Nova vest
Fudbal

Petak, 22.08.2014.

21:21

Počinje Primera, nova trka utroje

Istog dana kada počinje takmičenje u prvenstvu Nemačke, startuje sezona u možda i najjačoj ligi sveta – španskoj Primeri.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Posle više od tri meseca igraće se takmičarski fudbal u Španiji, a titulu brani madridski Atletiko koji je prošle sezone iznenađujuće bio bolji od Barselone i Real Madrida.

Iza Španaca je veoma burno leto, i što se tiče klupskog, i što se tiče reprezentativnog fudbala.

Nacionalni tim doživeo je debakl na Svetskom prvenstvu u Brazilu, kada je ispao u grupi kao branilac titule.

Pre toga, Real Madrid je došao do desete titule u Ligi šampiona, dok se Barselona, Realov najveći rival, suočavala sa velikim problemima unutar kluba. Barsa je zbog pronevere novca i problema sa ugovorima igrača mlađih od 18 godina suspendovana, ali su joj posle žalbe dozvoljeni transferi.

Katalonci su pre potvrde suspenzije za sezonu 2015/2016 iskoristili mogućnost, pa su tokom leta potpuno renovirali tim i doveli Luisa Suaresa.

Real je na to odgovorio takođe astronomskim transferima, a najviše je plaćen Kolumbijac Hames Rodriges, koji je zablistao na Mundijalu.

Atletiko je morao da proda dvojicu najboljih igrača – Dijega Kostu i Tiba Kurtou (obojica otišli u Čelsi), ali je uspeo da dovede solidna pojačanja među kojima su Mario Mandžukić i Antoan Grizman.

Čast da otvori 85. izdanje najjačeg španskog prvenstva imaće Malaga i Atletik Bilbao, koji igraju u subotu od 19 časova, na ’La Rosaledi’.

Prvi dan vikenda rezervisan je za još tri meča. Od 21 čas u derbiju se sastaju Sevilja i Valensija, dok Granada dočekuje Deportivo la Korunju, koji se vratio u elitni rang. Subotnji program zatvaraju Almerija i Espanjol, utakmicom od 23 sata.

Jedan od glavnih favorita za novu titulu je Barselona, koja će svoj nastup u Primeri početi na svom terenu, u nedelju protiv Elčea (21.00). Barselona je promenila pola tima, stigli su Suares, Matje, Vermalen, Bravo, Ter Štegen i Ivan Rakitić.

Međutim, možda i najveća promena desila se na klupi, potpuno izgubljenog Tatu Martina nasledio je bivši fudbaler Blaugrane Luis Enrike. Enrike se već dokazao kao trener Rome i Selte, a sada će pokušati da napravi iskorak u karijeri sa jednim od najvećih klubova na svetu.

"Pojačali smo se zaista dobro, klub je napravio veliki napor i imamo neverovatnu ekipu. Nalazimo se u formi, voleo bih da smo imali dva meseca više, ali šta je tu je. Očekujem da napredujemo iz meča u meč i nakon treninga", rekao je Enrike.

Katalonci naredna dva meseca neće moći da računaju na Suaresa, pošto je njegova žalba na suspenziju zbog ujedanja Đorđa Kjelinija odbijena. Suares će za Barselonu debitovati krajem oktobra u velikom ’El Klasiku’.

Kapiten Šavi je pred novu sezonu rekao da sledi nova era nove Barselone.

„Mi imamo naš način igre, Luis Enrike zna ovu kuću i potpuno je određen kada je u pitanju sistem igre. Kada vidite kako tim trenira, sve izgleda dobro i ja mislim da će tako i biti. Naravno, to moramo dokazati u mečevima. Napravili smo nekoliko dobrih transfera i generalan osećaj je pozitivan. Menadžement kluba jasno zna šta želi. Enrike zna koji su zahtevi kluba, a oni su uvek najveći. Prošle godine nismo uspeli da ih ispunimo, ali Barselona svake godine zaslužuje da osvoji veliki trofej“, rekao je Šavi pred meč sa Elčeom.

Problem za Barsu biće povreda Nejmara, koji će možda propustiti prvo kolo.

Iako je Atletiko branilac titule, očekuje se da se najveća borba ponovo vodi između Barselone i Reala. Madriđani su ponovo mnogo uložili u tim i ove sezone, jer žele da prekinu dominaciju najvećeg rivala.

’Kraljevski klub’ u ponedeljak od 22 časa dočekuje Kordobu, dok će Atletiko dva sata kasnije gostovati Rajo Valjekanu. Pre toga, dva tima očekuje revanš meč Superkupa Španije u petak, a u prvom susretu nije bilo pobednika (1:1).

I pored velikih pojačanja Real se poslednjih dana našao u problemu, pošto Anhel di Marija, najbolji igrač prošle sezone želi da napusti klub.

Trener Reala Karlo Ančeloti rekao je pre nekoliko dana da ga je Anhel zamolio da napusti klub.

Prošle sezone bio je jedan od najzaslužnijih za desetu titulu prvaka Evrope Madriđana, ali je dolaskom Hamesa Rodrigesa i Tonija Krosa izgubio mesto u startnoj postavi.

Sjajni Argentinac je bio viđen u Pari Sen Žermenu, neposredno posle završetka Mundijala, ali ekipa iz Pariza ne sme da potroši više od 60 miliona evra, zbog kršenja finansijkog fer pleja.

Tokom dana se pojavila informacija da je Barselona ponudila 60 miliona evra. Nerazjašnjena situacija oko fenomenalnog Argentinca mogla bi da se odrazi i na partije Reala, a on nije u sastavu ekipe za meč sa Atletikom. Osim toga, Portugalac Kristijano Ronaldo već mesecima ima problema sa povredama.

’Jorgandžije’ su sada u mnogo drugačijoj situaciji u odnosu na prethodnu sezonu, pošto dolaze kao favorit za titulu koju brane. Oni su sve iznenadili kada su uspeli da se umešaju u borbu dva giganta i na kraju izađu kao pobednici.

Druga utakmica Superkupa Španije igra se u petak od 22.30, a celo prvo kolo biće u senci tog duela.

Primera, prvo kolo:
Subota:

19.00 Malaga – Atletik Bilbao
21.00 Sevilja – Valensija
21.00 Granada – Deportivo la Korunja
23.00 Almerija – Espanjol

Nedelja:
19.00 Eibar – Real Sosijedad
21.00 Selta – Hetafe
21.00 Barselona – Elče
23.00 Levante – Viljareal

Ponedeljak:
20.00 Real Madrid –Kordoba
22.00 Rajo Valjekano – Atletiko Madrid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve