Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.11.2014.

18:53

Šampion ispao, DR Kongo najbolji 3.

Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače uspela je da izbori mesto na Kupu afričkih nacija remijem u Kamerunu, dok je Nigerija, aktuelni šampion, ispala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dve afričke velesile odigrale su bez golova, pa će oba tima nastupati na turniru u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Nigerija je u još jednom derbiju remizirala sa Južnom Afrikom 2:2, ali je ostala bez šansi da bude najbolji treći tim, pošto joj je bila neophodna pobeda.

Istu priliku propustio je i Egipat kome je bio potreban trijumf od dva gola razlike u Tunisu, ali je poražen sa 2:1, iako je vodio od 14. minuta. To znači da će DR Kongo u Ekvatorijalnu Gvineju kao najbolji treći tim iz kvalifikacija.

Na prvenstvu Afrike naći će se Ekvatorijalna Gvineja, Južna Afrika, Kongo, Alžir, Mali, Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Gvineja, Zelenortska ostrva, Zambija, Tunis, Senegal i DR Kongo.

Na turnir su se poslednjeg dana kvalifikacija plasirali i Mali pobedom nad Alžirom, Gvineja trijumfom nad Ugandom, kao i Zambija, koja je savladala Zelenortska ostrva. Deset učesnika već je bilo poznato. U večernjem terminu igrale su se još tri grupe, a na već opisan način Nigerija i Egipat su ostali bez šansi.

Angola je posle aktuelnog šampiona imala priliku da se umeša u borbu, ali ih je remi u Burkini Faso koštao.

Kup afričkih nacija igra se od 17. januara do 8. februara sledeće godine, a takmičenje je izazvalo brojne kontroverze. Tri tima su tokom kvalifikacija diskvalifikovana zbog korišćenja nedozvoljenih igrača (Ekvatorijalna Gvineja, Ruanda, Gambija).

Sejšeli, koji su zbog suspenzije Gambije stigli do druge runde, tamo su predali meč protiv Sijera Leonea, jer zbog straha od ebole nisu želeli da ugoste selekciju te zemlje.

Ebola je prouzrokovala i paniku u Maroku, koji je trebalo da bude domaćin turnira. Marokanci su odustali u strahu od epidemije, uz obrazloženje da do januara ne mogu da se pripreme za kompleksnu organizaciju (iako će već u decembru ugostiti timove na Svetskom klupskom prvenstvu).

Domaćinstvo je povereno Ekvatorijalnoj Gvineji (domaćinu iz 2012), koja je tako dobila i direktan plasman na KAN uprkos ranijoj diskvalifikaciji.

Poslednje kolo kvalifikacija za Kup afričkih nacija ostavilo je još nekoliko dilema, pošto su još u oktobru (dok se još nije znalo ko će organizovati turnir) mesto obezbedili Zelenortska ostrva i Alžir, a prošlog vikenda Tunis, Južna Afrika, Zambija, Kamerun, Burkina Faso, Gabon i Senegal.

„Slonovi“ su pre ovog kola bili drugi u grupi sa tri boda više od DR Konga, ali će na kraju obe ekipe put Ekvatorijalne Gvineje.

Najneizvesnije je bilo u grupi E, gde su sva četiri tima bila smeštena u dva boda. Domaćinima Gani i Gvineji odgovarali su i remiji, ali su se oba tima potrduila da pobede i tako potvrde plasman.

Grupa A
Nigerija – J.Afrika 2:2, Sudan – Kongo 0:1
Južna Afrika 12, Kongo 10, Nigerija 8, Sudan 3

Grupa B
Etiopija – Malavi 0:0, Mali - Alžir 2:0
Alžir 15, Mali 9, Malavi 7, Etiopija 4

Grupa C
Burkina Faso – Angola 1:1, Gabon - Lesoto 4:2
Gabon 12, Burkina Faso 11, Angola 6, Lesoto 2

Grupa D
DR Kongo – Sijera Leone 3:1, Obala Slonovače – Kamerun 0:0
Kamerun 14, O.Slonovače 10, DR Kongo 9, S.Leone 1

Grupa E
Gana – Togo 3:1, Gvineja – Uganda 2:0
Gana 11, Gvineja 10, Uganda 7, Togo 6

Grupa F
Niger – Mozambik 1:1, Zambija – Zelenortska ostrva 1:0
Zelenortska ostrva 12, Zambija 11, Mozambik 6, Niger 3

Grupa G
Senegal – Bocvana 3:0, Tunis - Egipat 2:1
Tunis 14, Senegal 13, Egipat 6, Bocvana 1

Kup afričkih nacija (17. januar - 8. februar):
1. Ekvatorijalna Gvineja (domaćin)
2. Južna Afrika
3. Kongo
4. Alžir
5. Mali
6. Gabon
7. Burkina Faso
8. Kamerun
9. Obala Slonovače
10. Gana
11. Gvineja
12. Zelenortska ostrva
13. Zambija
14. Tunis
15. Senegal
16. DR Kongo

Najbolji trećeplasirani tim je DR Kongo sa 9 bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve