Nova vest
Fudbal

Petak, 29.08.2014.

17:24

Asteras Tripolis: Zvezda Peloponeza

Partizan očigledno ne može da izbegne Zvezdu, makar ona bila i grčka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Maleni klub iz srca Peloponeza najprijatnije je iznenađenje letošnjih kvalifikacija, posle uspeha protiv Majnca i Makabija iz Tel Aviva izborenih ubedljivim pobedama kod kuće, oni su stigli do grupe Lige Evrope prvi put u istoriji.

Klub: U centru Peloponeza nalazi se pokrajina Arkadija, čiji najveći grad se zove Tripoli. U tom gradu, okruženom planinama i smeštenom na 650 metara nadmorske visine, osnovan je 1931. Fudbalski klub Asteras (zvezda). Klub se sve do sedamdesetih palio i gasio i jednom stigao do druge lige, ali je tek u XXI veku dosegao ozbiljan nivo.

Uspon je počeo 2001, kada su još bili članovi lokalne pete lige. Pet godina nisu poraženi kod kuće, a posle čak četiri promocije prvi put su stigli u Superligu u leto 2007. Kakav domaći teren imaju pokazali su pobedivši u Tripoliju Olimpijakos, Panatinaikos i PAOK, a na strani PAOK, OFI i AEK.

Osam sezona kasnije Asteras je stabilni član Superlige, koji iza sebe ima i jedno treće mesto i jedno finale kupa, a prošle sezone bili su peti. Do ovog leta nisu imali pobedu u Evropi i nisu stigli do plej of runde. Sada su ih izborili tri i čeka ih prva evropska jesen.

Trener: Ime Staikosa Vergetisa mnogima van Grčke ne znači mnogo, ali reč je o jednom od najcenjenijih mladih stručnjaka u toj zemlji. Taj 38-godišnjak je proveo godine u klubu na najrazličitijim pozicijama, od trenera u klupskoj školi, preko asistenta do prevodioca (svaka sličnost sa Murinjom slučajna).

To što govori pet jezika pomoglo mu je da pod kontrolom drži šaroliki sastav, uključujući veći deo prvog tima čiji je maternji španski.

Vergetis je priliku rado prihvatio i odmah ostvario rezultate, zahvaljujući potpuno drugačijem sistemu rada – potpuno posvećen poslu, on fantastično poznaje sve članove tima, treninge prilagođava njihovim pojedinačnim osobinama i insistira na ozbiljnom radu .

Tim: Multikulturalizam je postao standard u grčkom fudbalu, bilo da se radi o najvećim klubovima, ili o ekipama sa samog dna tabele, ali je malo timova koji kao Asteras imaju čak 16 stranaca, među kojima je osam Argentinaca.

Ovaj tim ima sjajnu radnu etiku i izuzetno je efikasan za grčke standarde, posebno na svom terenu (9 golova u 3 meča).

Najveći problem biće im odlazak Pabla de Blasisa, briljantnog plejmejkera i strelca, koji je posle dve izvanredne sezone na Peloponezu otišao u Majnc. Očigledno je njegova igra u direktnom duelu inspirisala Kaspera Julmena da ga dovede.

Zvezde: I bez De Blasisa glavne zvezde ostaju Argentinci. Fakundo Para stigao je iz Independijentea zahvaljujući utisku koji je pre nekoliko godina ostavio na pozajmici u Larisi. Pre njega u tim je iz argentinske druge lige stigao Pablo Masa, koji je postigao tri gola u kvalifikacijama i brzo stekao status ključnog fudbalera.

Ipak, konce sada u potpunosti vuče Španac Fernando Usero, nekadašnji Malagin junior, koji nosi kapitensku traku. Usero je povučeni plejmejker, koji je na Peloponezu već u četvrtoj sezoni.

U odbrani igra pouzdani Rumun Dorin Gojan, bivši igrač Steaue, Palerma i Rendžersa, iz vremena kad su još bili prvaci.

Lična karta

Osnovan: 1931
Trofeji: finalisti kupa 2013
Prošla sezona: peti u Superligi Grčke
Vrednost tima: 16.6 miliona evra
Prva zvezda: Pablo Masa

Put do grupe LE

ROPS Rovanijemi 1:1 u Finskoj, 4:2 kod kuće
Majnc 0:1 na strani, 3:1 kod kuće
Makabi Tel Aviv 2:0 kod kuće, 1:3 u gostima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve