Nova vest
Fudbal

Petak, 19.09.2014.

14:22

Održana komemoracija Milanu Galiću

Porodica, prijatelji i nekadašnji saigrači oprostili su se u Skupštini Beograda od bivšeg fudbalera Partizana i reprezentativca Jugoslavije Milana Galića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Galić je autentična sportska veličina. Imao je komplikovan i težak život u mladosti, to je verovatno doprinelo da bude plemenit i pošten. On je plenio energijom i odnosom prema dresu kluba i reprezentacije. Umeo je golovima da podiže publiku na noge. Otišao je kao neponovljiva ličnost u legendu", rekao je potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Ivan Ćurković.

Ćurković je kao golman Partizana bio saigrač Galića iz vremena čuvenih crno-belih "beba".

Još jedan saigrač Galića iz generacije Branko Rašović istakao je da je legendarni napadač bio veliki fudbaler i čovek.

"Vreme teče i polako sa scene nosi sve junake te generacije. Za samo nekoliko dana umrli su i Galić i Joakim Vislavski. Galiću je davanje golova bilo zadovoljstvo, ali i navika. On je iz siromaštva došao do svetskih, olimpijskih visina", naveo je Rašović.

Galićev sin Dragan zahvalio se na podršci i pomoći Fudbalskom savezu Srbije i Partizanu, kao i svima koji su došli na komemoraciju.

Komemoraciji u Skupštini grada prisustvovali su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac, bivši fudbaleri Partizana Momčilo Vukotić, Marko Valok, Nenad Bjeković i Milutin Šoškić.

Tu je bio i bivši generalni sekretar crno-belih Žarko Zečević, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Ilija Petković, sadašnji funkcioneri Partizana Darko Grubor i Ratomir Babić, a ispred FŠ bio je i Zoran Laković.

Galić je sahranjen u 13 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Igračku karijeru počeo je u FK Proleter iz Zrenjanina. Veliko fudbalsko ime izgradio je tokom nastupa za FK Partizan.

U periodu od 1959. do 1966. godine odigrao je 281 utakmicu, postigao 165 golova i osvojio četiri titule nacionalnog prvaka. Bio je deo čuvene Partizanove generacije koja je 1966. godine igrala finale Kupa evropskih šampiona.

U periodu od 1966. do 1970. igrao je za belgijski klub Standard iz Liježa sa kojim je osvojio dve titule nacionalnog prvaka i Kup Belgije. Za francuski Rems nastupao je u periodu od 1970. do 1973. godine.

Popularni "Gale " je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao j51 utakmicu i postigao 37 golova, što ga čini drugim strelcem u istoriji nacionalnog tima, a žaljenje za njegovom smrću izratio je i prvi čovek FIFA Jozef Blater.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom osvojio je drugo mesto na prvenstvu Evrope 1960. godine u Parizu, a iste godine na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlatnu medalju.

Bio je član reprezentacije koja je 1962. godine na prvenstvu sveta u Čileu osvojila četvrto mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve