Nova vest
Fudbal

Utorak, 27.01.2015.

20:45

Ivanović odveo Čelsi na Vembli

Fudbaleri Čelsija plasirali su se u finale Liga kupa pobedom nad Liverpulom 1:0, posle produžetaka na Stamford Bridžu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images
foto: Beta/AP

Posle 1:1 na Enfildu, 90 minuta u Londonu je završeno bez golova, ali je Branislav Ivanović golom glavom u 94. minutu odveo Čelsi u finale na Vembli.

Pored Ivanovića, junak pobede Čelsija je i golman Tibo Kurtoa, koji je frustrirao igrače Liverpula sjajnim odbranama, posebno u prvom poluvremenu.

Čelsi će u finalu na Vembliju igrati sa boljim iz duela u kojem Totenhem ima gol prednosti protiv Šefild Junajteda. Njihov revanš na programu je u sredu od 20:45h na Bremal Lejnu.

Uz Ivanovića, sjajno je za domaćina odigrao i Nemanja Matić, dok je Lazar Marković odlično odrađivao defanzivne zadatke tokom 70 minuta na terenu.

Liverpul je dominirao u prvom poluvremenu, vezni red Brendana Rodžersa je u potpunosti razbio taktiku Žozea Murinja, Džerard i Kutinjo su bili nezaustavljivi, delili su sjajne lopte, ali je Tibo Kurtoa ostavio domaćina u egalu.

S druge strane, osim nekoliko pokušaja sa distance, te velikog truda Azara i Koste, Čelsi je ipak bio bezopasan ispred gola Simonea Minjolea.

Situacija se preokrenula u drugom poluvremenu, vezni red, ali i odbrana Liverpula su počeli da gube snagu i duele, te prave greške, što domaćin dobro koristi.

Azar i Kosta su konstantno bili pretnja po gol gostiju, ali su i oni između svojih stativa imali sjajnog Belgijanca. Minjole je sa dve sjajne intervencije u roku od nekoliko minuta sprečio Kostu da donese prednost "plavcima".

U poslednjih 20-ak minuta, opao je tempo meča, u međuvremenu Baloteli je zamenio Markovića, ali nije bilo pravih šansi ni na jednoj strani, pa su usledili produžeci.

Već u trećem minutu prvog produžetka Čelsi stiže do vođstva. Dok se Žoze Murinjo raspravljao sa četvrtim sudijom, Branislav Ivanović je pobegao Baloteliju i glavom savladao Minjoela posle centaršuta Vilijana.

Čelsi je u finišu odoleo dobrim napadima Liverpula preko Sterlinga i Džerarda, te prošao u finale Liga kupa.

Liga kup, polufinale:
Čelsi – Liverpul 1:0 (prvi meč 1:1) posle produžetaka
Ivanović 94

Čelsi: Kurtoa – Felipe Luis (Aspilikueta 78'), Teri, Zuma, Ivanović – Matić, Fabregas (Ramires 50') – Azar, Vilijan, Oskar – Kosta
Liverpul: Minjole – Sako (Džonson 57'), Škrtel, Džan – Moreno (Riki Lambert 106'), Leiva, Henderson, Marković (Baloteli 70') – Kutinjo, Džerard – Sterling

Tok meča:

Jak tempo dva tima na startu duela na "Bridžu", Kosta je dva puta dobio dobru loptu saigrača, ali ispred sebe ima trojicu štopera Liverpula. S druge strane, Sterling je zapretio iz korntre, ali je Ivanović stigao da zatvori prostor za centaršut.

Kutinjo i Sterling ne uspevaju da pronađu rupu u odbrani Čelsija, dok s druge strane Kosta reaguje nesportski, namerno je nagazio Džana pored aut linije, ali sudija to nije video, pa Španac prolazi bez kazne.

U 15. minutu meča Marković dobija odličan pas u prazan prostor na desnoj strani kaznenog domaćina, lako je pobegao Teriju, ali je Matić bio oprezan i bez problema odneo lopti ispred saigrača iz reprezentacije.

Samo nekoliko minuta kasnije Sterling je imao najbulju šansu u ovom delu meča. Dobio je skoro otvoren put ka golu Kurtoe, stigao je do kaznenog prostora, ali umesto da doda loptu Džerardu, odlučio se da nastavi sam akciju, što je omogućilo odbrani Čelsija da odnese loptu.

Desetak minuta kasnije, Kosta je opet razbesneo gostujuće navijače, tražio je penal nakon duela sa Škrtelom, ali nije bio ni korner. Čelsijevi igrači su često padali posle duela sa gostima, ali sudija nije podlegao pritisku domaćina, pa je retko svirao faulove.

Potom je Azar poslao odličan centaršut za Španca, ali on ne stiže do lopte. Samo dva minuta kasnije Liverpul stiže do zicera za gol. Fantastičnu loptu kroz srce Čelsijeve odbrane poslao je Džerard, prihvatio ju je na levoj strani usamljeni Sterling, šutirao je veoma brzo, ali je Kurtoa sjajno reagovao.

S druge strane je zapretio Matić, ali je njegov šut sa ivice kaznenog prostora izblokiran u korner. Nedugo zatim gosti su imali novi zicer, Kutinjo je izlomio štopere Čelsija, tačnije Zumu, izašao sam na Kurtou, šutirao je po zemlji, ali je Belgijanac opet reagovao fantastično i ponovo spasao svoj tim.

Liverpul je nastavio da dominira na "Bridžu", nakon što je Kutinju ukrao loptu Ivanoviću, on i Džerard su brzo odigrali do Hendersona, ovaj pokušava da sa ivice kaznenog prostora savlada Kurtou, ali je očajno šutirao.

Sedam minuta pre poluvremena Čelsi konačno dobija faul u zoni šuta, Oskar je iznudio faul i sam izveo slobodni udarac, gađao je donji levi ugao, ali je lopta završila pored gola. Brazilac je već u sledećem napadu sam pokušao da sa distance završi napad, ali je opet bio neprecizan. Propustio je da proigra usamljenog Ivanovića na desnoj strani.

U samoj završnici Liverpul je imao novu dobru šansu, Kutinjo je "otresao" Fabregasa s leđa i utrčao u kazneni prostor sa leve strane, ali je njegov šut stigao da izblokira Zuma.

Treneri nisu pravili izmene na poluvremenu, a drugi deo su dobrim potezima otvorili Kutinjo i Azar. Ipak, nijedan nije uspeo da pronađe svog napadača i zapreti rivalu.

Već u petom minutu nastavka Murinjo je napravio prvu promenu, izveo je Fabregasa koji je lako gubio duele na sredini terena od Kutinja, a zamenio ga je mnogo defanzivniji Ramires.

Samo nekoliko minuta kasnije veliku grešku napravio je Sako, poklonio loptu igračima Čelsija, Kosta je krenuo u kontru i poslao loptu u prostor Azaru, ali ga je u međuvremenu klizećim startom s leđa srušio Leiva koji je za to kažnjen žutim kartonom.

U tom trenutku pojavile su se varnice na terenu, a najžešći su bili Teri i Škrtel, ipak, sve je prošlo bez većeg incidenta. Čelsi nije iskoristio slobodan udarac.

Nakon još nekoliko minuta vrlo napete i grube igre, Čelsi preuzima inicijativu i kreće svom snagom na gol Liverpula. Sjajnu šansu imao je posle akcije poe levoj strani i centaršuta Luisa imao je Dijego Kosta, šutirao je sa ivice kaznenog prostora, lopta je zakačila Škrtela, ali je Minjole uspeo da sačuva gol.

Svestan sve većeg umora njegovih defanzivaca, Rodžers izvodi Sakoa koji je umalo poklonio gol, a uvodi iskusnog beka Glena Džonsona.

Samo nekoliko minuta kasnije Kosta je opet zapretio, ovaj put je pokušao da iskoristi gužvu u kaznenom i zaobiđe Minjolea, ali mu je Belgijanac sjajno uklizao i opet spasao Liverpul.

S druge strane Sterling se iznenada našao ispred Kurtoe, koji se nije dao tako lako iznenaditi, pa se revanširao kolegi s druge strane. Nema sumnje da je selektor Belgije Mark Vilmots sada na slatkim mukama, gledajući impresivne odbrane svojih golmana.

Rodžers kreće na sve ili ništa 20 minuta pre kraja meča, izvodi Markovića koji je obavio veliki posao u defanzivi, a ulazi osporavani napadač Mario Baloteli.

U međuvremenu je opao tempo na "Bridžu", Liverpul je odoleo naletima Čelsija, čiju odbranu Murinjo osvežava uvođenjem Aspilikuete umesto Felipea Luisa.

Osam minuta pre kraja Čelsi je imao dobru kontru, povukao je preko leve strane Azar, pronašao je na ivici kaznenog prostora Kostu koji odmah šutira, ali su ga štoperi Liverpula izblokirali.

Dva minuta pre kraja domaći igrači ostavili su previše prostora Sterlingu ispred kaznenog, napadač Liverpula imao je dovoljno vremena da se namesti za šut, ali na njegovu nesreću bio je neprecizan.

Minut kasnije isti igrač beži Ivanoviću na levoj strani, pa srpski fudbaler pravi faul pored kaznenog prostora. Džerard je ubacio loptu, ali nije bilo opasnosti po Kurtou.

Nije bilo golova u samom finišu, pa su usledili produžeci. Liverpul je prvi zapretio, Baloteli je odbio odličnu povratnu loptu na ivici kaznenog prostora, nije imao blok, ali je očajno šutirao preko gola.

U međuvremenu sudija Majkl Oliver je nastavio da nervira Žozea Murinja, jer je opet propustio da kazni jednog igrača Liverpula žutim kartonom, koji bi ga isključio.

I dok je Murinjo prigovarao pomoćnom sudiji, njegov tim je poveo. Vilijan je ubacio loptu iz slobodnog udarca sa desne strane, a Branislav Ivanović sjajno skočio pored Balotelija i glavom zakucao loptu u mrežu.

U desetom minutu produžetka Henderson je propustio šansu za izjednačenje. Sterling je opet pobegao Ivanoviću na levoj strani, poslao sjajan centaršut na peterac, lopta je preletela Balotelija, ali je pala pravo na glavu Hendersona, koji je nije dobro zahvatio, pa je šutirao pored gola.

Kosta je posle nekoliko desetina minuta bez ispada, opet nastavio sa prljavom igrom, ovaj put je rvačkim zahvatom oborio Džerarda koji mu je ukrao loptu, te iznervirao legendu Liverpula koji ga je odgurnuo. Sudija ih je kaznio žutim kartonima.

S druge strane, Baloteli je konačno imao konkretan napad, probio se po desnoj strani i poslao loptu na ivicu kaznenog do Sterlinga, ali on nije uspeo da na pravi način zahvati loptu, koja je završila pored stative.

Čelsi je umirio napade rivala do kraja prvog produžetka, a Rodžers na pauzi izvodi defanzivca Morena i uvodi iskusnog napadača Rikija Lamberta.

Gosti odmah kreću u nalet, ali Ramires dobro pokrivao Džerarda. S druge strane, Brazilac je dobio dosta prostora izlaskom Morena, pa je Čelsi često preko njega pokretao napade.

Čelsi preuzima inicijativu sredinom perioda, kružili su "plavci" oko kaznenog prostora gostiju, ali nisu uspeli da ugroze Minjelea i reše meč pre poslednjeg zvižduka sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve