Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.12.2014.

10:45

Barselona bez transfera do 2016!

Sud za sportsku arbitražu odbio je Žalbu Barselone na kaznu FIFA zbog čega katalonski klub neće moći da registruje nijednog igrača u 2015. godini.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Disciplinski komitet FIFA kaznio je Barselonu u aprilu zabranom transfera u naredna dva prelazna roka zbog kršenja pravila o dovođenju igrača mlađih od 18 godina.

Barselona je kažnjena i novčano sa 450.000 švajcarskih franaka, ali je uložila žalbu i uspela da obezbedi transfere u letnjem prelaznom roku, dok je slučaj bio na „čekanju“.

„Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je žalbu FK Barselona protiv Svetske fudbalske federacije (FIFA), uloženu 19. avgusta 2014, a koja je odnosi na odluku Disciplinskog komiteta FIFA. Zbog ove odluke španski fudbalski klub kažnjen je zabranom transfera u sledeća dva prelazna roka, novčanom kaznom od 450.000 švajcarskih franaka, kao i ukorom nakon što je utvrđeno da je narušila propise FIFA u vezi sa registrovanjem maloletnih igrača.

FK Barselona uložio žalbu kako bi poništila odluku FIFA. Dve strane su se na hitnom sastanku dogovorile da se po hitnom postupku održi saslušanje u štabu Suda za sportsku arbitražu 5. decembra 2014, gde je Keće CAS (predsednik Petros Mavroidis iz Grčke, Efraim Barak iz Izraela i profesor Ulrih Has iz Nemačke) saslušala stranke, njihove predstavnike i svedoke.

Komisija je utvrdila da je FK Barselona prekršio pravila u pogledu zaštite maloletnika i registracije maloletnika koji pohađaju fudbalsku akademiju. Prema tome, odluka FIFA je potvrđena i puna kazna ostaje na snazi.

S obzirom na to da odluka mora biti izdata pre početka sledećeg prelaznog roka, Komisija je morala da donese odluku bez potpunih osnova. Punopravna arbitražna odluka, sa obrazloženjima Komisije biće saopštena u najkraćem mogućem roku“, stoji u saopštenju CAS.

FIFA je sa pola miliona franaka kaznila i Fudbalski savez Španije (RFEF) zbog istog kršenja pravila, te mu dala rok od godinu dana da reguliše svoj sistem međunarodnih transfera maloletnih fudbalera.

FIFA je utvrdila da su Barselona i RFEF prekršili nekoliko pravila u vezi sa međunarodnim transferima i prvom registracijom ne-španskih maloletnih fudbalera, te druga pravila u vezi sa registracijom nekih igrača u nacionalnom šampionatu. Istraga je obuhvatila nekoliko maloletnih fudbalera koji su registrovani i učestvovali u Primeri od 2009. do 2013. godine.

Prema pravilniku FIFA, međunarodni transfer fudbalera je dozvoljen samo ako je igrač stariji od 18 godina. Isto pravilo ipak predviđa tri ograničene okolnosti u kojima postoji odstupanje od zakona, a to može biti upotrebljeno samo nakon procene Podkomiteta za status igrača.

Pod istragom FIFA našlo se nekoliko maloletnih igrača koji su registrovani za Barselonu i igrali su za taj klub između 2009. o 2013. godine. Ni FIFA, ni Barselona nisu potvrdile identitete igrača zbog kojih je izrečena kazna. Međutim, prošlog meseca prvi čovek FIFA Sep Blater nagovestio je kaznu za Blaugranu zbog šestorice mladih igrača, a to su Li Seung Vu, Paik Seung-Ho i Jagn Gjeolhi iz Južne Koreje, Francuz Teo Šendri, Bobi Adekanje iz Nigerije i Kamerunac Patris Sousija.

Podsetimo, ista kazna izrečena je Čelsiju pre četiri godine zbog regularnosti prilikom transfera Gaela Kakute iz Lansa, ali je Sud za arbitražu u sportu ukinuo tu presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve