Nova vest
Fudbal

Subota, 25.10.2014.

17:30

Real preokretom razbio Barselonu

Fudbaleri Real Madrida savladali su posle preokreta Barselonu u 228. El Klasiku na Santijago Bernabeu 3:1 (1:1) u derbi meču devetog kola Primere.

Izvor:

Autor:

Default images

Kraljevski klub je tako naneo prvi poraz Barseloni u Primeri ove sezone, a izjednačujući gol Krisijana Ronalda u 35. minutu bio je prvi koji je Bravo primio posle 776 minuta.

Prethodno je Nejmar već posle 240 sekundi igre šokirao Madriđane, da bi Real krunisao bolju igru u nastavku meča, golovima Pepea u 51. i Karima Benzeme 61. minutu, i zasluženo stigao do trijumfa.

Ovaj Klasiko ostaće upamćen kao najskuplji u istoriji, iako na terenu nije bilo povređenog Gareta Bejla. Ipak, njegovu vrednost nadoknadio je debitant Luis Suares, koji se našao u startnoj postavi Blaugrane i upisao asistenciju, pošto mu je istekla četvoromesečna suspenzija zbog ujedanja Đorđa Kjelinija na Mundijalu.

Ovim trijumfom Madriđani su se približili Barseloni (22) na samo bod zaostatka i posle kikseva na početku sezone šampionsku trku učinili veoma zanimljivijom.

Kraljevski klub sada ima 92 pobede, Barselona tri manje, dok je 48 susreta završeno bez pobednika.

Real u najveći meč španskog fudbala ušao sa pet vezanih pobeda, na kojima je postizao prosečno pet golova, a sa tri nova pogotka stigao je do cifre od 33 u devet odigranih kola – što im je najbolji napadački start od sezone 1951/52.

Najbolji igrač gostiju Lionel Mesi, najbolji strelac u istoriji duela Reala i Barselone sa 21 pogotkom, nije uspeo da zaustavi Klasiko na nekoliko minuta, jer nije postigao dva gola, pa je ostao iza legendarnog Telma Zare na večnoj listi strelaca Primere (251).

Real Madrid – Barselona 3:1 (1:1)
Ronaldo 35, Pepe 51, Benzema 61 - Nejmar 4

Sastavi:

Real Madrid: Kasiljas; Karvahal, Ramos, Pepe, Marselo; Kros, Modrić (Arbeloa 87), Isko (Iljarmendi 84); Hames, Ronaldo, Benzema (Kedira 87)

Barselona: Bravo; Alves, Pike, Masćerano, Matju; Šavi (Rakitić 61), Buskets, Iniesta (Sandro 72); Mesi, Nejmar, Suares (Pedro 69)

Nismo dugo morali da čekamo na pogodak u novom Klasiku, a postigao ga je Nejmar da Silva već posle četiri minuta igre. Real je prvi kreirao napad, ali nije uspeo da zapreti Bravu, da bi gosti iz prvog napada odgovorili golom.

Luis Suares je dobio loptu na levom boku, povukao je i poslao sjajnu dijagonalu do Brazilca na drugom ćošku šesnesterca. Divno je primirio grudima, krenuo u prodor u ravni kaznenog i unutrašnjom pogodio dalji ugao Kasiljasovog gola kao na treningu – 0:1.

Fascinantna je bila reakcija Pepea i Karvahala, koji su u skoro amaterskom stilu ispratili jednog od najboljih napadača današnjice, pa je Barsa lagano povela. Mogao je domaćin da izjednači u sledećem napadu, ali je lukav pokušaj Karima Benzeme završio pored gola.

Nastavio je Real sa napadima posle primljenog gola, a samo su ga centimetri delili od izjednačenja u 11. minutu. Ronaldo je sludeo Alvesa na desnom boku i poslao savršen centaršut na peterac, Benzema je samo skrenuo loptu – ali je ona završila na prečki. Lopta se zatim opet odbila do Francuza, ali je šutirao preko gola.

Nije ekipa Karla Ančelotija prestajala s napadima, ali nije uspevala da stvori izgledniju priliku za gol, dok je Barsa čekala šansu iz kontre. Posle jedne takve situacije Iker Kasiljas spasao je svoj tim i sprečio Mesija da postigne svoj 22. gol u Klasicima. Suares je ponovo sjajno prošao po levom krilu i posalo idealnu loptu do Argentinca na ivici peterca. Mesi je šutirao iz prve, svi su videli loptu u golu, ali je Iker fenomenalnom intervencijom izbacio loptu u korner.

Kako se poluvreme bližilo kraju, napadi Reala počeli su da slabe, dok je, s druge strane, Barselona imala sve više loptu u nogama. Međutim, sve se drastično promenilo u 35. minutu posle prodora Marsela po levom boku.

Brazilac je razmenio dupli pâs sa Hamesom Rodrigesom, prošao uz levu gol aut liniju i poslao oštar centaršut po zemlji. Đerard Pike uklizao je da spreči dodavanje, ali ga je lopta pogodila u ruku pa je sudija Hesus HIl opravdano pokazao na belu tačku.

Odgovornost je preuzeo najbolji igrač sveta Krisijano Ronaldo i poslao Klaudija Brava u jednu, a loptu u drugu stranu za izjednačenje – 1:1. Bio je to prvi pogodak koji je Čileanac primio ove sezone u Primeri, posle tačno 776 minuta.

Pogodak Ronalda bio je njegov 15. uzastopni na Bernabeu u Primeri, pa je prestigao Telma Zaru koji je stao na 14. Samo tri igrača imaju bolji učinak od njega. S druge strane, ovo je bio 15 penal na Klasicima, devet je bilo dosuđeno za Real, a šest za Barselonu (koja je promašila jedan).

Kako je počeo meč, tako je krenulo i drugo poluvreme – pogotkom. Ovoga puta je domaća ekipa bila ta koja je prva zatresla mrežu, a sve je krenulo posle prodora i akcije Kristijana Ronalda.

Realu se inicijativa isplatila već posle šest minuta, Portugalac je prošao u svom stilu po levom krilu, ušao u kazneni i šutirao, ipak, njegov udarac izblokirao je Pike, pa je lopta završila u korneru. Udarac iz ugla sjajno je izveo Toni Kros i poslao loptu na drugu stativu, gosti su zaboravili Pepea koji je odlično skočio i zakucao loptu pored stative – 2:1.

Pokušala je Barsa da odgovori posle gola Pepea, ali su defanzivci Reala uspešno neutralizovai sve pokušaje. Najbliži golu bio je Žeremi Matju, posle pokušaja sa distance, ali je njegov udarac zaustavio Iker Kasiljas.

Kako gosti nisu uspeli da stignu do gola, Luis Enrike je na teren umesto Šavija Ernandes poslao Ivana Rakitića, a upravo je Hrvat bio začetnik akcije kod trećeg gola Reala. Katastorfalno je izveo korner, da bi lopta stigla do Andreasa Inijeste na polovini terena. Inijesta se spetljao u kombinovanju sa Danijem Alvesom, što je iskoristio Isko, ukrao loptu i povukao kontru svog tima.

Činilo se da će kontra '3 na 2' propasti, pošto je Isko poslao loptu malo iza leđa Ronalda, ali se Portugalac snašao i produžio loptu do Hamesa Rodrigesa na desnom boku. Ovaj je u pravi čas produžio do Benzeme, između dvojice igrača, a Francuz je snažnim udarcem od dalje stative u gol – 3:1.
U međuvremenu, Luis Enrike je pokušao izmenama da prodrma svoju ekipu, koja nikako nije uspevala da povrati inicijativu i vrati se u meč. Umesto Luisa Suaresa na terenu se našao Pedro, dok je dva minuta kasnije Inijestu zamenio Sandro.

Međutim, do kraja susreta nismo videli previše prilika za gol. Barselona je preuzela kontrolu, ali čini se da su igrači Reala svesno prepustili loptu, kako bi pretili iz kontre. Može se reći da je domaći tim pre bio bliži četvrtom, nego gosti drugom pogotku, a u nekoliko navrata ih je manjak koncentracije sprečio da stignu do izlgednije prilike za gol.

Ančeloti je poslednjih desetak minuta iskoristio kako bi odmorio igrače, pa su teren napustili Benzema, Modrić i Isko, a na terenu su se našli Sami Kedira, Alvaro Arbeloa i Iljarmendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d