Nova vest
Fudbal

Petak, 19.12.2014.

09:15

Iz LA: MLS finale 2014. u brojkama

Fudbaleri Los Anđeles Galaksija osvojili su šampionsku titulu u MLS ligi, pošto su u finalu plej-ofa savladali Nju Ingland Revolušn.

Izvor: VLada Olić

Autor:VLada Olić

Default images

Na stadionu je bio saradnik B92 Vlada Olić, koji donosi utiske sa lica mesta.

2 – Broj žutih kartona za najveće zvezde Los Anđelesa, Robija Kina i novonastalog penzionera Lendon Donovana. Obojica su celu utakmicuo odigrali jako nervozno, sa puno dobacivanja sudiji i saigračima. Pritisak je bio tu, pogotovo u prvom poluvremenu dok Kin nije predložio treneru Brusu Areni da Donovana vrati nazad na sredinu terena, a pošalje Gijasi Zadresa napred. Briljantna odluka, Donovan je igrao mnogo fluidnije kao vezni igrač, sa više vremena i prostora sa loptom; Zadres je dao prvi gol.

3 – Treća titula za El Ej u četiri godine. Takođe, broj letelica koje su nadletale stadion. Tu su bili standardni GoodYear reklamni dirižabl, kao i policijski helikopter. Ipak, najinteresantniji je bio mali avion koji je vukao natpis reklamu kojim se od MLS-a traži da pređe na evropski sistem takmičenja sa rangiranim ligama i ispadanjem/promovisanjem. Nažalost, od toga neće biti ništa pošto je MLS na putu da do kraja ove decenije dođe do čak 24 kluba. Ove godine je nastupalo 19 klubova, Iduće sezone (2015) nestaje Čivas USA (nekoliko godina kasnije ce se vratiti kao inventivno nazvani Los Anđeles), ali počinju Orlando Siti i Njujork Siti; a za njima stiže i Atlanta, a kad-tad i Bekamov Majami.

5 - El Ej Galaksi je sada najuspešniji MLS klub u istoriji sa pet titula, ispred Di Si Junajtedove četiri. Brus Arena je postao najuspešniji trener sa pet titula (tri sa Los Anđelesom, dve sa Di Si Junajtedom.) Novinari su ga pitali koja mu je od tih titula najdraža ali je Arena diplomatski rekao da je svaka od tih šampionskih ekipa bila posebna na svoj način i da bi bilo uvredljivo za ostale timove ako bi izabrao “najbolji”. Onda se malo zamislio i dodao da je verovatno najbolji bio vašingtonski tim iz 1998, koji nije ni uzeo šampionat (jer je pokraden od strane sudija bas ovde u Los Anđelesu). Sa druge strane, Nju Ingland je nastavio crnu seriju u finalima plejofa, gde sada ima skor od 0-5. Ruku na srce, od tih pet poraza nijedan nije bio sa više od jednim golom razlike, čak tri su došla posle produžetaka, a jedan posle penala. Dakle, tim iz Bostona je često bio na pragu trijumfa, ali ga nikada do sada nisu prešli. Tri puta su gubili od Los Anđelesa, dva puta od Hjustona.

6 – Lendon Donovan je sada rekorder sa šest osvojenih MLS titula (dve u San Hozeu, četiri za Galaksi). Sem toga, on se penizionisao kao rekorder u golovima (144) i asistencijama (136) tokom regularne sezone kao i plejof golovima (25) i asistencijama (14). Posle utakmice Donovan je veoma elokventno govorio o tome koliko je fudbal timska igra i koliko mu prijaju asistencije i saradnja sa saigracima.

7 - Ovo je bilo sedmo MLS finale u Los Anđelesu (sesto u Stab Hab Centru, bivšem Houm Dipo Centru, stadionu EL Ej Galaksija). Ove godine je bio zvanično rasprodat sa samo 27,000 gledalaca; 2012. takođe je bio raspordat, ali sa 30,510 gledalaca, 2010 ih je bilo 30,281.

9 – Deveto MLS Kup finale (od 19) koje je zavrsilo u produžecima. Los Anđeles je po treži put osvojio titulu posle produžetaka.

10 – Broj Donovanovog dresa koji je završio u posedu Čarlija Dejvisa, njegovog reprezentativnog kolege i centarfora Nju Inglanda. Ovo je bila renesansna godina za Dejvisa, posle teške saobracajne nesrece pre pet godina kada je zamalo poginuo u Vasingtonu, Dejvis se dugo mučio sa oporavkom i odigrao je nekoliko sezona za zaborav. Sada kaže da je 95% onaj stari i tokom ovogodišnjeg plejofa bio je najefikasniji sa četiri gola, ali u finalu nije blistao.

17 – Distanca (u metrima) slobodnog udarca Donovana u 109. minutu kojim je mogao da dopuni holivudski kraj svoje karijere. Međutim, još jednom se pokazalo da je sama ivica kaznenog prostora, po sredini gola, u stvari teško mesto za slobodne udarce jer nema vremena za loptu da se spusti. Donovanov šut je preleteo preko gola.

21 – Broj igrača u kaznenom prostoru Los Anđelesa za poslednja dva očajnicka kornera Nju Inglenda.

22 – Temperatura u Los Anđelesu na početku utakmice.

29 – Razlika u stepenima između prosologodišnjeg ledenog finala u Kanzas Sitiju i ovogodišnjeg finala na zapadnoj obali, ne računajuci vetar.

51 – Ključni minut. Grub start odbrane LA nije okarakterisan kao penal i odmah u kontranapadu Galaksi postiže prvi gol.

79 – Izjednačenje Revolušona u 79. minutu

83 – minut u kojem je MLS pokupio sve glasačke listiće od novinara za izbor MVP-ja utakmice, pri rezultatu 1:1 kada je bilo očigledno da se najverovatnije ide u produžetke. To je bila suluda ideja pošto se do tada niko nije posebno istakao i bilo je jasno da će neko na kraju odlučiti utakmicu – ali se nije znalo ko. Srećom, celo glasanje je najeverovatbije farsa posto uvek osvoji “pravi” čovek – ovaj put Robi Kin, strelac pobednosnog gola i MVP regularnog dela sezone. U seriji superlativa izrečenih na njegov račun izdvajam komentar trenera Brusa Arene koji je primetio da se za četiri godine Kin nijednom poneo nadmeno i rekao nešto u stilu “U Evropi bi to uradili ovako...”

112 – Posle neuspele ofsajd zamke, stvar umora zadnjeg reda, Kin donosi pobedu Los Anđelesu.

1,000 – Broj navijača Revolušona koji je doputovao iz Bostona. Pričali su nam kako ih je veče pre utakmice u jednom baru posetio predsednik kluba. koji ih je ne samo častio, već je lično svakom stolu donosio po kriglu piva u znak zahvalnosti za njihovu odanost. Brus Arena je to veče proveo u baru sa novinarima (gde je MLS platio svo piće) Navijaču Revolušona su imali svojih nekoliko sekcija iza jednog od kornera i zdušno su bodrili svoj tim. Desetak navijača El Eja je uspelo da se ušunja u tu sekciju i naravno, desilo se... Ništa. Jedni druge su dobronamerno peckali i to je bilo to. Kad smo već kod razlika u navijanju, jedna od najvećih zastava navijaca Nju Inglenda je u bojama duge sa jasnim socijalno-politickim konotacijama [FOTO] dok za Los Anđeles igra Robi Rodzers, prvi otvoreno gej fudbaler, sto je naravno dovelo do... Ničega. Fudbalska publika ovde takve stvari uopste ne registruje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve