Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 06.11.2014.

18:20

Prečka delila Partizan od boda

Fudbaleri Partizana doživeli su treći poraz u Ligi Evrope, ali su postigli prvi gol u takmičenju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Crno-beli su opet poraženi od Bešiktaša, ovaj put 2:1 (0:0), ali su u Istanbulu bili značajno bolji nego u Beogradu.

Partizan je bio nemoćan u prvom poluvremenu, nijednom nije zapretio rivalu, koji je meč rešio u roku od pet minuta u nastavku golovima Dembe Ba. Crno-beli su odlično odigrali preostalih pola sata, te lepim golom Saše Markovića ublažili poraz. U 95. minutu golman Gonan i prečka spasili su domaćina remija.

Srpski tim iz četiri meča ima samo jedan bod, pa pred duele sa Totenhemom u Londonu i Asterasom u Humskoj nema šansu da se plasira u sledeću rundi takmičenja.

Partizan je u prvom poluvremenu igrao u stilu njegovih rivala iz Jelen Superligi, "bunkerom" je čuvao gol od konstantnih napada domaćina. Predvođeni sjajnim Gohanom Toreom Turcisu često pretili, ali je Lukač bio ugrožen samo posle centaršuteva i udaraca sa distance.

U istom ritmu je nastavljeno drugo poluvreme, ali kao i u Beogradu, pet minuta bilo je dovoljno da Bešiktaš dobije meč. Prvo je u 55. minutu kapiten Vojislav Stanković nepreznim startom u kaznenom oborio Torea, što je Demba Ba iz penala pretvorio u vođstvo.

Već u 62. minutu Bešiktaš je iskoristio nepreznos visoko postavljen odbrane crno-belih, te kontrom sjajnog tandem Tore-Ba duplirao prednost novim pogotkom Senegalca. Nakon ovog gola Nikolić uvodi u igru Sašu Ilića, Danka Lazovića i Anriju Živkovića, i Partizan preuzima kontrolu nad igrom.

Crno-beli su konstantno napadali, da bi 12 minuta pre kraja nakon odlične povratne lopte Ilića, Saša Marković prezicnim udarcem po zemlji postigao prvi gol Partizana u LE.

Partizan je u finišu tražio bod, i zamalo stigao do njega u 95. minutu, po isteku sudijske nadoknade vremena. Kavlak pravi faul na oko 20 metara od gola, Nikola Drinčić je sjajno gađao preko živog zida, ali previše blizu golmana Gonana koji uspeva da interveniše.

Do odbijene lopte prvi stiže Danko Lazović koji snažno šutira, suviše snažno jer pogađa prečku, a lopta se odbija od zemlju i u kazeni, gde igrači Partizana prave faul.

U sledećem kolu Partizan gostuje Totenhemu 27. novembra na Vajt Hart Lejnu, a potom dočekuje Asteras u poslednjem kolu.

LE, grupa C, 4. kolo
Bešiktaš – Partizan 2:1 (0:0)
Demba Ba 57p, 62 Saša Marković 78
Asteras – Totenhem 1:2 (0:2)
Heronimo Barales 90p Andros Taunzend 36p, Heri Kejn 42

Tabela:
1. Totenhem 4 2 2 0 8:4 8
2. Bešiktaš 4 2 2 0 8:3 8
3. Asteras 4 1 1 2 6:8 4
4. Partizan 4 0 1 3 1:8 1

Tok meča:

Bešiktaš: Gonen – Ramon, Sivok, Franko, Kojbaši – Hačinson, Kavlak – Šahan (Pektemek 58'), Ozjakup (Sosa 70'), Tore (Ujsal 90') – Ba
Partizan: Lukač – Volkov, Stanković, Ćirković, Stevanović – Marković, Drinčić, – Pantić (S. Ilić 65'), Ninković, Grbić (A. Živković 67') – Škuletić (Lazović 67')

Olimpijski stadion Kemal Ataturk je polupranaz, na zdanju od 70.000 mesta meč posmatra tek desetak hiljada navijača. Među njima je i oko 300 "grobara".

Nije bilo uzbuđenja niti konkretnih akcija u prvih pet minuta meča u Istanbulu. Prvi pokušaj viđen je tek u desetom minutu od strane domaćeg tima, ali je najopasniji igrač Bešiktaša Demba Ba bio neprecizan posle solo-akcije.

Prvi teži posao Lukač je imao u 16. minutu. Sjajni krilni igrač Bešiktaša Gohan Tore, dvostruki asistent i strelac iz Beograda, opet je nadigrao odbranu crno-belih, dobro šutirao sa ivice kaznenog po zemlji, ali je golman Partizana uspeo da interveniše i izbaci u korner.

Minut kasnije Bešiktaš je opet bio opasan, posle centaršuta Ramona sa leve strane štoperi Partizana su loše procenili let lopte, ona je pala pravo na noge Toreu na drugoj stativi, ali je na sreću crno-belih loše šutirao.

Turci nastavljaju da prete napadima sa krilnih pozicija, Markovićev kiks prilikom intervencije u kaznenom je mogao mnogo da košta crno-bele, ali je iskoristio neodlučnost Torea i uspeo da se iskupi dobrim uklizavanjem.

Bilić je očigledno proceno da su centaršutevi slaba tačka Partizanove odbrane, a s ozbrirom na prvih 20 minuta meča verovatno nije pogrešio. Posle još jednog ubacivanja usledila je drama u kaznenom prostoru, ali se sve završilo samo kornerom za domaćina.

Konačno u 23. minutu Partizan je imao prvu konkretniju akciju, Škuletić je pobegao čuvaru na levoj strani, ali je potom njemu pobegla lopta pa je propala obećavajuća kontra.

Crno-beli su u 27. minutu primili gol, opet su loše reagovali prilikom centaršuta, ali je na njihovu sreću kapiten bešiktaša Tomaš Sivog bio u ofsajdu, pa je gol poništen.

Partizan je postepeno bio pod sve većim pritiskom Bešiktaša, domaći igrači su bez mnogo problema stizali do kaznenog prostora crno-belih koji su pokušavali iz kontranapada, ali nijedan nije prošao dalje od centra terena.

Nastavljen je pritisak Bešiktaša u finišu poluvremena, prvo je u šansi bio Tore nakon dugog pasa, ali mu je lopta pobegla, Potom je Šahin oštro šutirao sa ivice kaznenog, ali na sreću Lukača preko gola.

Bešiktaš je konstantno napadao u prvom poluvremenu, ali se Partizan disciplinovano branio, pa je Lukač bio ugrožen samo iz centaršuteva i pokušaja sa distance.

Međutim, crno-beli su bili nemoćni u napadu, nijednom nisu zapretili golmanu domaćina.

Početak drugog poluvremena obeležila je jedna sporna situacija. Nakon šuta Šahana sa ivice kaznenog prostora, lopta je pogododila u ruku Stankovića, ali rumunski sudija Aleksandru Dan Tudor je procenio da nije bilo namere.

U 50. minutu meča Partizan je prvi put zapretio. Posle akcije Škuletića na levoj strani, loptu je na ivici peterca dobio Petar Grbićm sa rivalom na leđima uspeo je da se okrene i šutira, nažalost pored stative.

Partizan je odolevao do 56. minuta, a onda posrnuo. Kapiten Vojislav Stanković je na nedozvoljen način zaustavio prodor Torea po sredini kaznenog prostora, pa je Dan Tudor dosudio penal. Demba Ba je bio siguran sa bele tačke (1:0).

Samo minut kasnije Turci su mogli da dupliraju prednost, nakon šuta Kavlaka sa 25 metara lopta je pogodila u leđa jednog igrača i promenila pravac, ali je Lukač ipak bio koncentrisan.

To se ipak dogodilo u 62. minutu. Crno-beli su se poput meča u Beogradu raspali odmah pošto su primili gol. Krenuli su ofanzivnije, Ćirković i Volkov su izašli napred, ostavili samog Stankovića, koji nije mogao sam da zaustavi sjajnu kontru Torea koji pronalazi usamljenog Dembu Bu, a Senegalac rutinski drugi put trese mrežu (2:0).

Nikolić je pokušao da prodrma svoj tim te je u roku od dva minuta na teren poslao Sašu Ilića, Danka Lazovića i Andriju Živkovića, a izašli su Pantić, Škuletić i Grbić.

U narednih desetak minuta Partizan je bio taj koji je kontrolisao igru, češće nego ikad tokom meča je bio u kaznenom prostoru rivala, ali je Gonen i dalje nije bio ozbiljno ugrožen.

Ofanziva se ipak isplatila crno-belima koji 12 minuta pre kraja stižu do prvog gola u Ligi Evrope ove sezone. Nakon akcije po levoj strani, Volkov pronalazi Ilića u kaznenom, kapiten je odigrao povratnu na oko 20 metara sa Sašu Markovića koji preciznim udarcem po zemlji loptu šalje uz desnu stativu (2:1).

Partizan je nastavio u dobrom ritmu da traži izjednačenje u Istanbulu, dobru šansu je nakon centaršuta Drinčića iz slobodnog udarca dva minuta pre kraja imao Volkov, ali je glavom šutirao preko gola.

Naš tim je po isteku nadoknade vremena iao šansu da izbori remi, ali su golman Gonan posle slobodnog udarca Drinčića, te prečka posle šuta Lazovića nakon odbijene lopte spasili Bešiktaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve