Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.12.2014.

18:53

"Želim da budem novi Barsin Pep"

Kapiten Barselone Šavi Ernandes izjavio je da želi da postane novi Pep Gvardiola katalonskog giganta.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šavi je u Barseloni već 16 sezona, a sa jednim od najvećih klubova na svetu osvojio je sve što se može osvojiti – više puta.

Najzaslužniji za to je definitivno Pep Gvardiola, koji je sa Barselonom popupio čak 14 trofeja za četiri sezone.

„Nadam se da mogu uraditi nešto slično kao Gvardiola, možda i više u svojoj kući (Barseloni) ovde. Ostalo mi je još malo fudbala, to je jasno. Osećam na svom telu, teže mi je da se oporavljam, merim svoje nastupe i nemam tu iskru da igram svaka tri dana. Osećam to“, rekao je Šavi.

Šavi je ušao u prvi tim postavši direkntni naslednik sada već legendarnog igrača i trenera Barselone.

„Svi su govorili da ću ja biti sledeći heroj, bilo je teško. To je napravilo promenu kod mene, jer sam izašao na teren pokušavajući da budem svoj, dok su svi ostali govorili da sam novi Gvardiola“, dodao je jedan od najboljih veznjaka u istoriji.

On je poznat po fenomenalnom pregledu igre, savršenim dodavanjima i asistencijama, kao i jedan od pionira ’tiki-take’ u svetu fudbala.

„Postoje klišei o fudbalerima, da su nepismeni i glupi, ali to nije tačno. Postoje neki koji vole da se hvale, ali tako je svuda. Tu su, takođe, ponizni i razmetljivi političari. Ja ne volim da se skrivam ni od čega“, naveo je Šavi.

Međutim, stiče se utisak da u aktuelnoj generaciji Barselone nema pravih naslednika na mestu koje će uskoro ostati upražnjeno.

„Kako ja to vidim, zamene mogu biti fantastične na mojoj poziciji. Ako pogledate Barselonu videćete igrače koji mogu igrati još 10 godina – Buskets, Serđi Samper, Inijesta, Rafinja“, istakao je Španac.

Iako je godinama dominirao svetskim fudbalom, momak rođen u Terasi, malom mestu u Kataloniji, nikada nije dobio Zlatnu loptu, a 2009. je bio u užem izboru.

„Iskreno, imao sam sreće da uradim i više od onoga što sam sanjao. Nikada ne bih pomislio da mogu da se nađem na podijumu za Zlatnu loptu kao kandidat, ali se desilo. Prevazišao sam svoja očekivanja i neverovatno sam srećan zbog svega što sam postigao. Koletkivno smo osvojili sve, bilo je nezamislivo. Da su mi to rekli 2004, kada su me kritikovali i zbog Barselone i zbog Španije, ne bih mu verovao“, kazao je Šavi.

Osim fenomenalnih uspeha sa Blaugranom, 34-godišnjak je i sa Španijom osvojio sve, a bio je nosilac generacije koja je vezala dve titule na evropskom i jednu na svetskom prvenstvu. Međutim, njegov još veći uspeh je što je, zajedno sa Ikerom Kasiljasom, uspeo da izgladi odnose igrača Barselone i Reala, koji su se pooštrili dolaskom Žozea Murinja na klupu ’Kraljevskog kluba’.

„Zvao me je (Kasiljas) i rekao šta se dešava. Odgovorio sam mu i pitao da li je sve dobro. On je odgovorio: ’Ne, nije dobro, ne’. Ostavili smo sve, to je bilo normalno, zar ne? Ali, na kraju smo se usaglasili da tako ne može, stvara se loša slika i sramotimo se. Rekli smo da ćemo pokušati da smirimo situaciju, da ćemo razgovarati sa saigračima i njih malo smiriti. Bila je to loša slika za svetski fudbal, klince širom sveta koji su nas gledali. Oponašali su nas, u svakom pogledu“, kazao je on.

Fudbalski klub Barselona oduvek je bio simbol Katalonije, koja već neko vreme želi da se otcepi.

„Izašao sam na referendum devetog novembra jer smatram da je to veliki korak za Kataloniju. Tražili smo legalne i formalne konsultacije i to je trebalo da nam bude dato. Jednostavno je kao kada pozovete prijatelja telefonom i on vam kaže da se ne oseća dobro, vi prekinete. Mi smo prijatelji, živimo u istoj državi, poslušajte to. Ali, izgleda kao da oni odbijaju sve što smo mi zaslužili. To je problem koji se neće rešiti bez dijaloga. Ja to tako gledam. Moramo glasati da bi nas čuli, da bi nas razumeli. Samo to“, zaključio je Šavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve