Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.02.2015.

20:10

LŠ: Real lako, Porto se izvukao

Fudbaleri Real Madrida pobedili su Šalke u Gelzenkirhenu sa 2:0 (1:0), dok su Bazel i Porto remizirali 1:1 (1:0) u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Kristijano Ronaldo je pogotkom u 26. minutu prekinuo post od 300 minuta bez gola, a konačni rezultat postavio je Marselo izvanrednim golom u 79. minutu.

Bazel je na Sent Jakobu vodio od 11. minuta golom Derlisa Gonsalesa, ali je sjajan rezultat Portugalcima doneo Danilo u 79. minutu iz jedanaesterca.

Real je praktično obezbedio prolaz u četvrtfinale, ni Porto nije daleko, a plasman među osam najboljih timova Evrope pokušaće da ’overe’ 10. marta, kada su na programu revanši na stadionima Santijago Bernabeu i Dragao.

Liga šampiona, 1/8 finala:
Šalke – Real Madrid 0:2 (0:1)
Ronaldo 26, Marselo 79
Bazel – Porto 1:1 (1:0)
Gonsales 11 - Danilo 79 (pen)
utorak:
Pari Sen Žermen – Čelsi 1:1 (0:1)
Kavani 54
Ivanović 36
Šahtjor Donjeck – Bajern Minhen 0:0


Utorak, 24. februar:
Mančester Siti – Barselona
Juventus – Borusija Dortmund
Sreda, 25. februar:
Bajer Leverkuzen – Atletiko Madrid
Arsenal – Monako

Ronaldo vođa, golčina Marsela

Obe ekipe bile su veoma oslabljene, a Di Mateo se odlučio za defanzivnu taktiku. Real je bio za nijansu aktivniji na startu, ali je Šalke prvi nešto ozbiljnije pripretio, kada je u 25. minutu Kasiljas odbranio šut Huntelara sa dvadesetak metara.

Samo minut kasnije Real stiže do vođstva – Karvahalu je dopušteno previše vremena da se namesti i centrira sa desne strane, Matip je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a Ronaldo je glavom doveo goste u vođstvo u 26. minutu (1:0).

Portugalac se tim golom izjednačio na večnoj listi sa Leom Mesijem i Raulom Gonsalesom sa po 76 golova u evropskim takmičenjima.

Do kraja poluvremena mladi, 19-godišnji golman Velenrojter istakao se u dva navrata odbranivši udarce Benzeme i Ronalda.

Real nije insistirao na visokom ritmu, povremeno je napadao i bez problema čuvao vođstvo, ali je u 74. minutu malo nedostajalo da Šalke izjednači iz svoje prve prave prilike na utakmici.

Feliks Plate, 19-godišnjak koji je zamenio povređenog Huntelara, silovito je šutirao i zatresao prečku Realovog gola. Lopta se odbila do Učide, ali njegov pokušaj bio je traljav i golman Kasiljas je uhvatio loptu.

To je uozbiljilo Real, a u 79. minutu videli smo najlepši potez večeri. Ronaldo je prevario dvojicu fudbalera na desnoj strani i dodao loptu do Marsela, a Brazilac je slabijom, desnom nogom uputio fantastičan udarac sa ivice kaznenog prostora i pogodio je gornji levi ugao (2:0).

Time je meč prelomljen, pa je Real ostvario deseti uzastopni trijumf u Ligi šampiona, čime je izjednačen rekord Bajerna iz sezone 2012/2013, kada su Bavarci osvojili titulu.

Šalke: Velenrojter – Nastasić, Matip, Hevedes – Učida, Aogo, Nojšteter (Kirkhof 57), Boateng, Heger (Mejer 80') – Čupo-Moting, Huntelar (Plate 33').
Real Madrid: Kasiljas – Karvahal (Arbeloa 82'), Marselo, Pepe, Varan – Kros, Lukas Silva, Isko (Iljaramendi 85') – Ronaldo, Bejl, Benzema (Ernandes 78').

Bazel nije uspeo da se odbrani

Posle mlakog početka Bazel je iznenada došao do prednosti već u 11. minutu – Fabijan Fraj poslao je izvanrednu dubinsku loptu, a usledio je još bolji prijem Derlisa Gonsalesa, koji je potom izdržao nalete dvojice protivničkih defanzivaca i ćušnuo je loptu pored golmana Fabijana (1:0).

To je odredilo ceo dalji tok meča, pošto se domaćin povukao i čuvao rezultat, a strelac gola zbog povrede je napustio meč već u 25. minutu. Do kraja poluvremena Porto je imao inicijativu, bilo je kornera, centaršuteva, dobrih zamisli i dodavanja, ali je odbrana Bazela bila organizovana i sve potencijalne prilike gostiju sasecala je u korenu.

Najjači pritisak Porto je napravio na početku drugog poluvremena – opravdano je poništen gol Kazemira, golman Vaclik odbranio je udarac Telja, a najbolju priliku imao je Džekson Martines, koji je sa pet metara prebacio gol.

Delovalo je da je pritisak Portugalaca opao, ali u 79. minutu pada gol – Danilo je prošao po desnoj strani i pokušao je da centrira po zemlji, ali je Valter Samjuel rukom zaustavio put lopte ka petercu. Sudija je pokazao na belu tačku, a Danilo hladnokrvno šalje loptu u donji desni ugao (1:1).

Bazel: Vaclik – Džaka, Safari, Samjuel, Suči – Fraj – Gonsales (Kalja 25'), Gaši (Hamudi 83'), Zufi, Elneni – Štreler (Embolo 63').
Porto: Fabijano – Danilo, Aleks Sandro, Majkon, Markano – Erera, Tores (Neves 68'), Kazemiro – Teljo (Kintero 81'), Brahimi (Kvarežma 61'), Martines.

Tok mečeva:

To je treći ovosezonski gol 20-godišnjeg Paragvajca u Ligi šampiona. Gonsales je u Bazel došao letos iz Benfike, mada je u prethodne dve sezone bio na pozajmicama u Guaraniju i Olimpiji Asunsion.

U prvih desetak minuta nije bilo uzbuđenja ni na jednom od dva stadiona. Real je bio malo agiliniji u Gelzenkirhenu, dok se u Bazelu uglavnom igralo na sredini terena.

Zatim, u 11. minutu Bazel je poveo pravo niotkuda – Fabijan Fraj poslao je izvanrednu dubinsku loptu, a usledio je još bolji prijem Derlisa Gonsalesa, koji je potom izdržao nalete dvojice protivničkih defanzivaca i ćušnuo je loptu pored golmana Fabijana (1:0).

Trivia Gonsales je treći Paragvajac koji postiže gol u nokaut fazi Lige šampiona, posle Oskara Kardosa (2012) i Rokea Santa Krusa (2013).

Šalke se oslobodio pritiska i imao je dva šuta ka golu, oba puta Aogo nije dobro uputio udarac ka golu.

Porto je živnuo posle primljenog gola, ali većih šansi nije bilo – jedan pokušaj sa distance, nejak šut glavom Danila i korner posle kojeg je Kazemiro loše zahvatio loptu glavom.

Veliki peh zadesio je Bazel u 25. minutu. Gonsales se povredio prilikom postizanja gola, pokušao je da izdrži, ali nije mogao, pa ga je zamenio Davide Kalja.

U istom minutu videli smo i prvo uzbuđenje u Gelzenkirhenu – Huntelar se lepo namestio, šutirao sa dvadesetak metara, ali je Kasiljas odbranio.

Taman kada se činilo da Šalke preuzima blagu inicijativu, Real je poveo – Karvahalu je dopušteno previše vremena da se namesti i centrira sa desne strane, Matip je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a Ronaldo je glavom doveo goste u vođstvo u 26. minutu (1:0).

Trivia Ronaldo je dao gol na 12 uzastopnih gostovanja u Ligi šampiona. Prvi je igrač u istoriji kojem je to pošlo za rukom. Takođe, Portugalac sada ima 58 golova na isto toliko mečeva za Real u LŠ.

U narednih desetak minuta zablistao je mladi, 19-godišnji golman Šalkea Velenrojter. Prvo je u 31. minutu zaustavio Benzemu, da bi tri minuta kasnje napravio paradu i odbranio Ronaldov udarac iz slobodnog udarca.

U međuvremenu je i tako oslabljeni Šalke doživeo novi maler, pošto je igru morao da napusti Klas-Jan Huntelar.

Porto je u Švajcarskoj preuzeo kontrolu nad igrom, držao je loptu u posedu dve trećine vremena, ali odbrana Bazela bila je veoma disciplinovana.

Trivia Ronaldo je sada dao 76 golova u evropskim takmičenjima, čime se izjednačio na večnoj listi sa Leom Mesijem i Raulom Gonsalesom.

Do kraja poluvremena ni na jednom od stadiona nismo videli ozbiljnu šansu – Real i Bazel vode sa po 1:0.

Odbrana Bazela bila je koncentrisana u prvom poluvremenu, ali je popustila već na početku drugog, tačnije u 53. minutu, ali imali su sreće.

Teljo je izveo korner sa desne strane, golman Vaclik je preslabo odbio ne toliko jak pokušaj glavom Majkona, a usledila je troma reakcija Zufija koju je iskoristio Kazemiro i poslao loptu u mrežu. Ipak, u trenutku Kasemirovog šuta dvojica igrača Porta stajali su u ofsajdu i omeli su golmana domaćih, pa je gol poništen.

Real je rutinski čuvao prednost i povremeno je napadao, ali ne baš velikim intenzitetom. Skoro 600 kilometara jugoistočno odatle Porto je napadao iz sve snage, a novu priliku ’Zmajevi’ su propustili u 59. minutu – Erera je dodao lepu loptu, Teljo je pobegao Safariju, ali je njegov udarac iskosa sa desne strane Vaclik izbio u korner.

Pet minuta kasnije Porto je stvorio još bolju priliku – Martines je primio loptu u šesnaestercu, uspeo je da prevari Džaku, golman Vaclik je izleteo, a lob Kolumbijca sa pet metara završio je malo preko gola.

Delovalo je da Real potpuno kontroliše zbivanja na terenu, domaći su retko prilazili i šesnaestercu Madriđana, ali su u 74. minutu bili nadomak pogotka. Ronaldo je loše izvedenim slobodnim udarcemo otvorio kontru domaćima, a 19-godišnji Feliks Plate silovito je šutirao i zatresao prečku Realovog gola. Lopta se odbila do Učide, ali njegov pokušaj bio je traljav i golman Kasiljas je uhvatio loptu.

U naredna dva-tri minuta Šalke je igrao sa više samopouzdanja, ali su dva majstorska poteza presekla mini nalet domaćih u 79. minutu. Ronaldo je prevario dvojicu fudbalera na desnoj strani i dodao loptu do Marsela, a Brazilac je slabijom, desnom nogom uputio fantastičan udarac sa ivice kaznenog prostora i pogodio je gornji levi ugao (2:0).

Istovremeno, Porto na stadionu Sent Jakob dolazi do izjednačenja. Delovalo je da je pritisak Portugalaca opao, ali ju 79. minutu pada gol – Danilo je prošao po desnoj strani i pokušao je da centrira po zemlji, ali je Valter Samjuel rukom zaustavio put lopte ka petercu. Sudija je pokazao na belu tačku, a Danilo hladnokrvno šalje loptu u donji desni ugao (1:1).

Trivia To je bio peti gol Marsela u Ligi šampiona.

U poslednjih desetak minuta nije bilo prilika ni na jednom od mečeva – Porto se zadovoljio izjednačenjem, dok je Real u laganom ritmu priveo kraju meč sa Šalkeom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve