred Hesusa Navasa (Mančester Siti), Kevina De Brujnea (Volfsburg) i Šinđija Kagave (Dortmund).

Najbolji zadnji vezni je Nuri Šahin (Borusija Dortmund), a u Top 5 su Pol Pogba (Juventus), Fernandinjo (Mančester Siti), Lukas Bilja (Lacio) i Ilkaj Gindoan (Borusija Dortmund).

U ofanzivnim delovima tima primetan je veliki broj igrača Borusije, što se poklapa sa boljim rezultatima kluba sa ’Signal Iduna Parka’ u nastavku sezone. Međutim, postoje velike nejasnoće zašto je, na primer, Navas tako visoko plasiran, zašto je Šahin ispred Pogbe i zašto nema više nosilaca igre ekipa koje se bore za titule.

Maltene suluda računica jeste da je Gael Kliši iz Mančester Sitija najbolji bek, a on se našao ispred Marsela (Real Madrid), Rafinje (Bajern Mihen), Vendelja Nassimenta (Bajer Leverkuzen) i Pabla Sabalete (Mančester Siti).

Veliko priznanje dobio je reprezentativac BiH i Emir Spahić (Bajer Leverkuzen) koji je po učinku u 2015. godini, najbolji evropski štoper ispred Martina Demićelisa (Mančester Siti), Matsa Humelsa (Borusija Dortmund), Krisa Smolinga (Mančester Junajted) i Tjaga Silve (PSŽ).

Ni na jednoj od pet prikazanih lista u istraživanju, u prvih 15 mesta nema nijednog igrača Liverpula koji je na 20 mečeva izgubio samo tri puta.

Kompletnu listu istraživanja Međunarodnog centra za sportske studije možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve