Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 20.11.2014.

14:47

QPR - selidba ili propast

Kvins Park Rendžersi moraće da promene stadion ako hoće da se stabilizuju u Premijer ligi, smatra vlasnik kluba Toni Fernandes.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Loftus Roud je najmanji stadion u elitnom engleskom rangu, sa kapacitetom od 18.439 mesta.

Iako su na sadašnjem stadionu još od 1963, Rendžeri su rekorderi u profesionalnom fudbalu po broju preseljenja – od osnivanja 1886. igrali su na najmanje 16 stadiona.

Moramo da se selimo ako hoćemo da se održimo na premijerligaškom nivou“, kaže Fernandes.

Planovi o preseljenju postoje već godinama, a nekoliko lokacija je bilo razmatrano, dok se nisu usaglasili da je Old Ouk Komon dobra lokacija.

Old Ouk Komon je jedino realistično mesto na koje možemo da pređemo, jer je blizu naših navijača i naših korena, a saobraćajne veze do njega su odlične“.

Klub planira da izgradi stadion od 40.000 mesta na prostoru koji je udaljen 5 kilometara od sadašnjeg stadiona. Čak 88 posto navijača izjasnilo se za preseljenje u Old Ouk.

„Oduševljeni smo reakcijom navijača, koji u ogromnoj većini dele naš entuzijazam i oko kluba i oko lokacije. Naravno, ovo je tek prvi krug konsultacija, i u nastavku ćemo se dogovarati sa lokalnom zajednicom“, kaže Fernandes.

On očekuje da bi projekat novog stadiona doveo do velikog razvoja celog kraja oko Old Ouka i pospešio izgradnju kompletne infrastrukture, 24 hiljade stanova, otvaranje 55 hiljada radnih mesta.

Za sada je kao datum preseljenja upisano leto 2018.

Selidbe klubova u Londonu izazivaju sasvim drugačije dileme nego u gradovima u unutrašnjosti, jer je ogromni glavni grad podeljen po kvartovima, koji su tradicionalno naklonjeni lokalnim klubovima.

Nedavna borba tri kluba za Olimpijski stadion to je najbolje pokazala – iako bi po potencijalu Spursi lakše popunili stadion kapaciteta 60 hiljada mesta, Vest Hemov trenutni stadion duplo je bliži (4 prema 8 kilometara), a Stretford se smatra delom istočnog Londona.

Još od 1913. i Arsenalovog velikog preseljenja od 15 kilometara sa jugoistoka (Vulič) na sever grada (Hajberi; mnogi navijači Totenhema zbog toga odbijaju da priznaju duel sa Arsenalom kao derbi severnog Londona) nijedna ekipa nije potpuno promenila kraj grada.

Milvol je takođe prešao reku, još krajem XIX veka – njihov originalni kraj nalazi se na levoj, severnoj obali Temze, okružen sa tri strane rekom koja meandrira, ali i stari i novi Den nalaze se na južnoj obali.

Čelsi je nedavno imao polanove o prelasku reke i izgradnju stadiona u sklopu čuvene elektrane u Batersiju, jednog od najprepoznatljivijih objekata na južnoj strani Temze.

Uprkos konstantnim selidbama u prvih tridesetak godina, Kvins Park Rendžers je uvek bio smešten u zapadnom Londonu, najčešće unutar opštine Hamersmit-Fulam, na čijoj teritoriji su prošle sezone bila tri premijerligaška stadiona.

Od 1931. oni su se selili između Loftus Rouda i Vajt Siti stadiona, olimpijskog stadiona za igre 1908, na čijem mestu je osamdesetih izgrađen kompleks studija u kojima se snimaju programi BBC (uključujući Top Gear).

Iako ima dugu i relativno uspešnu istoriju, QPR igra tek 24. sezonu u eliti. Osvojio je samo jedan trofej (Liga kup 1967. kao trećeligaš), igrao je jedno finale FA kupa (1982. Kao drugoligaš) i jednom bio drugi u ligi (1975). U najviši rang prvi put su ušli 1968, posle dve vezane promocije, i odmah ispali. U najvišem rangu igrali su 1973-79 i 1983-1996, pre ulaska 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve