Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 22.12.2014.

13:39

Tajni sastanci FIFA i Blatera

Visoki čelnici FIFA i predsednik Svetske fudbalske federacija Jozep Sep Blater vode tajne razgovore oko budućnosti prvog čoveka FIFA, prenosi BBC.

Izvor:

Autor:

Default images

Kako se navodi, predstavnici svih Konfederacija započeli su razgovore o Blaterovoj budućnosti na čelu FIFA u oktobru, na obeležavanju 150. godina FA Enleske

Uprkos konstantnim optužbama za mito i korupciju, Švajcarac je najavio da će se u maju naredne godine kandidovati za svoj peti mandat.

Takođe, tokom sastanka u Manili, Blater je rekao da ima podršku pet od šest federacija koji konstituišu FIFA.

Iako se u poslednjih nekoliko meseci situacija smirivala, sve je ponovo kulminiralo ostavkom predsenika Etičkog komiteta FIFA Majkla Garsije, posle odbijanja čelnih ljudi FIFA, na čelu sa Blaterom, da javno prikažu izveštaj o korupciji prilikom dodeljivanja naredna dva Mundijala – 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

Tokom poslednjih godina skandali koji se povezuju s vrhom FIFA, ali i samim Blaterom, sve su češći, pa ostaje da se vidi da li će 78-godišnji Blater istrajati u nameri da podnese petu kandidaturu. Ako odustane od primarne ideje, postoji mogućnost da podrži nekog od kandidata konfederacija koje mu pružaju podršku.

Najglasnija u kritikama je Evropska kuća fudbala (UEFA), a predsednik Mišel Platini, koji je istakao da ga ne zanima mesto prvog čoveka FIFA, smatra da Blater, ako ima i malo morala i časti, ne bi trebalo da se kandiduje. Prema informacijama iz Ženeve, kandidat UEFA trebalo bi da bude princ Ali od Jordana.

Takođe, jedan od glavnih protivnika potencijalnog novog mandata čoveka koji je na čelu FIFA od 1998. godine je legendarni napadač Engleske Gari Lineker.

"Videćemo prvog februara ko će se kandidovati na izborima. Najverovatnije čete i moje ime videti na tom spisku, jer mi sve više nacionalnih saveza upućuje molbu da se kandidujem. Ali, sačekajmo da prođe Božić i novogodišnje žurke pa ću vam sve saopštiti", rekao je Lineker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve