Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.08.2014.

16:25

Petrović: Katastrofa bez EP 2016.

Crnogorski stručnjak Željko Petrović biće pomoćnik selektoru Srbije Diku Advokatu, a tvrdi da će s njim "Orlovi" izboriti Evropsko prvenstvo 2016.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Petrović je sa Advokatom sarađivao u PSV Ajndhovenu, kada mu je Holanđanin bio trener.

"Sve će biti podređeno plasmanu na Evropsko prvenstvo. Srbija dva puta zaredom nije igrala veliko takmičenje i bilo bi zaista teško, da ne kažem katastrofalno, kada bi se to dogodilo treći put", rekao je Petrović za Vijesti.

Petrović je samostalno radio kao trener RCK Valvajka u Holandiji, Boavište u Portugaliji, Uravi u Japanu I Al Šabu iz UAE.

"Drago mi je što ću biti na klupi reprezentacije koja ima neverovatan igrački potencijal", dodao je Petrović, koji je bio pomoćnik kod još još nekoliko velikih holandskih imena, Rudom Gulitom, Martinom Jolom, Avramom Grantom i Gusom Hidinkom.

Očekuje se da će Advokat promeniti system igre reprezentacije Srbije, ali Petrović tvrdi da neće po svaku cenu insistirati na prepoznatljivom holandskom modelu 4-3-3 i forsiranjem krilnih igrača.

"Advokat je stari trenerski vuk i on će podrediti formaciju profilu i kvalitetu fudbalera. Ako misli da ima igrače za 4-3-3, igraće tako, ako bude video da mu više odgovora formacija 4-4-2, neće se libiti da je primeni. Već je bio na klupi Holandije, Belgije, Južne Koreje i Rusije, dovoljno je iskusan i mudar i sve će podrediti rezultatu i plasmanu na EP", ističe crnogorski trener.

Iako gro tima Srbije čine igrači koji igraju ključnu ulogu u nekim od najboljih evropskih klubova, već godinama izostaje rezultat "orlova".

"Srbija ima iskusnu odbranu i vezni red, sve su to igrači koji igraju u velikim evropskim klubovima, a ima i manje iskusan, ali supertalentovan napad. Upravo su nedostajali golovi i Advokat će verovatno postaviti igru da se lakše dolazi do protivničke mreže. Ključ je da se fudbaleri koji su velika svetska imena tih pet-šest dana priprema 100 odsto podrede reprezentaciji i kolektivu", objašnjava Petrović.

Pored Advokata i Petrovića u stručnom štabu naše reprezentacije biće i Bert van Lingen, 68-godišnjak koji je postavio temelje holandskog fudbala. On je 30 godina bio director FS Holandije, a sa Advokatom je sarađivao još u Glazgov Rendžersima, Zenitu i reprezentacijama Rusije i Belgije.

Advokat i Petrović debitovaće na klupi Srbije 7. septembra u Beogradu na prijateljskom meču protiv Francuske, dok je prvi kvalifikacioni meč, protiv Jermenije u gostima, zakazan za 11. oktobar.

Na putu „orlova” ka EP su još Portugal, Danska i Albanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve