Nova vest
Fudbal

Subota, 28.03.2015.

18:00

EURO: Hrvati gaze, očaj u Pragu

Hrvatska je pregazila Norvešku, Bejl nosi Vels ka Francuskoj, Letonija je šokirala Češku, a Azerbejdžan je savladao Maltu, u kvalifikacijama za EURO.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U derbiju dana Hrvati su odigrali fantastičan meč na Maksimiru i razbili Norvešku 5:1. U drugom duelu grupe C, Azerbejdžan dobio Maltu 2:0, na debiju Roberta Prosinečkog.

Garet Bejl postigao je dva gola uz asistenciju, za pobedu Velsa 3:0 u Izraelu, dok je Letonija odolela u Pragu sa 1:1, čim je prekinula savršen niz rivala.

U grupi A, Češka se okliznula i propustila šansu da zakuca na vrata EP, jer sada ima samo bod više od Islanda, a i Holandija ima priliku da se primakne na šest zaostatka.

U grupi B, Vels je preuzeo prvo mesto, upravo ispred Izraela, te stekao sjajnu poziciju ispred favorita grupe Belgije i BiH, pred završnicu kvalifikacija.

U grupi H, Hrvatska nastavlja borbu za prvo mesto, sada je lopta na strani Italije čiji se odgovor očekuje iz Bugarske. Norvežani su i dalje sigurni na trećem mestu, ali odnos fudbalera prema igri na Maksimiru može da zabrine njihovog selektora.

Grupa A

Česi su posle četiri uzastopne pobede, napravili ogroman kiks protiv jednog od autsajdera grupe A. Letonci su osvojili bod u Pragu čime su sprečili domaćina da naprave veliki korak ka plasmanu u Francusku.

Česi su napadali gol Letonija sa svih strana, da bi u 30. minutu usledio hladan tuš za navijače u Pragu. Posle jednog od brojnih napada domaćina, usledila je brza kontra, Zjuzins pronalazi Visnakovsa koji vara Petra Čeha.

U sledio je žestok pritisak domaćina, brojni jalovi napadi, da bi pola sata pre kraja sudija oštetio Čehe, jer im nije svirao čist penal posle igranja rukom jednog igrača Letonije.

Ipak, u poslednjem minutu domaćin stiže do važnog boda. Pilar je doneo nadu da domaćin može do preokreta, ali se on nije dogodio. Imao je u poslednjoj sekundi zicer Kadlec, šutirao je sa nekoliko metara na nebranjen gol Letonije, ali je pogodio svog igrača koji je ležao pored golmana rivala.

Česi su propustili šansu da zadrže tri boda prednosti ispred Islanda, a čak devet ispred Holandije, uz meč više. Sada ih očekuje mnogo teži zadatak da u revanšima sa "vikinzima" i "lalama" osvoje jedno od prva dva mesta i plasiraju se u Francusku.

Grupa A:
Kazahstan – Island 0:3
Gudjonsen 20, Bjarnason 32, Kuntajev 90+1ag
Češka – Letonija 1:1
Pilar 90 – Visnakovs 30
20:45 Holandija – Turska

Tabela:
1. Češka 5 4 1 0 11:6 13
2. Island 5 4 0 1 12:2 12

3. Holandija 4 2 0 2 10:5 6
4. Turska 4 1 1 2 5:7 4
5. Letonija 5 0 3 2 2:11 3
6. Kazahstan 5 0 1 4 4:13 1

Grupa B

Vels je natavio sa sjajnim igrama u ovom kvalifikacijama i ostvario treću pobedu. U derbiju grupe razbio je Izrael u Haifi i preuzeo prvo mesto na tabeli.

Trio Bejl-Ramzi-Alen je pritiskao odbranu Izraela, ali je domaćin odolevao gostima iz Velsa.

Konačno, u prvom minutu nadoknade vremena domaćin je popustio. Bejl je ubacio loptu u kazneni prostor, a Ramzi glavom prebacio Marsijana.

U petom minutu drugog dela gosti su duplirali vođstvo, Bejl je postigao sjajan gol iz slobodnog udarca, prebacivši živi zid iskosa sa desne strane kaznenog prostora.

Minut kasnije meč je rešen, jer je Tibi isključen zbog drugog žutog kartona, a gosti sa igračem više postižu još jedan gol, opet je Bejl savladao Marsijana, a revanširao mu se Ramzi za asistenciju kod prvog gola.

Valšani sada imaju dva boda više od rivala, uz meč prednosti, a šest, odnosno čak devet od favorita grupe Belgije i BiH.

Grupa B:
Izrael – Vels 0:3
Ramzi 45+1, Bejl 50, Bejl 77
20:45 Belgija – Kipar
20:45 Andora – BiH

Tabela:
1. Vels 5 3 2 0 7:2 11
2. Izrael 4 3 0 1 9:5 9

3. Kipar 4 2 0 2 9:5 6
4. Belgija 3 1 2 0 7:1 5
5. BiH 4 0 2 2 2:6 2
6. Andora 4 0 0 4 2:17 0

Grupa H

Hrvatska je nastavila u svom ritmu, a je u subotu odigrala fenomenalno. U potpunosi je razbila Norvešku čiji igrači su se predali već startu drugog poluvremena i delovali kao amateri na Maksimiru.

Posle pola sata igre Hrvati su konačno probili bunker Norvežana. Fantastičan gol sa 25 metara postigao je Marcelo Brozović, koji je poslao loptu u donji desni ugao.

Hrvati su u nastavku delovali još nadmoćnije, redale su se šanse ispred gola Norvežana, da bi u 54. minutu domaćin duplirao prednost. Još lepši gol od Brozovićevog postigao je Ivan Perišić, koji je iskosa sa desne strane poslao nisku dijagonalu uz levu stativu.

Desetak minuta kasnije Hrvatska je dotukla Skandinavce. Posle centaršuta sa leve strane, Pranjić je dobio vazdušni duel sa dvojicom čuvara, lopta je pala na peterac ispred golmana Nilanda, koga vara Ivica Olić te vrhom kopačke loptu probacuje kroz noge, u svom 100. meču za Hrvatsku.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na Maksimiru, već u 69. minutu gosti su iznudili penal, početnički je rivala oborio Ćorluka, ali je Eljunusi pogodio stativu. Ćorluka samo pet minuta kasnije pravi novu glupost i dobija crveni karton, koji je probudio goste.

Devet minuta pre kraja konačno uspevaju da savladaju Subašića, sjajan gol sa 25 metara postigao je Tetej, poslavši loptu u donji levi ugao.

Ipak, tri minuta pre kraja Hrvati stižu do novog pogotka. Darijo Srna je poslao savršen centaršut iz kornera na prvu stativu, gde je ostao sam Šildenfeld, koji loptu glavom zakucava u mrežu.

U nadoknadi vremena domaćin postiže i peti gol, Luka Modrić je savršeno pronašao Danijela Pranića na levoj strani, kojem Niland brani šut, ali on uspeva da opet stigne do lopte i iz drugog pokušaja je ubacuje u mrežu.

Cavid Husejnov je pobegao čuvarima posle centaršuta Namika Alaskarova sa leve strane i glavom loptu zakucao u mrežu. Domaćin je sigurnom igrom čuvao vođstvo do same završnice, kada koristi otvoren prostor za igru te preko Dimitrija Nazarova potvrđuje trijumf.

Hrvati su ostvarili četvrtu pobedu, te dali zadatak Italijanima da nastave borbu za prvo mesto. "Azuri" gostuju u Bugarskoj koju poraz Norveške može vratiti u konkurenciju za treće mesto u grupi i baraž za EP.

Grupa H:
Azerbejdžan – Malta 2:0
Husejnov 4, Nazarov 90+2
Hrvatska – Norveška 5:1
Brozović 30, Perišić 54, Olić 66, Šildenfeld 87, Pranjić 90+4 – Tetej 81
20:45 Bugarska – Italija

Tabela:
1. Hrvatska 5 4 1 0 15:2 13
2. Italija 4 3 1 0 6:2 10

3. Norveška 5 3 0 2 7:8 9
4. Bugarska 4 1 1 2 4:5 4
5. Azerbejdžan 5 1 0 4 4:11 3
6. Malta 5 0 1 4 1:9 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve