Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.09.2014.

19:01

"Ako može Nojer, sigurno mogu i ja"

Ime slovačkog golmana Riharda Zajca sigurno je poznato posvećenijim ljubiteljima fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Golman poljske ekipe Podbeskidzje već godinama neverovatnim greškama uveseljava rivalske navijače i neutralne posmatrače.

Najnoviji njegov poduhvat omogiućio je gruzijskom napadaču Niki Dzalamidzeu prvi gol u ovoj sezoni Ekstraklase i osigurao Jagjeloniji iz Bjalistoka tri boda.

Verovatno podstaknut herojskim poduhvatima Manuela Nojera na Svetskom prvenstvu, Zajac je u finišu meča, dok je njegova ekipa jurila minus od jednog gola, istrčao bez preke potreba iz šesnaesterca, a zatim rešio da pokaže koliko dobar je u dodavanju. Da vas ne mučimo predugo, nije dobar.

Zajac je hit postao jula ove godine, kada je na utakmici sa Lehijom iz Gdanjska poklonio rivalu jedini gol na meču. Iako ej vremena za ispucavanje imao sasvim dovoljno, nonšalantno je sačekao da mu Maćej Makuševski priđe i napucao ga u glavu, a lopta je završila u mreži.

Sa takvim golmanom ekipa iz Bjelsko-Bjale herojski se drži na tabeli Ekstraklase, gde zauzima deveto mesto sa 13 bodova iz 10 mečeva.

Ako je primljeni gol koji je koštao ekipu poraza dramatičan, šta reći za to kad ga primite u 90. minutu pri rezultatu 1:1? Pre dve sezone golman je bio direktni krivac za gol koji je odlučio pobednika u poslednjem minutu meča u kojem je Podbeskidzje igralo sa Zaglembjem iz Lubina. Iako je Zajac i u toj utakmici čuvao mrežu ekipe sa Tatri, ovoga puta on nije bio krivac, jer je gol doneo pobedu njegovom timu. Strelac je bio Liram Koen, a krivac čuvar mreže ekipe iz Šlezije Mihal Gliva

U toj užasnoj sezoni za Podbeskidzje Koenov slobodnjak doneo im je prvu pobedu posle 18 utakmica.

Nisu svi golovi koje je Zajac primio njegove greške, ima tu i majstorija. Vladimir Sobota, reprezentativac Poljske i u to vreme član Šljonska iz Vroclava (sad je član Klub Briža).

A ima tu i remek-dela današnjeg Ajaksovca Arkadijuša Milika iz dana kada je igrao za Gurnjik Zabže. Jasno je zašto ga je Leverkuzen odveo ubrzo posle ove utakmice.

Zajac je zabavan i kada odbrani penal, kao ovaj kapitenu Šljonska Sebastijanu Mili. Iako nije imao pojma gde je lopta otišla, tom odbranom sačuvao je bod svojoj ekipi.

Rihard Zajac ima 38 punih godina i neće nas još dugo zabavljati na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve