Nova vest
Fudbal

Petak, 29.08.2014.

15:00

Totenhem: Loris brani, Eriksen vodi

Predstavljamo rivale Partizana u LE: Klub iz severnog Londona stalni je učesnik Lige Evrope i drugi su po koeficijentu u ovogodišnjem takmičenju (posle Intera).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najzvučnije ime u grupi bez ikakve dileme, Spursi će u Evropi imati mnogo veće ambicije nego u ne tako davno doba Harija Rednapa, kad je na put umeo da pošalje skoro juniorski tim.

Klub: Osnovan 1882. godine kao Hotspur FC (po sećanju na Harija Hotspura, o kojem je pisao i Šekspir) Totenhem je klub koji ima veliku podršku jevrejske zajednice u Londonu, otud i njihovim vatrenim navijačima nadimak „Yids“. Još od početka dvadesetih na grbu im je petao, koji klubu daje najčešće korišćeni nadimak "Pevci".

Prvi trofej osvojili su 1901, kada im je pripao FA kup. Kako u to vreme još nisu bili članovi Fudbalske lige (kao ni većina ostalih londonskih i klubova sa juga Engleske) ostali su upamćeni kao jedini neligaški klub koji je osvojio kup.

Totenhem je klub bogate evropske istorije, osvojio je Kup kupova 1963, prvi je osvajač Kupa UEFA (1971), a ponovio je isti uspeh 1984, kada je u polufinalu izbacio splitski Hajduk (legendarni meč u kojem je Torcida klala pevca i bacila ga na teren).

Prvu titulu osvojili su 1951, a u istoriji engleskog fudbala Totenhem je zapamćen kao osvajač duple krune 1961. godine, prve koju je ijedan klub osvojio u XX veku. Sve do devedesetih bili su uz Mančester Junajted najuspešniji u FA kupu, sa 8 trofeja. U poslednjih 15 godina osvojili su samo Liga kup 2008, a jednom su igrali u Ligi šampiona i stigli do četvrtfinala.

Spursi su trenutno na čelu Premijer lige, prvi put u ovoj deceniji, i očekuje se da će se boriti za plasman u Ligu šampiona.

Trener: Maurisio Poćetino jedan je od najtalentovanijih trenera modernog fudbala ne samo u Engleskoj. Argentinac je sa uspehom vodio Espanjol, a za jednu i po sezonu u Sautemptonu podigao je taj klub na novi nivo i završio prošlu sezonu na osmom mestu.

Ovo mu je prvi posao u klubu visoke klase, a očekuje se da i u Spursima ostvari uspeh. Gaji atraktivan napadački fudbal, ne plaši se da koristi mlade fudbalere i uspešno rotira.

Tim: Ovog leta Spursi nisu trošili ni izbliza kako umeju (posebno ne kao prošle godine), a od pojačanja (Vorm, Fasio, Dejvis) najbolje se uklopio Erik Dajer, koji je po dolasku iz Sportinga dao 2 gola na 2 meča.

Najsnažniji segment tima im je ofanzivni deo veznog reda, gde dejstvuju njihovi najskuplji igrači Kristijan Eriksen i Erik Lamela, uz koje postoji dovoljno kvalitetnih igrača az potpunu rotaciju. Golman Igo Loris je svetska klasa, ali im odbrana, koju predvodi novi kapiten Junes Kabul, nije na tom nivou.

Sa napadačima su imali poprilične probleme, što je neobično, jer se za jedno mesto bore Adebajor, Soldado, i Hari Kejn, dete kluba i član U21 reprezentacije. Zvezde: Kristijan Eriksen je prošle sezone bio nesumnjivo najbolji igrač kluba, a i ove godine sve akcije polaze od njega. Nesumnjivo najveći danski talenat u ovom veku, Eriksen će u Beograd dvaput ove jeseni, pošto gostuje i sa reprezentacijom.

Igo Loris je jedan od najboljih golmana na svetu i startni golman francuske selekcije. U vreme dok je čuvao mrežu Liona mnogi od najvećih evropskih klubova razmišljali su o njegovom dovođenju. Posle startnih problema na Ostrvu ustalio se u formi i jedan je od najboljih golmana Premijer lige.

Lična karta:
Osnovan: 1882
Trofeji: 2 titule, 8 FA kupova, 4 Liga kupa, 7 Čeriti šildova, 2 Kupa UEFA, 1 Kup kupova
Prošla sezona: 6. u Premijer ligi
Vrednost tima: 281 milion evra
Prva zvezda: Kristijan Eriksen

Put do grupe LE:
AEL Limasol 2:1 u gostima, 3:0 kod kuće

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve