Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.11.2014.

14:15

"Hrvatski fudbal u najgorem stanju"

Hrvatsko udruženje profesionalnih fudbalera "Fudbalski sindikat" pozvao je HNS i Ministarstvo da pronalaženje rešenja za oporavak hrvatskog fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Sindikat" je povučen haosom oko neodigravanja meča između Dinama i Hajduka istakao da zanemarivanje problema u hrvatskom fudbala stvara haos.

Insistira se na promeni Zakona o sportu kako fudbaleri u Hrvatskoj ne bi imali status preduzetnika, što često vodi do bankrota igrača usled kašnjenja plate.

Proteklog vikenda čelnici Hajduka su naredili igračima svog kluba da ne izađu na teren Maksimira kako bi se solidarisali sa oko 2.000 navijača iz Splita, koji su odbili da prisustvuju meču jer je grupi od njih 30-ak bilo zabranjen pristup stadionu.

Hajduk je zbog odbijanja da odigra meč kažnjen registovaranjem utakmice 3:0 u korist Dinama, a pretrpece i dodatne sankcije.

"Sindikat" tvrdi da hrvatski fudbal prolazi kroz svoje najteže trenutke, a što je pomenuti derbi u Zagrebu samo potvrdio.

Ističe se da je sve posledica zanemarivanja problema i konstantno prebacivanje odogovornosti s jednog subjekna na drugi, odnosno s jednog ministarstva na drugo.

Naglašava se da se time podstiče nepravda, te da se taj pristup "problem će se rešiti sam" stvara uslove za haos.

"Vidimo da je prilično opasno ostaviti narodu da radi ono što bi trebalo da čine državne institucije. Takvo stanje vodi u dodatne podele i stvara potencijalno pogibeljne situacije", ističe "Sindikat".

"Sindikat" naglašava da 59 fudbalera u Hrvatskoj ima blokirane račune zbog statusa preduzetnika, jer je obavezan da plati državi porez i ostale dažbine, bez obzira na to da li su njegova primanja izmirena na vreme. Čak i u kada to nije slučaj, pa nije u mogućnosti da podmiri svoje obaveze, država mu obračuvana kamatu od 15%.

U takvoj situaciji su osim u Hrvatskoj još samo sportisti u Sloveniji i Slovačkoj, pa "Sindihat" traži promenu Zakona o sportu kako bi se regulisao status sportiste kao radnika, kao u ostalim evropskim zemljama, čime bi se sprečili bankroti sportista usled neodgovornog poslovanja klubova.

"Sindikat" poziva i HNS na dijalog, iako ističe da u HNS-u nikad nisu otvoreni za isti, kako bi se pronašao put ka "ozdravljenju hrvatskog fudbala za dobrobit svih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve